MotoGP: Márquez idei legrosszabb időmérője, míg csapattársa a pole-ban

Vágólapra másolva!
2017.10.28. 10:18
null
Marc Márquez egyre közelebb a világbajnoki címhez (Fotó: AFP)
Bár Marc Márquez csak a hetedik helyet szerezte meg a mai MotoGP-kvalifikáción Sepangban – ami az idei legrosszabb időmérőjének számít –, így is nagy esélye van rá, hogy vasárnap megszerezze a hatodik világbajnoki címét.

 

Marc Márquez mindig gondoskodik az izgalmakról, legyen szó esésről vagy éppen egy hatalmas mentésről.

A negyedik szabadedzésen az utóbbira láthattunk egy újabb hihetetlen példát. Ahogy a lenti videón is látható, bátran kijelenthetjük, hogy a spanyol gyakorlatilag elesett, de valahogy mégis fel tudta állítani a motort. Nehéz ezekre a jelenetekre szavakat találni...



MIRNEK VÉGRE ÖSSZEJÖTT

Bár a világbajnoki cím sorsa már eldőlt a legkisebbeknél, senki se gondoljon arra, hogy ezért kevésbé izgalmas futamot látunk majd holnap, vagy akár hogy a friss bajnok, Joan Mir kevésbé tenné oda magát.

Talán épp a bajnoki cím elnyerésével lekerült róla a nyomás, és végre összejött neki az első pole pozíció idén.

Ha már összejött, akkor gondoskodott róla, hogy maradandó legyen, és 372 ezreddel megdöntötte a korábbi Moto3-as körrekordot, amit Jack Miller tartott 2014 óta.

A mezőnyhöz képest is lényegesen gyorsabb volt, 379 ezreddel verte meg Jorge Martint a második helyen.

A harmadik pozícióból John McPhee indulhat majd.

Az időmérőn már nem volt ilyen szerencséje a Hondásnak, első gyors körének végén a 15-ös kanyarban elesett. Nem volt nagy bukás, de nyilván így is rengeteg időt veszített.

Szokás szerint a többség a leintés előtti másodpercekben kezdett bele az utolsó gyors körbe, ennek megfelelően az edzés végén záporoztak a leggyorsabb szektorok és köridők. Andrea Dovizioso nyitotta ezt a sort, akit Johann Zarco lökött ki az első rajtkockából, ahova Dani Pedrosa állhat fel holnap.

Márqueznek már nem sikerült javítania, és végül Jorge Lorenzo is jobbat futott nála, amivel kiütötte honfitársát a második sorból.

Ez Marc Márquez legrosszabb kvalifikációs eredménye idén, sőt csupán a második alkalom királykategóriás pályafutása során, hogy kiszorul az első két sorból.

Márquez holnap ennek ellenére nagy eséllyel szerezheti majd meg hatodik világbajnoki címét, hiszen a versenytempója bőven megvan hozzá.

Andrea Doviziosónak 9 ponttal kell többet szereznie Márqueznél, hogy életben tartsa bajnoki esélyeit, és Valenciában, a szezonzárón dőljön el, ki lesz a világbajnok.

GYORSASÁGIMOTOROS-VB, MALAJZIAI NAGYDÍJ
MOTOGP, IDŐMÉRŐ, AZ ELSŐ SOR
1. Dani Pedrosa (spanyol, Honda) 1:59.212
2. Johann Zarco (francia, Yamaha) +0.017 mp
3. Andrea Dovizioso (olasz, Ducati) +0.024

MOTO2 – Morbidelli: bukás és pole pozíció

A Moto2-es időmérő nem szűkölködött a drámában. Az idei szezon egyik nagy „kvalimestere", Mattia Pasini (az utolsó hét futamból ötször indult az élről) rögtön az első körében elesett, de akkor még tovább tudott menni.

Az edzés felénél azonban végleg kiszállt a meccsből, amikor a 7-es kanyarban ismét eldobta a vasat.


Franco Morbidelli – aki már holnap világbajnok lehet, ha nem veszít négy pontnál többet Thomas Lüthihez képest – az edzés 10. percében az élre állt, de természetesen nem lehetett nyugodt, így tovább üldözte a gyors köröket és a körrekordot, amit Lüthi tart két éve.

Hat perccel a vége előtt azonban Morbidelli is bukott a 7-es kanyarban. Nem akkorát, mint honfitársa a menet elején, így Morbidelli végül folytatni tudta az edzést, igaz javítani már nem tudott.

De végül nem is volt rá szükség. Lüthi ugyan új gumikkal még nekifutott egy új körnek, de a kettes kanyarban egy hatalmas high slide vetett véget a próbálkozásnak.

Bár az eszméletét szerencsére nem vesztette el, de rendesen odaverte magát, így végül hordágyon vitték le a pályáról.

A mentőautó mellett aztán intenzív vitába kezdett, hogy ő köszöni, nem kér a fuvarból, hiszen már teljesen jól van, de végül csak bevitték a pályakórházba egy ellenőrzésre.

Reméljük, holnapra elmúlnak az esés nyomai, és egy izgalmas csatát láthatunk majd. Bár Morbidelli nem egy ideges típus, azért ő is érzni a rá nehezedő nyomást. Holnap kiderül, hogy ez rá pozitívan hat-e. A legnagyobb ellenfele jelenleg az eső lehet, hiszen vizes körülmények között nem annyira magabiztos, amit az idei eredmények is alátámasztanak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik