Rali: Hadik volt a köd ura Nyíregyházán

TÓTH ANITATÓTH ANITA
Vágólapra másolva!
2018.11.10. 20:30
A Hadik András, Deák Attila kettős brillírozott a Nyíregyháza rali szombati napján – a hétből öt szakaszt megnyert, és több mint fél perccel vezet Turán Frigyes előtt.
Hadik András és Deák Attila kettőse vezet az első nap után (Fotó: MNASZ/Szabó-Jilek Ádám)
Hadik András és Deák Attila kettőse vezet az első nap után (Fotó: MNASZ/Szabó-Jilek Ádám)

Köd előttük, köd utánuk. Ha a megszokottnál jóval hosszabb össztáv nem lett volna elég, az időjárás rátett még egy lapáttal. Csak hogy mindenki a saját bőrén érezze az esélyesek közül, hogy az abszolút magyar bajnoki címet nem adják ingyen.

A Nyíregyháza rali pénteken bekerült a rali Európa-bajnokság (ERC) jövő évi előzetes versenynaptárába, de a párosoknak nem kellett egy évet várniuk, hogy megtapasztalják az Eb-színvonalat, mert a rendezők elképesztően jó, ugyanakkor nem túl könnyű pályákat jelöltek ki számukra. A legjobban a Hadik András, Deák Attila kettős alkalmazkodott az extrém körülményekhez – öt szakaszgyőzelme erre a fényes bizonyíték.

Az autónk egész nap tökéletes volt, a pályák is szenzációsak, szóval nem lehet okunk a panaszra. A köd világosban nem volt vészes, sötétben viszont már nagyon kellett figyelni. Mindent egybevetve jól állunk, már csak a vasárnapi napot kellene megnyerni...” – mondta Hadik, akinek mindenképp elsőként kell célba érnie, ha abszolút bajnok akar lenni, hiszen Vincze Ferenccel szemben kilenc, Turán Frigyessel szemben nyolc pont a hátránya az összetettben.

Hadikon kívül csak Turán tudott szakaszt nyerni (kettőt), méghozzá délelőtti remek beállításainak, gumitaktikájának és persze vezetési tudásának köszönhetően. „Jó munkát végeztünk, délután minden szakaszon tudtunk javítani, ennél gyorsabbak csak fölösleges kockázat árán lehettünk volna. Hadik Andris viszont még nálunk is jobban belehúzott. Élveztem a napot, mentem volna még...” – mondta Turán.

A pontversenyben egy ponttal vezető Vincze Ferenc a harmadik helyen áll ugyan a versenyben (tehát lőtávolon belül van, és bizton kihasználja, ha a riválisok hibáznak), mégsem volt őszinte a mosolya szombaton. Egyszerűen nem tudja megmagyarázni, hogy miért nem elég gyors, de ez a helyzet. „Nem tudom ezt semmire fogni, nincs semmi gondunk, mégsem vagyunk elég gyorsak” – mondta Vincze, akivel persze a mezőnyből jó néhányan cserélnének tempót és helyezést is. A negyedik bajnokaspiráns Kazár Miklós a negyedik helyről várja a folytatást.

A magyar pályákra kilenc év után visszatérő kétszeres ERC2-es bajnok ifjabb Érdi Tibor ismerkedett a szakaszokkal (ez jövőre előnyt jelent majd neki) és a közönségnek autózott, aminek köszönhetően időnként „lelógott” az útról. „A nap vége a köd miatt extrém volt, de ez is a rali része, mindenkinek saját magának kell eldöntenie, mennyit vállal, mennyit kockáztat” – mondta az ötödik helyezett pilóta.

Vasárnap nyolc gyorsasági szakasszal fejeződik be a verseny, s eldől, ki az abszolút bajnok.

NYÍREGYHÁZA RALI A MENTO-KUPÁÉRT
AZ OB 8. FUTAMA

Abszolút sorrend 8 gyorsasági szakasz után
1. Hadik András, Deák Attila (Performance Racing, Ford Fiesta R5) 1:02:54.8
2. Turán, Bagaméri (Turán Motorsport, Ford Fiesta R5) 37.8 másodperc hátrány
3. Vincze, Bacigál (Armet Protect, Škoda Fabia R5) 2:02.8 p h.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik