Szvoboda Bence újabb trófeát szerzett
Nem indult álomszerűen Szvoboda Bence (26) idei szezonja. Az áprilisban összeszedett csuklótöréssel az egyéni bajnoki esélyei elszálltak, de elmondható, hogy a nehézségek ellenére kihozta belőle a maximumot. A cseh motokrosszbajnokságban az egyéni küzdelmek lezárulása után már csak a rangos csapatbajnoki cím várt gazdára, amiért háromfős alakulatok küzdöttek meg egymással.

Szvoboda a Buksa/Ados KTM színeit képviselte ezen a viadalon, a cseh Martin Michekkel és a francia Sullivan Jaulinnal kiegészülve. Három kategóriában (MX1, MX2, MX3), körmérkőzés szerűen, mindegyik kategória képviselője egyszer pályára lépett a másik két kategória motorosaival. Szvobodának így a három futamból kettőt kellett teljesítenie ezen a napon. A mezőny egyetlen magyar versenyzője két bravúros második helyezéssel járult hozzá a csapateredményhez.

„Dalecín megint jó volt hozzám. Az idén itt nyertem karrierem első MX1-es versenyét
Csehországban, most meg karrierem első cseh csapatbajnoki címét ünnepelhettem. Úgy
érzem, méltó befejezése volt ez az idei cseh szezonomnak, ahol az MX1-es kategória egyéni
ezüstérme mellé sikerült megszerezni a csapatbajnoki aranyat. Ezen a napon nem az egyéni
teljesítmények voltak a fontosak, ezért nem is kockáztattam a futamgyőzelmet, hiszen a két
második helyezésemmel is fölényesen nyert a csapatunk”
– értékelt a magyar versenyző.

Szvoboda eredménye mellett Michek két első, Jaulin egy harmadik és egy negyedik helyezést dobott be a közösbe, így a legrosszabb eredmény mínuszolása után – a helyezések pontértékeinek összegzésével –, a Buksa/Ados KTM csapat gyűjtötte a legkevesebb pontot, ezen a viadalon pedig az az alakulat győzedelmeskedett, melynek a legkevesebb pont szerepelt a neve mellett. A magyar fiútól már megszokhattuk, hogy mindegyik nemzetközi sikerével újabb komoly mérföldkövet ér el a hazai motokrossz. Ezúttal is így volt, hiszen Szvoboda első magyarként nyert csapatbajnoki címet a cseheknél.

Ezzel a viadallal csak Csehországban befejeződött a motokrossz-szezon, Szvoboda Bence számára viszont még nincs vége teljesen az évnek. Most hétvégén az egyéni magyar értékelés zárul le Gyálon, majd október közepén a magyar csapatverseny lesz Monoron. Az egyéni küzdelmekben itthon sincsenek bajnoki reményei a somogyi fiúnak, viszont a csapatbajnoki titulust még Magyarországon is elhódíthatja idén.

Cseh motokrossz-csapatbajnokság, végeredmény:
1. Buksa/Ados KTM (Michek, Jaulin, Szvoboda), 9 pont
2. HT Group (Sukup, Liska, Kovar), 17 pont
3. BV Racing (Votroubek, Smola, Michalec), 35 pont
4. Hulho - JD Gunnex KTM (Romancik, Cervenka, Weschta), 38 pont
5. SMS Motokrosu Morava (Zereva, Krc, Strachota), 54 pont