MotoGP: csak Márquez képes elesni és motoron maradni egyszerre

KOVÁCS NIKOLETTKOVÁCS NIKOLETT
Vágólapra másolva!
2017.08.26. 17:24
null
Marc Márquez (Fotó: AFP)
A spanyol Marc Márquez volt a leggyorsabb a gyorsaságimotoros-világbajnokság Brit Nagydíjának időmérő edzésén a királykategóriában. A második rajtkockából Valentino Rossi, a harmadikból pedig a brit Cal Crutchlow indulhat.

Marc Márquez ismét csodát vitt véghez, ezúttal Silverstone-ban. Nemcsak azért, mert elsőként (és eddig egyedüliként) tudta két perc alá szorítani a körrekordot – megszerezve ezzel a rajtelsőséget –, hanem azzal is, hogy ismét bemutatta, milyen, amikor majdnem elesik, de mégsem.

A legpontosabb magyarázatot az alábbi videó adhatja.

Nincs még egy versenyző a világon, aki ezekben a helyzetekben motoron tud maradni, ráadásul őrült gyors tempó mellett. Az említett mentéseket az első gyors körén vitte véghez, és akkor még hátravolt a java.

„Már az első gumival is éreztem, hogy meglehet az 1:59-es kör. Amíg vártam a kerékcserére a boxban, én is láttam a lassítást, és szóltam is a csapatnak, hogy kapcsolják ki, mert nem akarom látni, csak jól akarok menni a puhább hátsó keveréken is" – mondta Márquez. Jó tudni, hogy kívülről még számára is ijesztő, amit a pályán művel...

„Ma reggel mindenhol fájt a testem, nem éreztem magam valami fittnek. Szerencsére napközben mindenhol gyorsulni tudtunk. Nagyon örülök ennek a köridőnek, ám a verseny azért más lesz. Nem rossz a ritmusunk, de sokan mentünk jó időket, a bajnokság vezető négyesfogata és Cal (Crutchlow – a szerk.) is nagyon gyors itt. Szoros verseny lesz, az biztos. Remélem, hogy holnap nem találom meg a limitet. Minden pont számít, ha eggyel többet szerezhetek, meg kell próbálni, de hibázni sem szabad" – tette hozzá.

„Reméltem, hogy ma reggel még rosszabbul lesznek majd"

„Reggel, amikor felkeltem, azt mondtam, két percen belül akarok majd menni, legalábbis a pole-idő 1:59 lesz. Végül Marcnak sikerült. Én sajnos hibáztam a hármas szektorban, egész pontosan a 13-as és a 14-es kanyarban is, legalább két-három tized maradt benne a körömben. De minden elismerésem Marcnak és Valénak (Valentino Rossi – a szerk.)" – kezdte a harmadik rajthelyet megszerző Cal Crutchlow.

„Hallottam, hogy tegnap Valénak gyomorproblémái voltak, Marc esését pedig a saját szememmel láttam, így reméltem, hogy rosszabb formában ébrednek ma fel, mint amilyenben tegnap voltak" – viccelődött a brit.

„Akárcsak Vale, tegnap én is sokkal jobban éreztem magam a motoron, de a pálya és az időjárás mindenkinek adott. Tíz százalék esély volt az esőre, erre hétkor leszakadt az egész – tipikus angol időjárás."

A két hondás közé a már említett Valentino Rossi ékelődött be, aki mindössze 84 ezredmásodperccel csúszott le a pole pozícióról és csak 25 ezreddel a két perc alatti köridőről. „Nyolc tizeddel javítottam meg az eddigi legjobb itteni időmet, és ez még engem is meglepett.

Az utolsó szektorban sokat veszítek amiatt, hogy ott nagyon kipörög a hátsó kerekem. Már tegnap is jól kezdtük a hétvégét, ám ma kicsit rosszabb volt a motoron, nem igazán tudom, hogy miért. A verseny második fele nehéz lesz, de mindent megteszek, hogy dobogóra álljak. Ha minden nagyon-nagyon jól megy holnap, akkor a pódiumért lehetünk majd harcban, annak is a legalsó fokáért" – értékelt nagyon szigorúan a kilencszeres világbajnok.

A második sorból Maverick Vinales, Jorge Lorenzo és Andrea Dovizioso várhatja a Brit Nagydíjat, amely magyar idő szerint ezúttal 16.30-kor rajtol majd.


Pasini harmadik rajtelsősége zsinórban

Mattia Pasini lassan kibérelheti a szombati sajtótájékoztatók Moto2-es versenyzői székét, hiszen sorozatban harmadik alkalommal nyerte meg az időmérőt.

„Fantasztikus érzés elsőnek zárni, főként ezen a pályán. A hétfői teszt Ausztriában sokat segített, tovább tudtam finomítani a motorozási stílusomon. Ami fontos, hogy használt gumival is jól megyek, tehát a versenyre is jók az esélyek, de nem lesz egyszerű. Arra számítok, hogy egy nagyobb csapat áll majd harcban az élen" – mondta az olasz, aki mellől Álex Márquez és Franco Morbidelli indulhat.

Pasini egyébként az első két gyors körén ezredre azonos köridőt ment, amiről úgy nyilatkozott, hogy a motoron ezt nem lehet érezni. „Csak azt éreztem, hogy jó ritmust megyek, és nagyon élvezem a motorozást."

Utolsóként az élen

Ahogy azt már megszokhattuk, a Moto3-as kategória időmérője egy végsőkig feszített idegjáték. A pilóták egymásra várnak, a másik szélárnyékában próbálnak jobb köridőt menni, és ritkán találnak csak maguk előtt szabad utat – ha egyáltalán keresnek ilyet.

A mai őrületből Romano Fenati jött ki győztesen, aki azt a taktikát választotta, hogy egyedül, mástól nem zavartatva próbál a leggyorsabb lenni. A leintéskor Fenati még csak 12. volt, majd záporozni kezdtek a leggyorsabb körök. Fél perc alatt négy versenyző is magáénak érezhette a pole-t, utoljára az olasz, hiszen ő kezdte meg legutolsónak a gyors körét.

„A köröm után azonnal a nagy kijelzőre néztem, de ott nem láttam a nevem. Nem értettem, hogy mi történt, hiszen a saját köridőmet láttam a motor kijelzőjén, és nem jött össze a fejemben, hogy ez hogyan nem volt elég. Aztán pár pillanat múlva már ott volt a nevem, én pedig megnyugodtam" – mondta még mindig gyenge angolsággal a rajtelső.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik