NS Hosszabbítás: időutazás Talmácsi Gáborral

Vágólapra másolva!
2017.11.03. 19:01
A Nemzeti Sport szombati számában megjelenő Hosszabbítás-mellékletből ajánljuk:

 

Talmácsi Gábornak köszönhetően tíz éve ilyenkor ünnepelt az ország. Mari néni félbehagyta a palacsintasütést, elhalasztották a vasárnapi ebédet, csak hogy nézhessék, amint „Talma” (mert az is így hívta, aki sose látta) Valenciában elhódítja a világbajnoki címet az elől a bosszantó Faubel gyerek elől, akinek még a motorja is jobb. Hazánk egyetlen gyorsaságimotoros-világbajnokát időutazásra kértük: arra, hogy repüljünk vissza tíz évet (vagy talán kicsit többet) az időben.

– Láttam, most is Thaiföldön oktatott...
– Igen, a japán és a malajziai futamon ott voltam szakkommentátorként, azután meg elutaztam Thaiföldre, ahol már két éve veszek részt az oktatásban. Érdekes, hogy ott az utcán minden második ember motorral jár, ám versenyzőképzés nem létezik. Pedig világbajnoki futamuk is lesz jövőre.

– Hogyan találták meg?
– Egyszerűen csak írtak egy e-mailt, és azóta már túl vagyunk az első hivatalos pályanapon, amelyen amatőröket és versenyzőket is oktattunk vezetéstechnikára, fizikai felkészülésre, étkezésre. Nagy munka, ám jó érzés, hogy a téli időszakban is lehet motorozni, lehet oda például edzőtábort is szervezni. Még nagyon az elején tartunk, de látok benne fantáziát.

– És hogy megy a szakkommentátorkodás?
– Már versenyzőként is tudtam, hogy a médiának hatalmas ereje van, s ezt most is érzem. Persze, jobban szeretek aktívan a pályán lenni és motorozni vagy tanácsokat adni, de az is jó, hogy ebben a szerepkörben ott lehetek a versenyeken. És persze megnyit más lehetőségeket is.

– Könnyebben megnyílnak a kapuk egy világbajnok előtt?
– Igen. És én azért vagyok hiteles, mert nem csak beszélni tudok a motorozásról. Most, Thaiföldön is felültem a motorra, és mentem egy pályacsúcsot. Jó formában vagyok, felszabadultan tudok motorozni, és bár ritkábban ülök motorra, amikor alkalom adódik, kihasználom.

Hogy milyen volt a tíz esztendővel ezelőtti nap, amelyen Valenciában elhódította a világbajnoki címet? Miért alakult utána úgy a pályafutása, ahogy alakult? Mit csinálna másként, milyen tanácsra lett volna szüksége? És milyen az élete most, miért érzi úgy: sínre került?

A Nemzeti Sport szombati, Hosszabbítás című mellékletében mindent megtudhat Talmácsi Gáborról, akivel Tóth Anita beszélgetett.

És a Hosszabbításban még olvashat arról is, hogy…

…miért érzi úgy a Torontóban élő, 84 esztendős Gyenge Valéria, hogy túlélte a generációját. Az 1952-es helsinki olimpia úszóbajnoknőjével Szöllősi György beszélgetett.

…miért mondta azt az amerikai sakkgéniusz, Bobby Fischer a 25 éve, az embargó alatt álló Jugoszláviában rendezett, Borisz Szpasszkij elleni páros mérkőzés előtt, hogy „Amíg nevet a huszár, nincs meccs!” Tőke János múltidézője.

…miért kezdett Csömörön minden igényt kielégítő istálló építésébe Sasvári Sándor színművész, akit a Magyar Olimpiai Bizottság fair play díjjal tüntetett ki. Klein Ron interjúja.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik