Rali ob: jubileumi verseny Miskolcon, hatalmas mezőnnyel

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2019.04.25. 20:35
Immár 25. alkalommal rendezik meg a Miskolc ralit, az országos bajnokság második futamát, melyen a borsodi megyeszékhely, a Bükk, valamint Ózd és térsége látja vendégül a hatalmas, 150 versenyautó által alkotott mezőnyt.

Az esemény csütörtöki sajtótájékoztatóján elhangzott: péntek délután 16.30 órakor „látványosnak ígérkező prológot” rendeznek a miskolci Népkert salakmotoros-pályáján, miután a versenygépek műszaki átvétele lezajlik a DVTK stadionjában.

Adamovits Márk, a Miskolc rali főszervezője azt mondta, a klasszikus gyorsasági szakaszokat is megrendezik a Bükkben. A verseny összességében 12 gyorsasági szakaszból áll, s a 155 kilométeres versenytávot egy nap alatt, szombaton kell teljesítenie a mezőnynek, amely végig aszfaltozott burkolaton száguld majd.

Oláh Gyárfás, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) elnöke hangsúlyozta, a 25. miskolci viadal a borsodi régió ralihoz való kötődését és a rendezvény sikeres múltját is bizonyítja.

„A mostani verseny több szempontból is különleges, a DVTK jóvoltából a stadion a szervizparknak és a díjkiosztónak is helyet ad, az egy nap alatt teljesítendő közel 160 kilométer pedig hatalmas kihívás, de egyben a hazai bajnokság és a versenyzők profizmusát is bizonyítja” – nyilatkozta az MNASZ-elnök.

A szezonnyitó Eger ralit a tavaly összetettben harmadik Vincze Ferenc, Bacigál Igor kettős nyerte Skoda Fabia R5-össel, és a Korda Racing párosa Miskolcra is esélyesként érkezik.

„Nagyon szeretjük a Miskolc ralit, de most nem csak emiatt várjuk fokozott izgalommal a rajtot – mondta Korda Erik csapatvezető, aki szerint azzal, hogy Vinczéék győztek az idénynyitón, most minden rivális őket akarja megelőzni. – Számunkra ez jelenti a plusz kihívást a népkerti salakmotoros prológ, a rengeteg néző által teremtett különleges hangulat, a remek pályák és a kiváló szervezés mellett.”

A bajnoki címvédő, miskolci Hadik András, Kertész Krisztián páros Egerben műszaki hiba miatt nagy hátrányba került a verseny közben, így nem tudta jó eredménnyel indítani a szezont, de most „hazai közönség” előtt mindenképpen szeretne javítani.

A tavaly az abszolút értékelésben és Miskolcon is második, Ford Fiesta R5-össel versenyző Turán Frigyes, Bagaméri László duó nagy csatára és szoros küzdelemre számít.

„A Miskolc rali különlegessége, hogy egy nap alatt kell teljesíteni az összes gyorsaságit, több mint 150 kilométert, ez pedig világbajnoki szint, eddig itthon nem volt jellemző” – mondta az MTI-nek a Shell Helix Ultra csapatának pilótája. Hozzátette, négy pályát háromszor is teljesíteniük kell, és nagy valószínűséggel a gyorsasági szakaszok között az autó beállításain is szükséges lesz módosítani.

„Állóképesség szempontjából nagy kihívás: aki a harmadik körben is a legjobban képes koncentrálni és legkevésbé fárad el, annak a párosnak ez akár győzelmet is érhet” – jelentette ki Turán.

Az MNASZ tájékoztatása szerint csütörtökön (ma) 20 órakor megemlékezést tartanak a három éve elhunyt kétszeres Európa-bajnoki bronzérmes, örökös magyar bajnok Ferjáncz Attila tiszteletére a Bükkszentkereszt gyorsasági szakaszon létrehozott emlékhelynél.

A pénteki prológ után szombaton 7 órakor startol az első gyorsasági, a viadal körülbelül 19 óráig tart majd, a céldobogó a Diósgyőri Stadionban lesz.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik