MotoGP: Márquez az idei vázat próbálta, amikor elesett

KOVÁCS NIKOLETTKOVÁCS NIKOLETT
Vágólapra másolva!
2020.07.17. 20:38
null
Marc Márquez végzett az élen a szoros eredménysort hozó edzésnapon (Fotó: AFP)
Számoljanak el egyig! Megvan? Nos, ma nagyjából ennyi idő választotta el egymástól a teljes MotoGP-mezőnyt. 19 pilóta egy másodpercen belül – ennyire volt szoros az első edzésnap Jerezben. És hogy ki zárt az élen? Kapaszkodjanak meg, Marc Márquez.

A helyzet azonban közel sem ennyire egyértelmű, sem a szoros köridőket, sem a leggyorsabb versenyzők kilétét tekintve.

Sokszor sok pilóta elmondta már, hogy egy gyors kört menni az egy dolog, a versenytempó, pláne a vasárnapi körülmények mellett, már egy másik sztori. Ezt ma is megerősítették a résztvevők.

A többség abban is egyetért, hogy Marc Márquez nem véletlenül végzett az élen, ráadásul ott a másik erőssége, hogy a gyors kör megfutása mellett rengeteget dolgozik a versenytempóján is. Ma sem volt ez másképp, szinte minden kimeneténél volt valami fontos változtatás a motoron, egyedüli hondásként például több vázat is kipróbált ma.

„Igen, épp az új vázzal mentem, amikor elestem– utalt a 2-es kanyarban elszenvedett kisebb bukásra kollégánk kérdésére. Természetesen most is a motor eleje ment el.

Hasonlóan járt öccse, Álex is, aki egy jóval tempósabb helyen, a 8-as kanyarban járt ugyanígy.

Abszolút az én hibám volt a bukás, a reggeli jó tempó után megjött az önbizalmam, és túlvállaltam magam. Már a féktáv elején lesodródtam az ideális ívről, és azt hittem, még vissza tudom hozni, de nem sikerült” – mondta a tavalyi Moto2-es világbajnok, aki a 17. helyen zárta a napot.

„Mindig is mondtam, hogy a Hondával csak akkor lehet gyorsan menni, ha az ember a határon megy, ezt megérezni pedig esésekkel jár. Inkább az edzésen történjen ez, mint a versenyen” – tette hozzá Marc.

Maverick Vinales csupán 24 ezreddel maradt el Marc Márqueztől, és az arcán látható folyamatos mosoly, bizony gyilkossá válhat az ellenfelek számára. Egy önbizalommal teli Maverick ugyanis mindig veszélyes.

Nagyon jól éreztem ma magam a motoron, főként reggel, amikor nagyon jó volt a pálya tapadása, és még nem volt olyan meleg. Délután különböző beállításokat próbáltunk ki főként az elektronikával foglalkozunk. Körről körre fejlődtem, ráadásul az edzés végén a használt gumin is gyors voltam. Persze holnapra is vannak még ötleteink” – foglalta össze napját a spanyol yamahás, aki láthatóan nem tapasztalta azokat a problémákat, amiket csapattársa.

A pénteken 13. Valentino Rossi ugyanis nemhogy nem tudott előbbre lépni, de előjöttek ugyanazok a problémák nála, amikkel már évek óta szenved.

Fabio Quartararo leülte 20 perces büntetését, és csak az után száguldott ki a pályára (Fotó: AFP)
Fabio Quartararo leülte 20 perces büntetését, és csak az után száguldott ki a pályára (Fotó: AFP)

Fabio Quartararo kivételével a teljes mezőny délelőtt futotta meg legjobb idejét, amiben semmi meglepő sincs, hisz délután nemcsak a hatalmas hőséggel, de a nagy széllel is meg kellett küzdeniük a versenyzőknek.

A 20-as rajtszámú francia csak 20 perces késéssel kezdhette meg a 2020-as idényt büntetését követően, ami egyértelműen nagy veszteség a számára, hiszen az idei motor még új neki, ráadásul ne felejtsük el, hogy ez még csak a második szezonja a legnagyobbak között, azaz minden tapasztalásra szüksége van. Délután persze ennek már nyoma sem volt, amikor csapattársa mögött a második legjobb időt futotta.

A legjobb ducatis Andrea Dovizioso lett, aki elmondta, hogy a vállsérülése szerencsére nem téma már, eszébe sem jutott egész nap, annál több gondot okoz neki továbbra is az új Michelin hátsó abroncs.

A nap legnagyobb meglepetését a KTM-es pilóták szállították, igen, így többes számban. Reggeli idejüknek köszönhetően ugyanis Pol Espargaró, Iker Lecuona és Brad Binder is az első 10-ben zárt ma. A remek teljesítmény ellenére azonban mind a hárman hangsúlyozták, hogy az egykörös tempójuk ugyan jó, de kérdés, hogy vasárnap mire lesznek képesek.

Johann Zarco 17 ezredmásodperccel szorult ki a top10-ből, hasonlóan hajszálnyival a délutáni edzést megnyerő Franco Morbidellihez.

„A legfontosabb, hogy délután, a nagy melegben gyors tudtam lenni, hisz a versenyen is hasonló körülmények lesznek. Magabiztos vagyok, remélem, hogy be tudok kerülni egyből a Q2-be. És ezt nem kimértségből mondom, hanem inkább babonából – magyarázta visszafogottságát Morbidelli.

Az alábbi videóban összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat a koronavírus miatt feje tetejére állt MotoGP-sorozat kapcsán.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik