Michelisz Norbert 2005-ben, 21 esztendősen vezetett életében először igazi versenyautót, amire a szimulátoros eredményeinek köszönhetően nyílt lehetősége. Tizennégy évvel később a magyar autósport első világbajnoka lett, amikor a Hyundai Motorsport gyári versenyzőjeként tavaly megnyerte a túraautózás csúcssorozatát. Most egy hasonlóan álomszerű karrier veheti kezdetét, legalábbis a lehetőséget egy magyar biztosan megkapja, hogy elinduljon az úton és a számítógépet valódi versenyautóra cserélje 2021-ben.

 VÉLEMÉNYEK

Michelisz Norbert, a WTCR bajnoka: „Az elmúlt időszakban számtalanszor kérdezték tőlem, hogy mi jutott eszembe legelőször, amikor világbajnok lettem. A tizenöt évvel korábbi önmagamat láttam, aki egyetemre ment és már kezdett letenni az álmáról, hogy valaha autóversenyző lesz, de ennek ellenére folyton szimulátorozott a pécsi albérletben. Tudom, hogy ma is sokan gyakorolnak otthon a számítógépen és álmodoznak, hogy egyszer talán kapnak egy lehetőséget. Most én szeretnék esélyt adni valakinek. Az e-sport kiváló terep, hogy megtaláljuk a tehetségeket, és a legalkalmasabbnak egy teljes szezonra szóló versenyzési lehetőséget garantálunk 2021-ben. Arra biztatok mindenkit, hogy tegyen próbát, mert az álmok valóra válhatnak!”

Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója: Már eddig is foglalkoztattak minket a virtuális térben zajló sorozatok, s most, hogy a pálya egy ideig zárva tart, úgy gondoltuk, itt az idő, hogy mi is beálljunk egy ilyen bajnokság mögé. Természetesen nem volt mindegy, hogy melyiket választjuk, de Michelisz Norbertnél jobb partnert keresve sem találhattunk volna a megvalósításra. Az ő jól ismert sikertörténete reményt adhat a mostani szimulátorversenyzőknek. Ugyanakkor a Hungaroring számára is nagyon fontos, hogy új hősök szülessenek, hiszen az utóbbi években azt tapasztaltuk, hogy a Formula–1-es versenyen kívül a magyar sztárpilótákért telnek meg a lelátók: minél több van belőlük, annál jobb nekünk és a magyar autósportnak. Bízunk benne, hogy a Hungaroring E-sport Bajnokságból kerül majd ki a következő Michelisz Norbi.”

Az esély bárki számára adva van, hiszen a Hungaroring E-sport Bajnokságban való részvétel minden, határainkon belüli és azokon túli magyar számára teljesen ingyenesen elérhető. Az öt fordulóból álló online szezon végén az öt legtöbb pontot elérő versenyző elméleti és fizikai felmérésen vehet részt a M1RA szervezésében. Közülük a Michelisz Norbert vezetésével meghozott szakmai döntés alapján a legfelkészültebb kapja meg a teljes szezonos versenyzési lehetőséget a M1RA színeiben egy magyar vagy nemzetközi autós gyorsasági bajnokságban 2021-ben, aminek költségeit a bajnokság támogatói fedezik.

Az április 13-án induló szezon platformját a RaceRoom biztosítja, amely számos nemzetközi szimulátorbajnokságot is szervez – az első és az utolsó futamot stílszerűen a virtuális Hungaroringen teljesíti a mezőny. A játékban be lehet kapcsolni Michelisz Norbert „szellemautóját”, amely az általa futott leggyorsabb kört mutatja, így versenyezni is lehet a túraautó-világbajnokkal. A valódi verseny persze az indulók között alakul ki, akik a bajnoki helyezésük alapján automatikus indulási jogot szerezhetnek, illetve mind az öt forduló előtt külön selejtezőn is lehet kvalifikálni a mezőnyt alkotó top 24-be.

Bár az összes induló a M1RA versenyautójának virtuális változatát vezetheti, mégsem lesz ugyanolyan külsejű az összes kocsi. Különböző csapatok különböző megjelenésű gépeihez rendelik a pilótákat. Ennek jótékony célja van, ugyanis a szervezők a szimulátorozással nemcsak arra hívják fel a figyelmet, hogy mindenki maradjon otthon, hanem anyagi segítséget is nyújtanak a koronavírus-járvány miatt kialakuló nehéz helyzetben. Az adományozás részleteiről és a megvalósításában nélkülözhetetlen csapatokról később várható bejelentés.

A további szabályokról és a versenynaptárról itt olvashatnak!