MotoGP: Quartararo rekordokkal és a pole-lal várja a Holland Nagydíjat

Vágólapra másolva!
2019.06.29. 15:29
null
Fabio Quartararo indulhat az élről a vasárnapi versenyen (Fotó: AFP)
Marc Márqueznek sikerült ugyan megőriznie a legfiatalabb királykategóriás futamgyőztes címét barcelonai sikerével, de nem kérdés, Fabio Quartararót már csak centiméterek választják el attól, hogy a dobogó legmagasabb fokára is felállhasson egy MotoGP-versenyen. Az ehhez vezető úton újabb lépést tett ma meg, amikor megszerezte a rajtelsőséget Assenben, és ezzel a legfiatalabb pilóta lett, aki egymás után két futamon is elsőként tudott végezni az időmérőn. Tette mindezt hatalmas körrekorddal, csupán 17 ezreddel kívül maradva az 1:31-es köridőn.

 

Folytatódott Fabio Quartararo és Maverick Vinales remek szereplése Assenben. Egyedül Danilo Petruccinak sikerült legalább a harmadik szabadedzésen közéjük keverednie egy második hellyel, de az időmérőn visszaállt a hétvége eddig megszokott rendje. A francia pilóta mögött spanyol márkatársa végzett a második helyen, míg a harmadik rajtkockába a Q1-ből érkező Álex Rins állhat majd fel a holnapi versenyen.

Marc Márquez idén először kiszorult az első sorból, viszont a mai napra is behúzhat egy strigulát az „elestem, de mégsem” sorba, miután egy újabb hatalmas mentést mutatott be az egyes kanyarban. Márquez egyébként tegnap is megúszott már egy esést, pont abban a 7-es kanyarban, amely Jorge Lorenzo hétvégéjének végét jelentette. Márquez mellől Joan Mir és Cal Crutchlow indulhat majd, míg a legjobb ducatis a hetedik helyet megszerző Danilo Petrucci lett.

Valentino Rossinak ismét nem volt szerencséje a szombat reggeli harmadik szabadedzés során. Hiába futott továbbjutást jelentő kört az edzés végén, a stewardok nem sokkal később elvették, mert a célrafordítóban elhagyta a pályát és kerekével a rázókőnél szélesebbre futott. A pályaelhagyást pedig nagyon komolyan veszik az utóbbi években, és ez alól a kilencszeres világbajnok sem kivétel.

A Doktor így idén már ötödik alkalommal (ez a nyolcadik versenyhétvége) kényszerült arra, hogy a Q1-ben próbáljon javítani, azonban ezúttal sem sikerült neki a legjobb kettő közé keverednie (egyedül Le Mans-ban jutott tovább), így a 14. helyről startolhat csak holnap. Nem kérdés, hogy nagyon csalódott, és a vasárnapi csodából is nagyra lesz szükség, legalábbis a negyedik szabadedzés eredményét elnézve, ahol az olasz mindössze 18.-ként zárt.

A Moto2-ben Remy Gardner élete első pole pozíciójának örülhetett. Az eddigi utolsó ausztrál, aki rajtelsőként zárt a középső géposztályban, nem más volt, mint Casey Stoner 2005-ben.

Brad Binder második helye legalább ekkora örömet jelentett a dél-afrikainak és csapatának, a KTM-nek, akik a Triumph blokkok bevezetése óta nem találják korábbi formájukat. Binder legutóbb a tavalyi Aragóniai Nagydíjon indulhatott az első sorból. Álex Márquezt, aki bátyjához hasonlóan a negyedik helyen kvalifikált, épp csapattársa, Xavi Vierge ütötte ki az első sorból. Lorenzo Baldassarri lejtmenete továbbra is folytatódik, csak a 18. lett az időmérőn.

A Moto3-asoknál olasz-japán sorminta alakult ki a rajtrács első két sorában. A pole pozíciót az utolsó pillanatban Niccolo Antonelli szerezte meg Toba Kaito előtt. Őket Tony Arbolino, Szuzuki Tacuki, Celestino Vietti és Ogura Ai követi. Az összetettben élen álló Arón Canet csak a kilencedik pozícióból várhatja a futamot.

De még nála is nehezebb helyzetben van számos versenyző, akiket idén a vezető nevek között szoktunk meg. Többek között két idei futamgyőztes, Jaume Masiá és John McPhee is kiszorult a Q2-ből (ebben a kategóriában ez a legjobb 18 pilótát jelenti), így a mezőny második feléből kell majd felzárkózniuk.

GYORSASÁGIMOTOROS-VB
HOLLAND NAGYDÍJ, ASSEN, IDŐMÉRŐ EDZÉS
MOTOGP
1. Fabio Quartararo (francia, Yamaha) 1:32.017
2. Maverick Vinales (spanyol, Yamaha) +0.140 másodperc hátrány
3. Álex Rins (spanyol, Suzuki) +0.441 mp h

MOTO2
1. Remy Gardner (ausztrál, Kalex) 1:36.572
2. Brad Binder (dél-afrikai, KTM) +0.110 mp h
3. Xavi Vierge (spanyol, Kalex) +0.144 mp h

MOTO3
1. Niccolo Antonelli (olasz, Honda) 1:41.232
2. Toba Kaito (japán, Honda) +0.144 mp h
3. Tony Arbolino (olasz, Suzuki) +0.157 mp h

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik