MotoGP: Nem érdekel, hogy mit mondanak rólam – Márquez

KOVÁCS NIKOLETT (JEREZ)KOVÁCS NIKOLETT (JEREZ)
Vágólapra másolva!
2019.05.06. 15:59
null
A 93-as elképzelései szerint alakult minden (Fotó: Hantos László)
Drámai pillanatokban ugyan nem volt hiány a vasárnapi Spanyol Nagydíjon, de a MotoGP alatt azért nem rágtuk tövig a körmüket azon izgulva, hogy ki nyeri meg a futamot, amely Marc Márquez elképzelése szerint alakult. Austini hibája után a regnáló bajnok visszavette a vezetést az összetettben, és úgy tűnik, nemcsak jó formában van, magabiztosabb is, mint valaha. Ezt az ellenfelek is érzékelik, persze Marc meg is tesz mindent, hogy ez így legyen.

Marc Márquez vasárnap rajt-cél győzelmet aratott Jerezben, ezzel is bizonyítva, hogy az előző nagydíjon történt hiba semmilyen megingást sem okozott sem nála, sem a csapatánál. Sőt!

„Nagyon boldog vagyok, hogy megnyertem a versenyt, de főleg amiatt, ahogyan megnyertem. Ez volt a cél, az austini hiba után. Az első körökben nem volt meg az a bizonyos érzés, minden kanyarban széles voltam kicsit – talán a teli tank, talán a pálya állapota miatt. Szóval türelemre intettem magam. Amikor azonban a gumi elkezdett fogyni, és egyre többet csúszkált, akkor már megjött az érzés, ami az edzések során is volt. Fél táv után láttam, hogy a többiek még mindig közel vannak, akkor megnyomtam kicsit, hogy a többiek is érezzék azért, hogy mire vagyok képes.

„Az austini esés után láttam, hogy sokan miket írtak: ez az ő gyenge pontja, elesett, blablabla. De engem ezek nem érdekelnek. Megvolt a magabiztosságom, tudom, hogy mi történt Austinban, és ez nagy segítség volt, hogy megértettük. Mára csak egy célom volt, kimenni, és megpróbálni az elejétől a végéig az élen menni, hogy megmutassam az embereknek, főként az ellenfeleimnek, hogy én ugyanaz a Marc vagyok, ugyanazzal az önbizalommal, és idén jól érzem magam” – nyilatkozta a győztes a leintés után.

Márquez jó formájával a többiek is pontosan tisztában vannak, Valentino Rossi és Andrea Dovizioso is beszélt erről vasárnap kora este. „Ha neki nehézségei vannak, akkor is a dobogón végez, amikor mi nem találjuk a beállításokat, akkor hátrébb végzünk, így viszont sok pontot veszítünk, ami nem fér bele” – mondta Dovizioso, aki negyedik lett.

A második helyen Álex Rins végzett, akiről sokan sokszor elmondták az utóbbi időben, hogy számolni kell vele az év során, és ezt most is bizonyította. A kilencedik helyről rajtolva motorozta fel magát.

„Tudtuk, hogy van olyan versenytempónk, mint Marcnak, de azt is tudtuk, hogy vasárnap ő képes még egyet előbbre lépni. Sajnos sok időt veszítettem a Ducatik mögött, melyek féktávon is, kigyorsításon is nagyon erősek. Nem kérdés, tovább kell dolgozunk azon, hogy az időmérők jobban sikerüljenek, és ne induljak hátrányból amiatt” – mondta Rins.

Maverick Vinales sokszorosan boldog volt a leintés után. Nemcsak azért, mert végre idén először dobogóra állhatott, hanem azért is, mert egy olyan pályán sikerült neki, amelyet hagyományosan nem kedvel annyira, eddigi legjobb MotoGP-eredménye két hatodik hely volt itt.

Hogy mi volt a siker titka? Fabio Quartararo beállításai. A harmadik szabadedzés után, amelyen Vinales a 15. helyen végzett, egyszerűen átvették a francia márkatárs beállításait. A „teljesen új” motoron a spanyol azonnal a második lett a következő gyakorláson csupán egy tizeddel Márquez mögött. A kérdés persze, hogy ez az új út a további pályákon is működőképes lesz-e.

Mennyből a pokolba

A nap legnagyobb drámáját Fabio Quartararo, egész pontosan a motorja hozta a királykategóriában. A francia bizonyította, hogy rajtelsősége nem csak a véletlen műve volt. A rajt után ugyan visszaesett Márquez és csapattársa mögé, de a futam feléhez közeledve megelőzte Franco Morbidellit. És ekkor jött a baj, ugyanis technikai hiba miatt – a váltókarnál ment valami tönkre – fel kellett adnia a versenyt.

„Nagyon jól éreztem magam a motoron, csodás volt a legjobb pilóták között menni. Nagyon apró technikai hibáról beszélünk, ami azonban sokba került. Boldoggá tesz, hogy milyen jó munkát végeztünk a hétvégén, és biztos vagyok benne, hogy a következő futamokon is így lesz majd. Ahogy Katarban tettük, itt is itt hagyjuk a negatív dolgokat, és csak a pozitívokat visszük tovább magunkkal. Nagy önbizalmat ad, hogy végig Márquez mögött tudtam menni” – értékelt Quartararo.

A fiatal franciát nagyon megviselték a történtek (Fotó: Kovács Nikolett)
A fiatal franciát nagyon megviselték a történtek (Fotó: Kovács Nikolett)

Versenyfutás az idővel

Hatalmas balesettel indult a középső kategória, a Moto2 versenye. A folyamatot gyakorlatilag Remy Gardner (talán túlzott akarása) indította el. Jól kapta el a rajtot, majd kétszer is összeért Álex Márquezzel, de ennek még nem lett következménye. Az egyes kanyar kigyorsításánál azonban Gardner high slide bukást mutatott be, a mögötte haladó Márqueznek pedig esélye sem volt kikerülni, a spanyol átugratott a motorján, majd ő is hatalmasat bukott.

Alex Márquez on Twitter

Así son las carreras. Gracias equipo y afición por un fin de semana muy top. Volveremos! Sometimes races are like this. Thanks team and all the fans for an amazing weekend! @FanClubAM73 #SpanishGP


Gardner motorja a pálya közepén csúszva kiütötte Dimas Ekky Pratama alól a motort (szegény indonéz pilóta hiába figyelt, lassított és emelte fel a kezét az alapbalesetet követően), őt pedig Marco Bezzecchi nem tudta elkerülni, aki szintén elesett, miután nekiment az indonéznek.

Közben Márquez motorja a pálya mellett csúszott, Brad Binder csak csodával határos módon tudta kikerülni. Természetesen piros zászlóval azonnal megszakították a futamot, majd az eredeti 23 helyett 15 körös versenyt írtak ki.

Márquez saját lábán távozott a bukás után, és azonnal rohanni kezdett a boksz fele, hogy visszajuttassa a motorját. A spanyol a második rajthelyet megszerezve nyilván nagy reményekkel várta a Spanyol Nagydíjat, és semmi más sem lebegett a szeme előtt, csak az, hogy rajthoz tudjon állni az új versenyen.


A szerelői embertelen küzdelem során összerakták a motort, így Márquez a bokszutcából indulva el tudott rajtolni, de hatalmas hátrányát nem tudta ledolgozni, így a heroikus küzdelmet a 24. helyen fejezte be.

A nagydíjat Lorenzo Baldassarri nyerte meg Jorge Navarro előtt, aki hatalmas felzárkózást és tempókülönbséget mutatott be az utolsó két körben. Talán ha van még egy kör, akkor a pole-első győzni tudott volna, de a sportban ugye nincsen ha.

Baldassarri ezzel tovább növelte összetettbeli előnyét, három versenyt megnyerve az eddigi négyből idén. A Pons-alakulat dupla dobogónak örülhetett, hiszen Augusto Fernández karrierje során először pódiumra állhatott, ráadásul kéztörése után visszatérve.

További érdekességekről helyszíni riporterünk mesél az alábbi videóban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik