Fabio Quartararo (balra) megdöntötte Marc Márquez korrekordját (Fotó: Kovács Nikolett)

 

Valószínűleg kevesen fogadtak volna arra, hogy Márqueznek csupán hat év elteltével búcsút kell vennie ettől a rekordtól. De, mint tudjuk, semmi sem tart örökké, így tegnaptól a 20 éves és 14 napos Fabio Quartararo ennek a címnek a birtokosa, ráadásul szatellit versenyzőként!

„Örülök Fabiónak, de csak azért, mert ma szombat van. Egy rekordomat ma elvette, a legfiatalabb polemanét, de holnap igyekszem majd megállítani, nehogy elvegye egy másik rekordomat is: a legfiatalabb futamgyőztesét” – mondta nevetve Márquez az időmérőt követően, aki 26 évével a legidősebb pilóta volt a délutáni sajtótájékoztatón.

A spanyol hondás őszintén bevallotta, nem számított rá, hogy ez a két pilóta lesz majd előtte a rajtrácson – utalva ezzel Quartararo csapattársára, Franco Morbidellire is.

A Petronas Yamaha csapat tehát kimaxolta a szombati napot, utoljára 2002-ben a Sachsenringen sikerült szatellit csapatnak (Tech3) megszerezni az első két rajthelyet.

A sors fintora, hogy Quartararo és egy körrel később Morbidelli is a gyári hangvillás motoron ülő Maverick Vinales mögött futotta meg a leggyorsabb körét, aki végül ötödikként kvalifikált a futamra.

Andrea Dovizioso, aki végül negyedikként zárta a kvalifikációt, elégedetten nyilatkozott, hiszen egyrészt igen ígéretes a versenytempója, másrészt elmondta, hogy nagyon sokat fejlődtek a tavalyi évhez és a téli teszthez képest is ezen a pályán, ami nagyon fontos lesz a bajnokság következő etapjában.

Valentino Rossi csak a 13. helyről rajtolhat majd a sporttörténet 300. MotoGP-futamán, és a szavaiból az derült ki, hogy nem érdemes majd nagy csodát várni tőle.

„Javultunk a tegnapi naphoz képest, és ha nem hibázok az utolsó gyors körömön, akkor talán bekerültem volna a Q2-be. A gond az, hogy a többiek nagyon gyorsak, és nem csak azok, akik az első sorokban vannak.” Rossit egyébként a VR46 Akadémia legutóbbi Moto2-es világbajnoka, Pecco Bagnaia ütötte ki a Q1 végén, így mindkét felkaroltja előtte végzett. „Hétfőtől nagyon büszke leszek rájuk, de ma nem valami szimpatikusak” – viccelt a Doktor.

További érdekességeket helyszíni riporterünktől hallhatnak az alábbi videóban.