Motokrossz: honfitársunk hét éve küzdött ezért – megnyerte!

NAGY NORBERTNAGY NORBERT
Vágólapra másolva!
2017.08.22. 13:37
null
Még nincs vége a cseh bajnokságnak, de Svoboda Bence már bajnok az MX2-es kategóriában (Fotó: Nagy Norbert)
Szvoboda Bence első magyar motokrosszosként megnyerte a cseh bajnoki címet, miután diadalmaskodott a Buksa/Ados sorozat utolsó előtti állomásán Stribróban.
Első magyar motorosként nyerte meg a cseh nemzetközi felnőtt motokrossz bajnokságot.

7 év kemény munkája, és megannyi áldozat meghozta a gyümölcsét: Szvoboda Bence (25) első magyar motorosként megnyerte a Buksa/Ados Motokrossz Bajnokságot Csehországban. Egy versennyel a sorozat vége előtt behozhatatlan előnyre tett szert francia riválisával szemben.

Kívánni sem kívánhatott volna eredményesebb idényt a magyarok egyik legjobb krosszversenyzője. Szvoboda Bence hét fordulóból ötöt megnyert, a másik kettőn egy ezüst és egy bronzérmet szerzett a 2017-es cseh felnőtt sorozaton. 55 pontos előnye matematikailag ledolgozhatatlan a szezonzáró vranovi összecsapás előtt.

A stribrói viadalra úgy utazott el a magyar fiú, hogy maximum öt pontot veszíthet bajnoki riválisával szemben. Ez a versenynapon megrendezett két futamon minimum egy első és egy harmadik helyezéssel lett volna megvalósítható. Szvoboda nem bízott semmit a véletlenre, rögtön az elején támadott. Az első futamban két apró hiba, egy lekörözöttben való elakadás, valamint egy motorlefulladás fosztotta meg a győzelemtől. A francia ellenfele nyerte ezt a felvonást.

A második futamban csak a győzelem volt elfogadható Szvoboda számára, aki még könyörtelenebbül támadott. Az első körben maga mögé utasította Sulivan Jaulint, és innentől az ellenfelek csak a hátát nézhették. Kegyetlen tempóval, folyamatosan szakította le magáról a mezőnyt, a végén pedig megnyugtató előnnyel nyerte a futamot, és pályafutása első cseh bajnoki címét.

"7 éve küzdök ezért a címért, de eddig mindig közbejött valami a siker kapujában. Egy kellemetlen sérülés, vagy egy bosszantó technika hiba. Idén pályafutásom legkiegyenlítettebb formáját mutattam, ami nagyban köszönhető a megreformált téli felkészülésemnek. Különösen büszke vagyok erre a titulusra, hiszen Európa egyik legnívósabb profi bajnoksága a cseh, és az osztrák, valamint a magyar bajnoki címeimet szépen kiegészíti. Köszönöm mindenkinek, aki a részese volt valamilyen formában ennek a sikernek." - mondta a leintés után a magyar versenyző.

Az idei év még korán sem ért véget Szvoboda számára. A cseh szezonzáró mellett a német ADAC MX Masters, valamint a szlovák bajnokság futamain lesz még látható szeptemberben, a magyar közönség pedig az október 15-én, a tápióbicskei csapatversenyen szurkolhat neki.

CSEH MOTOKROSSZ-BAJNOKSÁG
Összetett végeredmény MX2, Stribro

1. Szvoboda Bence (Magyarország, KTM) – 47 pont
2. Sulivan Jaulin (Franciaország, KTM) – 47 pont
3. Jonas Nedved (Csehország, KTM) – 40 pont
4. Patrik Liska (Csehország, Yamaha) – 33 pont
5. Dusan Drdaj (Szlovákia, Yamaha) – 32 pont

Az MX2-es cseh bajnokság állása 7 forduló után
1. Szvoboda Bence (Magyarország, KTM) – 327 pont (már bajnok)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik