MotoGP: akaratlan dopping – élelmiszerrel

KOVÁCS NIKOLETTKOVÁCS NIKOLETT
Vágólapra másolva!
2020.04.20. 18:05
null
Andrea Iannone szervezetében tavaly tiltott szert mutattak ki, 18 hónapra eltiltották (Fotó: Hantos László)
Bizonyos sportágaknál nem kapjunk fel a fejünket, ha doppingvétségért elítélnek egy sportolót, de a motorsportok világa nem ilyen. Ennek oka összetett, egyrészt a motorversenyzők esetében nincs értelme a teljesítmény-növelés számos formájának, másrészt például a korábbi Supersport-világbajnok, jelenleg MotoGP-pilóta, Cal Crutchlow szerint jóval több tesztelésre lenne szükség, mert akkor bizony lennének meglepetések...

A gyorsaságimotoros-világbajnokság résztvevői közül legutóbb az ausztrál Anthony Westnél mutattak ki tiltott szert még 2012-ben (majd 2018-ban ismét, de akkor már nem vb-résztvevő volt), ez a pilóta állítása szerint egy energiaitallal jutott be a szervezetébe.

Ezért is okozott nagy meglepetést, amikor tavaly decemberben kiderült, hogy az Aprilia gyári pilótája, Andrea Iannone szervezetében tiltott szert mutattak ki még egy októberi tesztelés során a malajziai futamot követően. Április elején pedig az elsőfokú döntés is megszületett, miszerint a FIM (Nemzetközi Motorsport-szövetség) 18 hónapra eltiltotta az olaszt.

A verdikt kihirdetése után Iannone és csapata is számos nyilatkozatot tett, amelyben elmondták, hogy teljesen döbbenten állnak az események előtt, hiszen elfogadták az élelmiszerszennyeződés tényét, mégis eltiltották, amit nem tudnak hova tenni.

Felkerestük dr. Tiszeker Ágnest, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) igazgatóját, hogy segítsen eligazodni a jelen ügy útvesztőjében.

A bizonyítás menete

Iannone vizeletében drostanolont mutattak ki, amely anabolikus szteroid, és mint ilyen, minden esetben a sportolónak kell bizonyítania, hogy nem szándékosan szedte azt. Három dolognak kell teljesülnie, hogy élelmiszer-szennyeződésre hivatkozhasson egy sportoló (ahogy tette Iannone ügyvédje is), ha anabolikus androgén szteroidot mutatnak ki a vizeletében.

Helyegyezés. A szabály azt mondja, hogy ha valaki élelmiszer-szennyeződésre hivatkozik, akkor meg kell nézni, hogy merre járt a sportoló, hiszen például az EU-ban ez a hivatkozási alap nem jöhet szóba, mivel a hatóságok ellenőrzik a húskészítményeket és az élő állatokat is, így kizárható, hogy azokon keresztül jusson be tiltott szer egy sportoló szervezetébe.

Jellemzően Kína és Mexikó tipikusan veszélyes terület ebből a szempontból, de az ázsiai országokban előfordulhat, hogy szennyezett húst szolgáljanak fel. Iannone esetében Malajzia még meg is állhatja a helyét.

„Megfelelő” szer. Meg kell nézni, hogy milyen szteroidról beszélünk, hogy a kimutatott anyag előfordul-e húsban, vagy egyáltalán nem jellemző, hogy állatoknak adják.

Kicsi mennyiség. Végül a vizsgáló labornak nyilatkoznia kell, hogy a kimutatott mennyiség szennyeződésnyi mennyiség, hiszen egy nagyobb dózisnál nyilván nem lehet erre hivatkozni.

Mivel zéró tolerancia van, a pikogrammnyi, azaz 10 a mínusz tizenkettediken mennyiségű szteroid is pozitív eredményt ad.

Az Iannone mintájában talált drostanolon nem jellemző az állatgyógyászatban, illetve nincs jellemző adat a doppingellenőrzések statisztikáiban, hogy élelmiszer-szennyeződés drostanolonnal történt volna. Természetesen soha semmi sem zárható ki, de valószínűleg ezért kapott tizennyolc hónapos büntetést, mert elfogadták, hogy nem a sportteljesítményével összefüggésben használta; alacsony volt a koncentráció (1,15 ng/ml) tehát akár szennyeződés is lehetett (csak nem élelmiszerben volt, hanem például étrend-kiegészítőben)” – mondta Tiszeker, aki nyilván csak a nyilvánosságra hozott információk alapján igyekezett elmagyarázni a helyzetet.

További bizonyításként Iannonéék hajtesztet is kértek, ami nem kötelező, de azért jó, mert kimutatható belőle, ha valaki hosszú hónapokon keresztül használt szteroidot, például izomnövelési céllal, az ugyanis megjelenik a hajban. Ha élelmiszer-szennyeződésről van szó, akkor – pontosan a kis mennyiség és a nem rendszeres használat miatt – a hajban nem jelenik meg a szer.

Iannone esetében a hajteszt nyilván a sportoló állítását támasztotta alá.

Ha tehát minden abba az irányba mutat, hogy tényleg nagyon pici a mennyiség, lehet élelmiszer-szennyeződésből származó szer (Iannone esetében ez lehet a gyenge láncszem), járt olyan országban a sportoló, és még a hajteszt is alátámasztja, hogy nem egy rendszeres használatról van szó, akkor el lehet fogadni, hogy nem szándékos doppingolás történt.

Tiszeker Ágnes szerint nem valószínű, hogy törlik a teljes büntetést (Fotó: Kállai Márton)
Tiszeker Ágnes szerint nem valószínű, hogy törlik a teljes büntetést (Fotó: Kállai Márton)

 

A felelősség akkor is a sportolóé

A felelősségét azonban akkor is megállapítják, hiszen az objektív felelősség elve a WADA-kódex szerint azt jelenti, hogy a sportoló felelőssége, hogy mi jut be a szervezetébe.

Neki kell odafigyelni, hogy egy út során például milyen húst eszik és hol, hogy ne egyen ismeretlen eredetű húskészítményt például utcai árusnál, csakis ellenőrzött élelmiszert fogyasszon stb.

A 18 hónapos büntetés barátságos ítélet

Anabolikus androgén szteroid esetén négy év a felső határ, Iannone büntetése pedig bőven két év alatt van.

Ha valóban elismerték, hogy nem szándékos volt a doppingolás, sőt esetleg még a gondatlanság sem terheli a sportolót, adhattak volna jóval kevesebb eltiltást is, akár egy év körüli büntetést, de ez a döntéshozók hatásköre, jogukban állt ilyen ítéletet hozni. Persze, ha az egy évhez viszonyítjuk, akkor a tizennyolc hónap azért nem kevés” – tette hozzá Tiszeker.

Kevés az esély a büntetés eltörlésére

Iannone és ügyvédje természetesen fellebbeznek, és a CAS (Nemzetközi Sportdöntőbíróság) elé viszik az ügyet abban a reményben, hogy teljesen törlik az eltiltást.

Hogy törölnék a teljes büntetést, azt nem hiszem. Van rá esély, hogy lejjebb viszik – mondjuk, egy év körülire –, de akár még szigorúbb döntést hozhatnak. Előfordulhat az is, hogy megnyilatkoztatják az éttermet, ahol evett, és az lehet, hogy bizonyítani tudja, hogy ellenőrzött helyről szerezte be a húst” – mondta Tiszeker.

Ami tovább nehezítheti Iannone ügyét, hogy, bár a FIM elfogadta a szennyeződés tényét, nem mindegy, hogy hússal vagy éppen étrend-kiegészítővel került be az anyag a szervezetébe.

Jorge Viegas szerint Iannone akár szigorúbb büntetést is kaphat a CAS-tól (Fotó: Kovács Nikolett)
Jorge Viegas szerint Iannone akár szigorúbb büntetést is kaphat a CAS-tól (Fotó: Kovács Nikolett)

 

Valóban nem túl életszerű

Iannone nyilatkozatai során többször is hangsúlyozta, hogy mennyire nem életszerű és igazságos elvárni a sportolóktól, hogy tudják, milyen húst esznek éppen egy étteremben, ezért fontosnak érzi, hogy a saját ügyén keresztül felhívja erre a figyelmet, és akár változásokat is kiharcoljon.

Tiszeker és a WADA azonban másképp látja a helyzetet: „Ezért nem ajánljuk a húsfogyasztást ismeretlen terepen, pláne a már említett országokban, területeken. A kínai állammal például a WADA-nak van egy megállapodása, hogy ha versenyt rendeznek, akkor azok a szállodák, amelyeket a verseny szervezői ajánlanak vagy biztosítanak, azok ellenőrzött helyekről szerzik be az alapanyagot. A sportolóknak pedig elmondjuk, hogy csak a szállodában lehet enni.Saját finanszírozású edzőtábor esetén pedig azt javasoljuk, hogy vagy vigyenek magukkal olyan hazai élelmiszert, amelyet beengednek az adott országba, vagy azon időszak alatt valóban ne fogyasszanak húst.”

Mivel folyamatban lévő ügyről van szó, Jorge Viegas, a FIM elnöke nem árulhat el további részleteket, de azt ő is megerősítette egy interjúban, hogy Iannone akár szigorúbb büntetést kaphat a CAS-tól, valamint azt is hozzátette, hogy ha valaki úgy nyilatkozik, hogy ártatlan volt, és mégis 18 hónapos eltiltást kapott, akkor azt érdemes fenntartással fogadnunk.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik