MotoGP: Márquez motorja elfüstölt, Dovizioso nyert, és újra vezet

KOVÁCS NIKOLETTKOVÁCS NIKOLETT
Vágólapra másolva!
2017.08.27. 18:26
null
Rossi (középen) a dobogón ünnepelhetett 300. királykategóriás futama végén (Fotó: AFP)
Sok minden úgy történt a Brit Nagydíjon, ahogy arra számítani lehetett, de persze az élet most is megkeverte a lapokat annyira, hogy ismét nyílt legyen a bajnoki küzdelem. Ehhez a verseny legnagyobb drámája kellett, nevezetesen amikor a húszkörös viadal 14. körében Marc Márquez alatt elfüstölt a Hondája.

 

Pedig négy körrel korábban épp ritmust váltott a spanyol, megfutva a verseny leggyorsabb körét, és egyértelműen megnyitva a futam második szakaszát, ahol kiderül, hogy ki mennyire spórolt jól a motorral, az üzemanyaggal és a gumikkal.

Hiába vezetett 17 körön keresztül Valentino Rossi, ahogy azt előre vetítette már a tegnapi nap során, az utolsó körökre vissza kellett vennie a tempóból a hátsó gumi kopása miatt.

Mivel nem sikerült elegendő előnyt kimotoroznia, Andrea Dovizioso azonnal lecsapott a lehetőségre, és átvette az első helyet. Pár kanyarral később Maverick Viñales is megelőzte csapattársát, pedig a spanyol nagy kockázatot vállalt, amikor a puha hátsó keveréket rakatta fel a versenyre.

Rossi így sem volt szomorú, a legfontosabb cél, hogy a dobogón ünnepelhesse 300. királykategóriás versenyét, sikerült.

A negyedik helyen, a legjobb privát csapat versenyzőjeként Cal Crutchlow futott be, akit kislánya, Willow is elkísért a parc fermébe.

Két hét múlva Misanóban folytatódik a bajnokság, Dovi szülővárosától és lakhelyétől alig egyórányira, és természetesen Rossi falujától 13 kilométerre.

A dobogósok nyilatkozata

Andrea Dovizioso
„Nem tudtam, hogy van egy kis pluszom a végére, hiszen mindenki nagyon óvta a gumiját. A mostani hétvégéből is látszik, hogy a verseny teljesen más képet mutat, mind az edzések. A futam végén nem voltam gyorsabb, csak jobban helyeztem a motort. A 16-os kanyarban hibáztam egyet, de szerencsére Viñales előtt tudtam maradni. Ez nagyon fontos győzelem a bajnokság szempontjából."

Maverick Viñales
A verseny alatt hagytam Valét elmenni, mert tudtam, hogy nem tudok a szélárnyékában maradni és ott motorozni, mert nagyon más stílusban megyünk, ez már Ausztriában is kiderült. Csak arra koncentráltam, hogy megóvjam a gumim, és ez sikerült is, hiszen az utolsó körben futottam meg a leggyorsabb körömet. Dovi ma jobb volt, de ennek ellenére nagyon boldog vagyok, nagyon jó versenyt futottunk, és várom, hogy mi lesz majd Misanóban."

Valentino Rossi
Boldog vagyok, mert a célom a dobogó volt. A maximumot adtam az elejétől a végéig. Tudtuk, hogy a végén lesznek nehézségeink, így néhány tizedet le kellett lassítanom, és ez a négy tized körönként pont elég volt ahhoz, hogy megelőzzenek. De ez jó eredmény."

A világbajnokság állása hat futammal a vége előtt
1. Andrea Dovizioso (Ducati, olasz) 183 pont
2. Marc Márquez (Honda, spanyol) 174
3. Maverick Viñales (Yamaha, spanyol) 170
4. Valentino Rossi (Yamaha, olasz) 157
5. Dani Pedrosa (Honda, spanyol) 148

Nakagami győzelemmel ünnepelte MotoGP-s szerződését (fotó: AFP)
Nakagami győzelemmel ünnepelte MotoGP-s szerződését (fotó: AFP)

MOTO2

A MotoGP szerződés szárnyakat ad

A futam elején úgy tűnt, minden Álex Márquez és Franco Morbidelli között dől majd el, akik sorra döntötték meg a körrekordot, miközben négy kör alatt közel két és fél másodperces előnyt motoroztak ki a többiek előtt.

Aztán megkezdték egymás előzgetését, amivel természetesen lassították a saját ritmusukat, így Nakagami Takaaki egyre közelebb lopakodott.

A tizenegyedik körben Márquez vezető helyről bukott, egy körrel később pedig Nakagami átvette a vezetés Morbidellitől, majd szép lassan el is lépett tőle.

Az összetettben élen álló Morbidelli ezután sem nyugodhatott meg, hiszen Mattia Pasini két másodperc hátrányt dolgozott le csupán négy kör alatt, majd könnyedén átvette a második helyet. Pasini a végén Nakagaminál is gyorsabb köröket futott, de a japánt már nem tudta utolérni.

Nakagami nem is bizonyíthatta volna jobban, hogy megérdemli a MotoGP szerződést, épp a silverstone-i futam előtt jelentették be, hogy jövőre a HRC versenyzőjeként a királykategóriában láthatjuk majd Cal Crutchlow csapattársaként.

De nem ő az egyedüli, akiről a héten jelentették be, hogy feljebb lép. A Moto2-es bajnokságban jelenleg második helyen álló Thomas Lüthi jövőre már mostani legnagyobb ellenfele, Franco Morbidelli csapattársa lesz a MarcVDS MotoGP alakulatánál.

Canet a 16. helyről rajtolva így ünnepelt, amikor kiderült, hogy ő nyert (Fotó: twitter.com)
Canet a 16. helyről rajtolva így ünnepelt, amikor kiderült, hogy ő nyert (Fotó: twitter.com)

MOTO3

Piros zászló vetett véget a 100. Moto3-as futamnak

Emlékezetes jubileumi versenyt láthattunk, az az esés és versenymegszakítás igazán nem kellett volna a végére... A silverstone-i pálya ismét izgalmas küzdelmet hozott a legkisebb kategóriában, hiszen még az utolsó körben is tizenhatan voltak egy kupacban. Az összes előzés történetét lehetetlen lenne leírni, már az is beszédes, hogy kilenc pilóta is vezetett a futam során, és egy kis hiba elég volt ahhoz, hogy valaki a dobogós helyről a pontszerző zónán kívülre kerüljön.

Természetesen mindenki az utolsó körre tartogatta a végső tartalékokat és támadást, de, hogy ennek mi lett volna a vége, az már sosem derül ki. Egy körrel korábban ugyanis Juanfran Guevara (aki vezetett is) és Bo Bendsneyder bukott. Előbbi sajnos nem tudta saját lábán elhagyni a bukóteret, ezért piros zászlóval megszakították a futamot, és a szabályok értelmében az előző teljes kör befutója lett a végeredmény.

Azaz Aron Canet nyert a 16. helyről rajtolva, csapattársa, Enea Bastianini és a sérülése után még mindig bicegő, Jorge Martin előtt. Bastianini utoljára a tavalyi Japán Nagydíjon tudott az első háromban végezni, így érthetően nagyon boldog volt. Nem úgy, Gabriel Rodrigo – az élen állt, amikor megszakították a futamot –, akinek továbbra is várnia kell élete első világbajnoki pódiumára, hiszen ezúttal csak negyedik lett.

Az összetettben vezető, Joan Mir ötödik lett, akinek továbbra is 64 pont az előnye, ezúttal mr Canet előtt. Fenati visszacsúszott a harmadik helyre.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik