Jakob Kristóf kategóriát vált a következő szezonban (Fotó: Nagy Norbert)

 

Jakob Kristóf mindent megtett azért, hogy idén ő legyen az osztrák bajnok a junior motokrosszosok között. A hét fordulós sorozat első három versenyét (Langenlois, Weyer, Rietz) magabiztosan megnyerte, de legnagyobb ellenfele, az osztrák Florian Dieminger szorosan a nyakán volt a pontvadászatban. A nyári szünet után Dieminger magára talált, győzött a seitenstetteni derbin, viszont Jakob sem adta könnyen magát, az ötödik versenyen még mindig ő uralta a tabellát.

Fresachban aztán bekövetkezett a dráma, amire senki sem számított. Biztos vezető pozícióban, az utolsó körökben egy ugratás után letörött a magyar ifjú kormánya. A futamot feladni kényszerült, így nem szerzett pontot, ellenfele pedig maximálisan kihasználta a kínálokozó lehetőséget, újra Dieminger nyert. Mint később kiderült, ez a 25 pont hátrány már ledolgozhatatlannak bizonyult az utolsó két versenyen.

Jakob vesztes pozícióban is oroszlánként küzdött. Hochneukirchenben ugyan újra Dieminger diadalmaskodott, de egyenlő pontot gyűjtöttek Jakobbal. Az oberdorfi fináléra így 11 pont hátrányban érkezett meg a 85 köbcentis kategória magyar üstököse, aki az évadzárón megmutatta azért, hogy ki a jobb: hatalmas fölényben motorozott egész nap, és klasszis győzelmet aratott Dieminger előtt. A bajnoki cím végül 5 ponton úszott el.

"Eredményes volt számomra ez az év, de most még csalódott vagyok a végeredmény miatt. Talán fölösleges is azt nézni, hogy min múlott a bajnoki cím. A HTS Team és apukám hibátlan technikát adott nekem egész évben, én pedig megtettem minden tőlem telhetőt. Florian nem volt könnyű ellenfél, és végül ő gyűjtött több pontot. Gratulálok a győzelméhez. Köszönöm a sok biztatást és támogatást, amit idén kaptam, számomra ezzel lezárult a 85 köbcentis korszak.” - foglalta össze gondolatait a kategória tavalyi magyar bajnoka.

Jakob Kristóf jövőre feljebb lép egy géposztályt, a 125 köbcentisek között fog bizonyítani 2018-ban. Azt még nem tudni pontosan, hogy mely bajnokságokban láthatjuk őt, de nemzetközi szinten fog versenyezni a következő szezonban is.

Oberdorf végeredmény, 85cc:
1. Jakob Kristóf (Magyarország, HTS Team) - 50 pont
2. Florian Dieminger (Ausztria, KTM) - 44 pont
3. Johannes Wibmer (Ausztria, KTM) - 38 pont
4. Carl Massury (Németország, KTM) - 33 pont
5. Manuel Rohrweck (Ausztria, KTM) - 30 pont

Osztrák motokrosszbajnokság végeredmény, 85cc:
1. Florian Dieminger (Ausztria, KTM) - 285 pont
2. Jakob Kristóf (Magyarország, HTS Team) - 280 pont
3. Gabriel Schütz (Ausztria, Husqvarna) - 207 pont
4. Luca Harms (Németország, KTM) - 193 pont
5. Johannes Wibmer (Ausztria, KTM) - 170 pont