MotoGP: hatalmasat esett, de Quartararo az aragóniai pole-ban

KOVÁCS NIKOLETTKOVÁCS NIKOLETT
Vágólapra másolva!
2020.10.17. 16:16
null
Fabio Quartararo többször elesett a hétvégén, de az időmérőt ő nyerte meg (Fotó: DPPI)
Fabio Quartararo az utóbbi hetekben sokszor emlegette, hogy nem akar felesleges kockázatot vállalni, ha nem muszáj, többek között ezért is hagyta ki a portimaói pályaismerkedős tesztet a múlt héten. Hogy a ma reggeli hidegben miért kellett feszegetnie a határokat, azt egyelőre nem tudni, de hatalmas bukás lett a vége. Délután aztán a padlóról felállva a pole-ig jutott.

Érdekesen alakult a Q1 mezőnye, ahonnan csak az első két versenyző juthat tovább az időmérő fő szakaszába. Az Espargaró fivéreket kivéve (Pol KTM-en, Áleix Aprilián) egyetlen más európai motoron versenyző pilótának sem sikerült a szabadedzések alapján bejutnia a Q2-be.

Másképp megközelítve a Q1 tizenegy fős mezőnyében csak egyetlen japán motort láthattunk, Stefan Bradl Hondáját. És ott volt mind a hat Ducati, akik elhozták az első három helyet, de ez nem nagy dicsőség. A két továbbjutó sorrendben Danilo Petrucci és Jack Miller lett, míg a világbajnoki esélyeknek lassan búcsút intő Andrea Dovizioso 15 ezreddel lemaradt a lehetőségről, hogy jobb rajtpozícióból indulhasson, így marad neki a 13. rajtkocka.

Dovi ritkán mutatja ki nyilvánosan a csalódottságát, ám most ő sem tudta visszafogni magát, földhöz vágta a kesztyűjét a bokszba visszaérve. Az ok az lehetett, hogy csapattársa épp mögötte futotta meg a leggyorsabb körét, kiütve őt a Q2-ből.

 

Az összetettben élen álló Fabio Quartararónak a mai reggel sem alakult túl jól. Ahogy tegnap, ezúttal is bukott, most a 14-es kanyarban. A francia csak segítséggel tudott lábra állni, aztán a biztonság kedvéért hordágyon vitték el a mentőautóig és onnan a pályakórházba. Ugyan megúszta csonttörés nélkül a becsapódást, de komoly zúzódásai vannak a csípőjénél. A motorra könnyen fel tud ülni, azaz, amikor terpeszbe kell nyitnia a lábát, azzal még elvan, viszont a motor lábbal való szorítása már fájdalmakkal jár csapatfőnöke, Wilco Zeelenberg elmesélése szerint.

 

Minden fájdalom ellenére, vagy éppen pont a plusz akarásnak és adrenalinnak köszönhetően Quartararo megnyerte az időmérőt Maverick Vinales és Cal Crutchlow előtt. A második sorból Franco Morbidelli, Jack Miller és Joan Mir rajtol majd.

Álex Márqueznek a múlt heti dobogós helyezése tényleg lendületet adott, idén először jutott be a Q2-be, ráadásul egyenes ágon. Ugyan végül csak 11. lett, de a versenytempóról általában leginkább árulkodó negyedik szabadedzésen a második helyen zárt Morbidelli mögött.

A Moto3-asoknál idén negyedszer Raúl Fernandez nyerte meg a szombati napot, Celestino Vietti és Albert Arenas előtt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik