MotoGP: nem minden az, aminek látszik – Nakagami nyerte az első napot

KOVÁCS NIKOLETTKOVÁCS NIKOLETT
Vágólapra másolva!
2020.10.24. 10:03
null
Nakagami Takaaki nyerte az első napot (Fotó: AFP)
Érdekesen és sok szempontból meglepően alakult a MotoGP Terueli Nagydíjának első edzésnapja. Mindenki a Ducatik felzárkózására számított, de mintha csak a múlt pénteket éltük volna újra az aragóniai pályán, sőt még annál is rosszabb. Közben Nakagami Takaaki felszabadultan az élre repítette tavalyi Hondáját.

 

Az első nap legjobb ducatisa, Johann Zarco 13-ikként zárt, és ennek megfelelően csalódott.

„Túl sok tempót veszítünk, főleg a gyors kanyarokban. Ennek ellenére a top8 reális célkitűzés lehet a versenyre. Azt gondoltam, hogy többet fogunk ma javulni, mint a többiek, de nem így történt, ám ez nem a valóság” – mondta Dovizioso.

Danilo Petrucci, Jack Miller, Andrea Dovizioso és Pecco Bagnaia sorrendben a 17-21. helyeken végeztek, mögöttük már csak Tito Rabat látható a listán utolsóként.

Ennek ellenére többségük szerint nem olyan vészes a helyzet, mint amilyennek az eredménylista jelenleg mutatja, sőt.

Miller elmondta, hogy csakis a vasárnapi beállításokra koncentrált, ahogy ő, úgy Dovi és Bagnaia sem tettek fel új gumit péntek délután, így mindannyian azt érzik, hogy gond nélkül juthatnak be ma reggel a Q2-be.

Egyedül Petrucci lóg ki ebből a sorból, aki leginkább azért aggódik, mert új gumin sem tud gyors lenni, ami igencsak megnehezítheti a továbbjutást.

A déjà vu érzés ellenére a Ducatinál továbbra sincs semmilyen forgatókönyv arra, ha ismét az összes versenyzőjük a Q1-ben találja magát. Az egyetlen, amiben reménykedhetünk, hogy mindenki egyedül próbálja megfutni a körét.

„A gond az, hogy tempó nélkül nincs értelme semmilyen startégiának sem. Jelenleg arra lenne szükségünk, hogy gyorsak legyünk, és kész. Tökéletes körre lesz szükség, a jó kör nem lesz elég a mi helyzetünkben” – válaszolta munkatársunknak Dovizioso.

Miller leggyorsabb körét egyébként elvették, ahogy múlt szombaton is, mert sárga zászló hatálya alatt futotta meg. Ugyan azzal az idővel sem lett volna előbbre, az ausztrál nagyon nem boldog a versenyigazgatóság munkáját látva.

„Csak azt értem, hogy mi a tökömet csinálnak ott fent, amiért fél órába telik vagy egy egész edzésbe, hogy kiderüljön, törlik a körömet. Nem a szabállyal van bajom, hanem azzal, hogy miért tart ennyi ideig a döntés. Nem értem. De biztos beszélni fogunk róla a biztonsági tanács ülésén. Elkaptam Carlost (Carlos Ezpeleta, a Dorna sportigazgatója), hogy miért vették el a körömet, kiderült, hogy Aleix esett az utolsó kanyarban, de semmilyen sárga zászlót nem láttam.”

Nagy tűzijáték lesz a harmadik szabadedzésen, az egészen biztos, hiszen nem csak a ducatisok spóroltak a puha hátsó gumival a szombati napra, és nem csak ők koncentráltak a versenytempóra az egykörös helyett.

A második helyen záró Maverick Vinales és a negyedik helyen záró Fabio Quartaro és számos beállítást kipróbáltak, és bár egyikük sem ugrott ki a bőréből a nap végén, mind a ketten úgy értékelték, hogy eredményes napot zártak.

Álex Márquez tipikus Márquez-módon kezdte a napot, hiszen egy bukással fejezte be az első szabadedzést, amit ennek ellenére megnyert. Délután azonban nem tudott javítani, így a hetedik helyre esett vissza a nap végén reggeli idejével.

Túl nagy volt az önbizalmam, de ez jó figyelmeztető jel. Abban a kanyarban már a múlt héten is nagyon gyors voltam. Próbáltam még többet kihozni belőle, de túldöntöttem a motort. Volt egy kis szél is, de én hibáztam. Éppen ezért voltam délután már óvatosabb, és igyekeztem nem hibázni” – nyilatkozta Álex Márquez a reggeli bukásról.

Bár az első háromban két hondás zárt, a harmadik helyezett Cal Crutchlow szerint szó nincs arról, hogy ez egy hondás pálya lenne, egyszerűen csak Nakagami Takaaki és Álex Márquez is jól mennek itt, ő pedig fizikálisan már talán nincs annyira rossz állapotban.

Nakagamiról saját bevallása szerint nagy teher hullott le, hogy végre aláírta a szerződést a HRC-vel, így felszabadultabban tud motorozni, és végre nem kell több kérdésre válaszolnia a témában.

Maradt azonban egy másik kérdés, amit egyelőre még folyamatosan megkap: hogy mikor lesz meg végre az első hőn áhított MotoGP-dobogó. Ki tudja, lehet, hogy vasárnaptól új kérdés után kell nézniük az újságíróknak.

A teljes eredménylistát itt találják!

A Moto2-esek második szabadedzését kétszer is megszakították piros zászlóval a 8-as kanyarokban történt bukások miatt. Előbb Edgar Pons, majd a nap leggyorsabbja, Sam Lowes bukott a fordított dugóhúzóban, ahol a motorok átszántották a kavicságyat, felhordva azt a pályára, így takarítani kellett.

A Moto2-es teljes eredménylistát itt találják!

A Moto3-asoknál reggeli idejével Jaume Masia zárt az élen pénteken, a koronavírus érintettség miatt karanténból kiszabaduló Tony Arbolino 11. lett úgy, hogy egy teljes versenyhétvégével kevesebb kör van benne ezen a pályán.

A Moto3-as eredménylistát itt találják!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik