Motokrossz Eb: magyarok uralták a kiskunlacházi versenyt

NAGY NORBERTNAGY NORBERT
Vágólapra másolva!
2017.07.10. 14:13
null
A 14 éves Kovács Ádám Zsolt hibátlan volt a 85 köbcentis kategóriában
Tíz év után látogatott ismét rangos nemzetközi motokrosszverseny hazánkba. Mindhárom Eb-kategóriát magyar motorosok nyerték meg.

 

1991 és 1996 között (Cserénfa), valamint 2006-ban (Nyáregyháza) összesen nyolc motokrossz-világbajnoki fordulót rendezett Magyarország. Az Európa-bajnokság is megfordult nálunk a 90-es évek végén, 2000-es évek elején Piliscséven és Nyáregyházán, de az elmúlt 10 évben elkerülték hazánkat a nemzetközi motokrosszversenyek. Eddig tartott a várakozás, Kiskunlacháza bevállalt egy újabb Európa-bajnoki futamot.

Open: Szvoboda tarolt

Az Eb legrangosabb kategóriája a motorteljesítmény-megkötés nélküli Open (nyílt) géposztály. Itt 16 éves kor felet indulhatnak a versenyzők bármilyen hengerűrtartalmú motorral. A kiskunlacházi viadal volt a 8 fordulós Európa-bajnokság befejező állomása.

Magyar versenyzők a korábbi hét fordulóban nem vettek részt, viszont idehaza megmutatták, hogy van helyük Európa elitjében. A hazai bajnokcsapat, a HTS Team két kiváló versenyzője uralta a királykategóriát. Szvoboda Bence a kvalifikációs futamot és mindkét fő futamot is magabiztos előnnyel nyerte meg Hugyecz Erik előtt. A dobogó harmadik fokára a cseh színeket képviselő Jonas Nedved állhatott fel.

85 köbcenti: Kovács hibátlan volt

A 14 éves Kovács Ádám Zsolt a kiskunlacházi pálya mellett él pár kilométerre, így nem volt kérdés, hogy mindenki rá volt a leginkább kíváncsi a hétvégén. Kovácsnak nagy jövőt jósolnak. Talmácsi Gábor után az első olyan motorversenyző, aki gyári szerződéssel büszkélkedhet. A Yamaha látta meg a fantáziát a tavaly korosztályos szuperkrossz Európa-bajnokságot nyerő ifjúban.

Kovács klasszisához mérten motorozott Kiskunlacházán. Minden edzést és futamot megnyert – volt, amelyiket a mezőny végéről felzárkózva, volt, amelyiket rajt-cél győzelemmel. Ebben a kategóriában is kettős magyar győzelem született, Técsi László Márk lett a második a 12-14 évesek kiírt 85 köbcentis kategóriában. A bronzéremnek a görög Antonisz Szagmalisz örülhetett.

65 köbcenti: Zanócz sem kegyelmezett

A motokrossz Európa-bajnokságon ők a legkisebbek, 9-11 éves korig indulhatnak itt a versenyzők. Ennek a kategóriának a kiemelkedő magyar tehetsége Zanócz Noel. Zanócz sem bízott semmit a véletlenre, minden penzumot megnyert, így a nap végén az ő tiszteletére is eljátszották a Himnuszt. Ebben a kategóriában még nagyobb volt a hazai fölény. Zanócz mellett Nikolics Boldizsár és Béres Szabolcs ünnepelhetett a dobogón.

Az Open kategória idei kontinenstornája befejeződött, az ukrán Vladimir Taraszov lett az Európa-bajnok, a kicsiknek viszont ez a hétvége csak a hatfordulós selejtezősorozatuk utolsó állomását jelentette. A 65 és a 85 köbcentisek két hét múlva a csehországi Loketben vívhatnak meg az Európa-bajnoki címért az Eb-döntőn, amelyen a kontinens legjobb 40 versenyzője szerzett jogot az indulásra, köztük öt magyarral. 65 köbcentiben Zanócz Noel és Béres Szabolcs, 85 köbcentiben Técsi László Márk, Kovács Ádám Zsolt és Kovács Norbert kvalifikált a fináléra.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik