Nagy Futam: tízezrek nézték meg a belvárosi bemutatót

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2016.05.01. 18:26
Tízezrek nézték meg Budapest belvárosában a Nagy Futam elnevezésű autó-, motorsport- és légi bemutatót.

A negyedik alkalommal megrendezett eseményen klasszikus Formula–1-es versenykocsikat is láthattak száguldozni a főváros utcáin az érdeklődők.

A program az autósportos bemutatókkal kezdődött. Az 1995-ös Sauber C14 F1-es autót az osztrák Karl Wendlinger, a Formula–1-ben 1951 és 1977 között szereplő BRM egyik legendás versenygépét pedig a szintén osztrák Gerhard Berger vezette a Lánchíd és az Erzsébet híd között kialakított pályán. A nézők láthatták a túraautó-világbajnokságban (WTCC) versenyző Michelisz Norbertet a Honda Civic volánja mögött, a Formula Renault 3.5 együléses kocsijával pedig a korábbi F1-es pilóta, Baumgartner Zsolt ment körbe az utcai pályán.

Felvonultak még a német túraautó-bajnokság (DTM) autói, volt Audi TT Cup és Audi R8 LMS bemutató, körbementek a rali- és ralikrosszautók, és a Dakar-ralit is megjáró versenykamionok, terepjárók, de szerepelt a programban NASCAR-, GT-, és driftbemutató, valamint gyorsulási (dragster) show is.

Ezt követte a repülős, helikopteres, ejtőernyős bemutató. Ennek keretében többek között Besenyei Péter műrepülő-világbajnok és Veres Zoltán műrepülő Európa-bajnok is repült a Duna felett. A rendezvény központja a Várkert Bazárnál volt.

„Mindig nagy élmény Budapestre jönni, már versenyzőként is szerettem. Akkoriban az volt a futam különlegessége, hogy először jöhettünk a vasfüggöny mögé, amikor pedig megérkeztünk, akkora szeretet és érdeklődés fogadott minket, hogy az egyszerűen elképesztő. Attól a pillanattól fogva imádtam a magyar futamot, sok volt a szurkolóm is, igaz, talán többen ismertek a diszkóból, mint a pályáról” – idézte a szervezők közleménye Bergert, aki kifejtette, szívesen jött vissza Budapestre, és nagyon élvezte a Nagy Futamot. „Jó volt látni, hogy milyen sokan eljöttek, és hogy mennyire szeretik itt az autósportot. A BRM is lenyűgözött, elképesztő a hetvenes évek technikája, annyi baj volt csak, hogy ez egy viszonylag szűk autó, nem az én magasságomra tervezték. De azért csak belepréseltem magam valahogy.”

„Minden pillanatát imádom a Nagy Futamnak, ez az idén sem volt másként. Jó érzés, hogy ennyi motorsportot szerető ember van Magyarországon, reméljük, hogy még sokszor jöhetünk a belvárosba, hogy minél közelebbről lássanak minket” – értékelt Michelisz Norbert.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik