Gyorsaságimotoros-vb: Lüthi élete formájában; hatalmas esések Moto3-ban

KOVÁCS NIKOLETTKOVÁCS NIKOLETT
Vágólapra másolva!
2016.10.23. 07:22
A svájci Thomas Lüthi nyerte meg a gyorsaságimotoros-világbajnokság Ausztrál Nagydíját a Moto2-es kategóriában, ezzel két futammal a vége előtt 22 pontra megközelítette az összetettben éllovas, ezúttal a 12. helyen célba érő Johann Zarcót.

A MOTO2-ES BAJNOKI CÍM TOVÁBBRA SEM DŐLT ELA MOTO2-ES BAJNOKI CÍM TOVÁBBRA SEM DŐLT EL

Mire elég egy századmásodperc? Tudatosan nem sok mindenre. De a sportban annál többre. Jelen esetben győzelmet ért, méghozzá Thomas Lüthinek, aki ezzel feljött a bajnoki tabella második helyére.

Nagyon sokáig úgy nézett ki, hogy a győzelemre hárman esélyesek: Lüthi, Franco Morbidelli és Mattia Pasini. A futam utolsó harmadában Lorenzo Baldassari és Sandro Cortese is csatlakozott a hármashoz. Két körrel a leintés előtt Pasini bukott, az utolsó előttiben pedig honfitársa, Morbidelli átvette a vezetést. Ugyan az olasz tökéletes utolsó kört futott, de ez sem volt elég ahhoz, hogy kellő előnyt építsen ki Lüthi előtt, aki az utolsó métereken hibátlan szélárnyékot talált és paraszthajszállal megnyerte az Ausztrál Nagydíjat.

Morbidellinek továbbra is várnia kell az első világbajnoki győzelemre. Idén hatodszor állhatott a dobogóra, s harmadik alkalommal annak második fokára.

A svájci legutóbb a 2011-es maláj futamon győzött pole pozícióból, és ami ennél is nagyobb szó, 2002 óta tartó világbajnoki karrierje során most először nyert meg két egymást követő versenyt.

Ezzel feljött az összetett második helyére és két futammal a bajnokság vége előtt 22 pont a hátránya Johann Zarco mögött.

Ehhez kellett a francia gyenge szereplése is, aki az időmérőn kétszer is bukott, és ma sem talált magára, csupán a 12. helyen ért célba. Eddigi legnagyobb vetélytársa, Álex Rins a hetedik körben bukott, így Japán után most sem szerzett pontot, ami nem fér bele, ha valaki világbajnok akar lenni.

GYORSASÁGIMOTOROS-VB, AUSZTRÁL NAGYDÍJ
MOTO2
1. Thomas Lüthi (svájci, Kalex)
2. Franco Morbidelli (olasz, Kalex) +0.010
3. Sandro Cortese (német, Kalex) +0.530
A vb-pontverseny állása két futammal a vége előtt (50 pont szerezhető még):
1. Johann Zarco (francia, Kalex) 226 pont, 2. Thomas Lüthi 204, 3. Álex Rins (spanyol, Kalex) 201

MOTO3: HATALMAS ESÉSEK, ÚJ RAJT, RÉGI GYŐZTES

A Moto3-asok futamát a 6. körben piros zászlóval félbeszakították egy hatalmas bukás miatt, melynek John McPhee, Enea Bastianini, Andrea Mígno és Jorge Navarro is részese volt. Szerencsére mindannyian megúszták komolyabb sérülés nélkül, bár McPhee-t hordágyon vitték le a pályáról. Öt és fél kör alatt 14 versenyző esett el összesen.

McPhee ujjtöréssel megúszta a bukást

embed_kod=
|
nso_uj_cikk_embed
Embed kód:
mceBlockPasteEnd

 

Nem sokkal később egy új, 10 körös versenyre sorakoztak fel a pilóták (egész pontosan 24-en az eredeti 34 fős mezőnyből). Az új rajt legnagyobb vesztese Fabio Quartararo volt, aki az időmérőn a 2. helyet szerezte meg, de motorjának központi vezérlőegységét szabálytalannak találták, ezért az utolsó helyről kellett startolnia. Hiába küzdötte fel magát a második pozícióba az első versenyen, a szabályok értelmében az új rajtnál ismét alkalmazni kellett a büntetését...

A második nekifutás szerencsére más sokkal nyugodtabb volt, ami nem változott, az Brad Binder kimagasló teljesítménye: 2016 Moto3-as világbajnoka közel hat másodperces előnnyel megnyerte az Ausztrál Nagydíjat Andrea Locatelli előtt. A harmadik helyért egy 15 főből álló boly küzdött. A leintés előtti szélárnyék Aron Canetnek kedvezett a legjobban, aki élete első dobogós helyét szerezte meg a fiatalabb Binder testvér, Darryn előtt. Nem sokon – 48 ezredmásodpercen – múlott, hogy sporttörténelmet láthassunk, amikor egy testvérpár egyszerre áll a világbajnoki dobogón. „A fivérem negyedik helye nagyobb öröm, mint az én újabb győzelmem" – nyilatkozta az idősebbik Binder.

A bajnokság első 10 helyezettje közül csak ketten fejezték be a versenyt: Binder és Locatelli.

MOTO3
1. Brad Binder (dél-afrikai, KTM)
2. Andrea Locatelli (olasz, KTM) +5.937
3. Aron Canet (spanyol, Honda) +9.594
A vb-pontverseny állása: 1. Brad Binder 294 pont (már világbajnok), 2. Enea Bastianini (olasz, Honda) 165, 3. Jorge Navarro (spanyol, Honda) 143

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik