Andrea Dovizoso ünnepelhetett Motegiben (Fotó: motogp.com)

 

Az élet ismét felülírta a megszokott forgatókönyvet és menetrendet a Japán Nagydíjon Motegiben. Miután Andrea Migno összeolajozta a pályát a Moto3 „warm up-ja” alatt, egy közel másfél órás pályatakarítási intermezzo következett, melynek leghihetetlenebb szereplője kétség kívül a cirokseprű volt...

Ennek megfelelően minden további program csúszott, így a Moto3-as és a Moto2-es futam távját a két harmadára csökkentették.

A MotoGP-seknél már minden visszaállt a normális kerékvágásba kivéve az időjárást, ami ma sem fogadta kegyeibe a versenyzőket. A királykategória rajtjakor már szinte a határon volt a pályán lévő víz mennyisége.

A királykategóriában remek, fordulatokban és izgalmakban gazdag versenyt hozott az esős Japán Nagydíj.

 
 „Két problémám mindig akad, Dovizioso és Márquez” – a futam utáni nyilatkozatok

Kezdődött azzal, hogy az 5. helyről rajtoló spanyol Jorge Lorenzo (Ducati) már az első körben feljött az élre, majd a 2. körben Danilo Perucci (Ducati) vette át a vezetést, és hosszabb ideig ott is tudott maradni az első helyen.

A 24 körös futam felénél azonban a vb-éllovas Marc Marquez megelőzte Petruccit, majd a vb-versenbyen 2. helyen álló Andrea Dovizioso (Ducati) is elment mellette. Innentől pedig már a vb-összetett első két helyezettje csatázott a futamgyőzelemért. Többször is megelőzték egymást, még közvetlenül a célegyenes előtt is ádáz csatát vívtak, melyből végül Dovizioso jött ki jobban. A verseny krónikájához tartozik, hogy Valentino Rossi (Yamaha) bukott, nem tudta befejezni a versenyt, Petrucci a 3,. helyen zárt, Lorenzo 6. lett, az élről rajtoló Johann Zarco (Yamaha) pedig a 8., egy hellyel megelőzve az összetettben 3. Maverick Vinalest (Yamaha).

A versenynapot indító Moto3-ban a vb-éllovas Joan Mir (Honda) akár vb-címet is ünnepelhetett volna, de a vb-pontversenyt a futam előtt 80 ponttal vezető, a szezonban már nyolc versenyt nyerő spanyol ezúttal nem tudott pontot szerezni, miután a számára rosszul sikerült szombati időmérőt (és az azt követő rajtbüntetést) követően csak a 20. helyről indult, és a 17.-en ért célba.

A vb-pontversenyben 2. helyen álló Romano Fenati viszont magabiztos győzelmet aratott az esős időben egy órás csúszással rajtoló és 13 körösre rövidített versenyben, így az olasz csökkentette a hátrányát, Mir azonban továbbra is nagy különbséggel vezeti a világbajnokságot.

A Moto2-ben is rövidebb versenyt rendeztek. A 15 körös futamban sokáig az élről rajtoló japán Nakagami Takaaki (Kalex) vezetett, de a hajrában visszaesett. A versenyt a spanyol Álex Márquez (Kalex) nyerte meg, aki összetettben ezzel feljött a 3. helyre. A vb-t vezető olasz Franco Morbidelli (Kalex) a 8. helyen zárt, így növelni tudta az előnyét a pontversenyben az ezúttal 11. helyen záró svájci Thomas Lüthivel (Kalex) szemben.  

 

GYORSASÁGIMOTOROS-VB, JAPÁN NAGYDÍJ (MOTEGI)
MOTOGP
1. Andrea Dovizioso (olasz, Ducati) 47:14.236
2. Marc Márquez (spanyol, Honda) +0.249
3. Danilo Petrucci (olasz, Ducati) +10.557
A vb élcsoportja: 1. M. Márquez 244 pont, 2. Dovizioso 233, 3. Maverick Vinales (spanyol, Yamaha) 203

MTOTO2
1. Álex Márquez (spanyol, Kalex) 32:08.901
2. Xavi Vierge (spanyol, Tech3) +1.465
3. Hafiz Syahrin (maláj, Kalex) +3.134
A vb élcsoportja: 1. Franco Morbidelli (olasz, Kalex) 256 pont, 2. Thomas Lüthi (svájci, Kalex) 232, 3. Álex Márquez 180

MOTO3
1. Romano Fenati (olasz, Honda) 29:22.278
2. Niccolo Antonelli (olasz, KTM) +4.146
3. Marco Bezzechi (olasz, Mahindra) +5.013
A vb élcsoportja: 1. Joan Mir (spanyol, Honda) 271 pont, 2. Romano Fenati (olasz, Honda) 216, 3. Arón Canet (spanyol, Honda) 184