MotoGP: Rossinak ma is csodára lesz szüksége

KOVÁCS NIKOLETTKOVÁCS NIKOLETT
Vágólapra másolva!
2019.06.01. 11:17
null
Valentino Rossi csak a 18. helyen zárt az első edzésnapon (Fotó: Hantos László)
Csupán a 18. helyen zárt az Olasz Nagydíj első edzésnapján a Doktor, akinek valószínűleg még az sem tudta feldobni a napját, hogy pártfogoltja, Pecco Bagnaia az élen zárt pénteken, épp 46 ezredet verve Fabio Quartararóra.

 

Ismét szoros és helyenként meglepő eredménnyel zártunk egy pénteki edzésnapot. Az ördög persze ismét a részletekben rejlik, a hatodik helyen végző Marc Márquez például nem rakott fel új gumit a délutáni edzés végén, és Andrea Dovizioso (11. lett) is azt nyilatkozta, hogy nem annyira aggasztó a helyzet, mint elsőre tűnik, bár egyelőre nem tud úgy motorozni, ahogy szeretne.

Rossi azonban már korántsem volt ennyire optimista. „Sokkal könnyebb napra számítottam. Délutánra sok mindenen változtattunk, sok mindent kipróbáltunk – a kemény gumikat is, amik számomra szerintem túl kemények – de egyelőre nincs meg a tempónk. Lassú vagyok, az alap nem állt még össze, nincs nagy tempóm, nem érzem a motort. Ráadásul nagyon szoros a mezőny, egy hajszálnyi is elég ahhoz, hogy az ember nagyon hátul találja magát” – mondta az olasz.

A szombat reggeli szabadedzés tehát nagyon fontos lesz, hiszen a három szabadedzés összesített első 10 helyezettje jut automatikusan a Q2-be, és még a második helyen álló Quartararo sem biztos abban, hogy a pénteki idő elég lesz az automatikus Q2-be kerüléshez.

„Sosem élveztem még ennyire a motorozást. Az első körben még a gyomrom is felkavarodott a San Donatóban” – nyilatkozta fülig érő szájjal.

Két újoncot látni az élen elsőre meglepő lehet, de talán mégsem az. Egyrészt eddig is tudtuk, hogy gyorsak a srácok – főként a Quartararo villant meg eddig többször –, de ahogy a francia maga és Dovizioso is elmondta, ezen a pályán nem kell nagyon változtatni a Moto2-es motorozási stílushoz képest, ami itt nagy előnyt jelent a technikás részeken.

Bagnaiát egyébként magát is meglepte egy kicsit, hogy elsőként zárt, hiszen állítása szerint nem is nyomta meg különösképpen azt a kört, úgy ment, mint előtte.

A harmadik helyezett Danilo Petrucci szintén lebetegedett, úgy látszik hiába nem ült közvetlenül Márquez mellett a csütörtöki sajtájon, mégis elkaphatta a nyavalyát, ami szinte biztosan nem megfázás, mert már Márquez sajtós is beteg.

Ahogy arról a tegnapi cikkünkben található videóban is szó volt, Pol Espargaró mindent megtett az elmúlt hetekben, hogy ezen a hétvégén is jól teljesítsen Le Mans-t követően, és jól is sikerült neki az első nap, hiszen negyedik lett.

A Moto2-ben történelmi jelentőségű napot zártunk, hiszen a kategóriában most először lépték át a 300 km/órás csúcssebességet, Nicolo Bulegánál 300,6 km/órát regisztráltak. A napot Rossi öccse, Luca Marini zárta az élen, míg a Moto3-asoknál Suzuki Tatsuki volt a leggyorsabb.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik