MotoGP: ismét ausztrál pilóta a gyári Ducati csapatnál

Vágólapra másolva!
2020.05.27. 12:56
null
Miller a tavalyi szezonzáró pódiumon (Fotó: Hantos László)
Bár a királykategória első 2020-as futamára még csaknem két hónapot várni kell a Covid–19 járványnak köszönhetően – az első verseny a tervek szerint július 19-én, Jerezben lesz –, eközben a pilótapiacon folyamatos a mozgás. Ma egy újabb, egyben igen fontos kérdés végére került pont, az egyik gyári Ducati-ülés 2021-ben már biztosan Jack Milleré.

 

Millerrel 1+1 éves szerződést kötöttek a bolognaiak, azaz hasonlóan Danilo Petrucci szerződéséhez, Miller esetében is opcionális a második szezon 2022-ben. Ez egyrészt lehet rizikós, hiszen ha rossz teljesítményt nyújt, akkor elveszítheti gyári helyét, másfelől azonban lehetőséget adhat az ausztrálnak, hogy jó eredmények függvényében újratárgyalhassa a részleteket, és magasabb fizetést kapjon. Miller menedzsere egyébként nem más, mint Aki Ajo.

A szerződtetés nem akkora meglepetés, hiszen Davide Tardozzi csapatfőnök már napokkal ezelőtt megszellőztette, hogy közel állnak a megállapodáshoz.

Jackass olyan honfitársak nyomába lép a „vörös ördögöknél”, mint Casey Stoner és Troy Bayliss. Utóbbi a Ducati 2003-as debütáló évében Loris Capirossi mellett volt a csapat egyik versenyzője, majd beugróként 2006-ban megnyerte a szezonzáró valenciai futamot. Egy évvel később Stoner világbajnok lett a Desmosedicivel és összesen 23 futamgyőzelmet szerzett az olaszoknak.

Miller 2015-ben, mindössze 20 évesen lépett fel a királykategóriába a Honda versenyzőjeként átugorva a Moto2-es géposztályt, miután 2014-ben másodikként végzett a Moto3-ban Álex Márquez mögött csupán két ponttal.

Eddigi egyetlen MotoGP-győzelmét a 2016-os Holland Nagydíjon szerezte meg, aminek köszönhetően a shoey (azaz cipőből, jelen esetben csizmából való ivás ausztrál hagyománya) betört a motorsportba.

2018-ban csatlakozott a Ducati szatellitalakulatához, akikkel tavaly ötször állhatott fel a dobogó legalsó fokára.

SZAVAZÁS

Ön szerint ki érdemelné meg a Ducati másik gyári ülését?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A nagy kérdés már csak az, hogy ki lesz Miller csapattársa jövőre: Andrea Dovizioso, Danilo Petrucci vagy valaki más.

Petrucci menedzsere a napokban úgy nyilatkozott az olasz sajtóban, hogy versenyzőjének nem lesz helye jövőre a Ducatinál, így vagy az Apriliánál folytathatja, ha ott lehetősége nyílik rá, vagy a Superbike-világbajnokság lehet az útja.

Dovizioso tűnik a legesélyesebb befutónak, de a megegyezés még eltarthat egy ideig, hiszen Dovi híresen nem adja olcsón magát, ráadásul Gigi Dall'Ignával, a Ducati Corse általános igazgatójával sem felhőtlen a viszonya.

A pletykák szerint Miller helyére Jorge Martín érkezhet.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik