IndyCar: súlyos sérülést szenvedett a horrorbukás után az idei év csodaújonca

Vágólapra másolva!
2018.08.20. 08:58
null
Wickens (jobbra) túlélte a balesetet (Fotó: autoweek.com)
Magyar idő szerint vasárnap este rendezték a Pocono Raceway versenypályán az Indycar bajnokságának idei 14. versenyét, amelyen a volt F1-es pilóta, Alexander Rossi nyert, ám a futam Robert Wickens horrorisztikus bukásáról marad emlékezetes.

A minden bizonnyal az év újonca címet megszerző kanadai pilóta – a szezonban eddig négyszer állhatott dobogóra – a 200 körös verseny 7. körében, az első sárga zászlós szakasz után, ütközött Ryan Hunter-Reay-jel, majd az ütközések energiáját elnyelni hivatott SAFER fal tetején gellert kapva letarolta a Trükkös Háromszög 2-es kanyarja utáni egyenes elején a kerítést, végül a pálya belső kerítésén állt meg az autója – pontosabban, ami maradt belőle.

Wickenst nagyjából húsz perc elteltével sikerül kiszedni az autó pilótafülkéjéből, s helikopterrel azonnal a közeli kórházba szállították. Órákkal a baleset után kiderült, Wickens életben van, sőt végig eszméleténél maradt. A kanadai pilótát mellkasi, gerinc- és végtagsérülésekkel kezelik, és minden bizonnyal még hétfőn meg kell műteni.

A sportág korábbi legendás pilótája, az NBCSN tv-csatorna szakkommentátoraként ténykedő Paul Tracy Twitter-profilján közölte: honfitársánál csigolyatörést, kartörést és kettős bokatörést állapítottak meg, s később ezt Wickens csapata hivatalos közleményben meg is erősítette, kiegészítve annyival, hogy mellkasi trauma miatt a tüdején is zúzódásokat szenvedett.

A 29 éves kanadai pilóta első szezonját teljesíti a szériában, s jelenleg a hatodik az összetettben: négyszer állhatott dobogóra, ám győzni még nem tudott.

A poconói futamot végül két óra szünet után folytatták – ennyi időbe telt helyrehozni a kerítést. A versenyt végül Alexander Rossi nyerte, aki indys pályafutása ötödik győzelmét szerezte – a 26 éves amerikai 2015-ben öt versenyen indult a Formula–1-ben a Manor pilótájaként.

A pennsylvaniai trioval pályán legutóbb 2015-ben történt súlyosabb kimenetelű baleset, akkor Justin Wilson életét vesztette, miután a kicsúszó Sage Karam autójáról egy leszakadó törmelékdarab fejen találta.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik