MotoGP: Zarco-KO! 30 év után francia pole a Francia Nagydíjon

KOVÁCS NIKOLETTKOVÁCS NIKOLETT
Vágólapra másolva!
2018.05.19. 16:02
null
30 év után francia pole a Francia Nagydíjon (Fotó: AFP)
A kétszeres Moto2-világbajnok, Johann Zarco lenyűgöző teljesítményt nyújt, amióta bemutatkozott a MotoGP kategóriában. A hatalmas nyomást már újoncként is nagyon jól kezelte tavaly, és úgy tűnik, idén még többre lehet képes hazai versenyén. Az első fontos feladat teljesítve: ő indulhat holnap a pole pozícióból a Francia Nagydíjon – hatalmas időmérős rekorddal és pályacsúccsal.

 

Ezt megelőzően 1988-ban láthattunk olyat, hogy francia pilóta szerezte meg a rajtelsőséget a királykategóriában a Francia Nagydíjon, akkor Christian Sarron utasított maga mögé mindenkit.

Zarco zsinórban kilencedik alkalommal rajtolhat majd az első sorból, és mennybe emeli majd a közönség, ha a tavalyi második hely után, idén megnyeri hazai versenyét.

Nem ma történt ugyanis, hogy utoljára francia pilóta egyáltalán győzni tudott a legnagyobb géposztályban (Régis Laconi 1999 óta őrzi ezt a rekordot), de az utolsó hazai francia győzelemig egészen 1954-ig (!) kell visszalapoznunk a motorsport történelemkönyvében, ahol Pierre Monneret nevét találhatjuk, aki Reims-ben nyert.

Zarcónak persze nem lesz könnyű dolga, hiszen a mellőle induló Marc Márqueznek és Danilo Petruccinak is jó a versenytempója, ahogy az ötödik helyről induló Andrea Doviziosónak is.

A szombat reggeli szabadedzésen úgy tűnt, a gyári Yamahások végre ismét versenyben lehetnek, a negyedik szabadedzés és az időmérő viszont már más képet mutatott. Maverick Viñales a 8., Valentino Rossi a 9. helyről rajtolhat holnap.

Cal Crutchlow indulása egyelőre kérdéses, a brit ugyanis hatalmas high slide-dal zárta a Q1-et.

 

KÖRREKORDOK A KISEBB KATEGÓRIÁKBAN IS

Bár ma is rengeteg esést láthattunk Le Mans-ban, aminek részben a hűvös, szeles időjárás volt az oka, a pilóták mellett a jobbnál jobb köridők is repkedtek a Párizstól 200 km-re fekvő pályán.

Szinte már unalmasnak mondható módon a Moto3-ban Jorge Martiné lett a rajtelsőség, de a mai napon ez mégsem volt olyan egyértelmű, hiszen a spanyol tegnap délután és ma reggel is hátrébb volt az eredménylistán. Tíz perccel az időmérő vége előtt is csak a 8. helyen állt, akkor még Enea Bastianini volt az élen – már ő is körrekorddal.

Az utolsó gyors körökön aztán sokan javítottak, így lett Martiné a pole, Jakub Kornfeilé pedig a másodi hely. A holnap 150. versenyét futó cseh pilóta utoljára a 2014-es Malajziai Nagydíjon rajtolhatott az első sorból.

Bastianini végül harmadik lett, ami így is nagy öröm, hiszen idén még egyszer sem indulhatott az első sorból.

A negyedik leggyorsabb Aron Canet a mezőny végéről indulhat majd, hiszen megbüntették a jerezi futamon bemutatott kamikaze akciójáért.

A Moto2-eseknél a bajnoki éllovas Francesco Bagnaia új élménnyel gazdagodott, végre megszerezte élete első Moto2-es pole pozícióját (a Moto3-ban is csak egy jutott neki korábban) – a mai nap margójára, természetesen, körrekorddal.

Mellőle Xavi Vierge és Lorenzo Baldassari várja majd a futamot.

A kategóriaújonc Joan Mir a 4., az egész hétvégén stabilan jól teljesítő (háromból két szabadedzést megnyert) Marcel Schrötter az 5. helyet szerezte meg, Álex Márquez 6. lett.

A bajnokságban harmadik és negyedik helyen álló Miguel Oliveria és Mattia Pasini csak a 10. és 11. rajthelyre állhat fel holnap.

MOTOGP, FRANCIA NAGYDÍJ, IDŐMÉRŐ
1. Johann Zarco (francia, Yamaha) 1:31.185
2. Marc Márquez (spanyol, Honda) +0.108
3. Danilo Petrucci (olasz, Ducati) +0.196

MOTO2, FRANCIA NAGYDÍJ, IDŐMÉRŐ
1. Francesco Bagnaia (olasz, Kalex) 1:36.188
2. Xavi Vierge (spanyol, Kalex) +0.202
3. Lorenzo Baldassarri (olasz, Kalex) +0.395

MOTO3, FRANCIA NAGYDÍJ, IDŐMÉRŐ
1. Jorge Martin (spanyol, Honda) 1:42.039
2. Jakub Kornfeil (cseh, KTM) +0.123
3. Enea Bastianini (olasz, Honda) +0.124

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik