MotoGP: halálos balesetet szenvedett Luis Salom

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.06.03. 17:26
null
Luis Salom augusztus 7-én lett volna 25 éves (Fotó: motogp.com)
A spanyol Luis Salom halálos balesetet szenvedett pénteken a gyorsaságimotoros-vb Katalán Nagydíján a Moto2 mezőnyének második szabadedzésén.

A BALESET




Salom a barcelonai pálya 12-es kanyarjában szenvedett balesetet, a Moto2 második szabadedzését 25 perccel a vége előtt piros zászlóval leállították.

Két orvosi autó és két mentőkocsi azonnal Salom segítségére sietett, majd helikopter is érkezett, de az állapotára való tekintettel végül közúton szállították egy közeli kórházba, ahol életmentő műtéttel próbálkoztak az orvosok, ám nem jártak sikerrel.

Hivatalosan 16.55-kor távozott az élők sorából a SAG Team 24 éves versenyzője.

Salom 2009-ben, Jerezben mutatkozott be a gyorsaságimotoros-világbajnokságon a 125 köbcentis kategóriában. Huszonöt versenyen végzett dobogós helyen, a Moto3-ban kilencszer intették le az első helyen.

A Moto3 2012-es idényét másodikként zárta, egy évvel később harmadik lett a világbajnokságon.

A Moto2-ben 41 versenyen háromszor állhatott dobogóra, az idei katari szezonnyitón második lett.

A motoros vb-k történetében 1949 óta ez a 48. haláleset.

MEG SEM KEZDTE A KANYARODÁST

Kovács Nikolett, a sportág helyszínen tartózkodó szakírója elmondta, hogy Valentino Rossi egyik ismerőse látta a balesetet. Az olasz klasszis úgy értesült, hogy Salom meg sem próbálta bevenni a 12-es kanyart, egyenesen, teljes sebességgel hagyta el az aszfaltcsíkot. Ez arra utal, hogy Salomnak valamilyen technikai problémája lehetett, esetleg rosszul lett a spanyol pilóta.

Az esetről hivatalos videofelvétel nem készült, de egy spanyol fotós megörökítette a tragédiát. A képek alapján Salom a végén próbált leesni a motorról, de már túl későn, nem tudta elkerülni a bajt. A motor előbb csapódott be a biztonsági falba, pont annak két elemének találkozási pontjánál, a biztonsági falat ilyen módon kicsit „szétnyitva”. A hátán csúszó Salom ezt követően vágódott be a falba, a motor fölött.

A bukótér elég nagy ahhoz a pálya ezen részén, hogy ha valaki a kanyar bevétele közben esik el, ne legyen nagyobb baja, Salom azonban, mint azt fentebb is írtuk, nyílegyenesen tért le a pályáról.

A versenyzők biztonságáért felelős bizottság (safety comission) megtartotta szokásos péntek délutáni ülését, majd tagjai elmentek a 12-es kanyarhoz is. A baleset helyszínét látva a Leopard Racing két versenyzője, a brit Danny Kent és a portugál Miguel Oliveira azt mondta, hogy biztonsági és érzelmi okokból nem szeretne motorra ülni a Katalán Nagydíj folytatásán. Véleményüket több pilóta is osztotta.


Péntek este az a döntés született, hogy szombattól a 12-es kanyarban a Formula–1-es pálya nyomvonalát használják. Elképzelhető, hogy az ezt megelőző kanyarnál is az F1-es nyomvonalon kell majd a versenyzőknek haladniuk.

KOVÁCS NIKOLETT

A BALESET UTÁNI PILLANATOK

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik