Formula E: izgalmas hajrában folytatta a BMW sikersorozatát Günther Chilében

Börzöli BernadettBörzöli Bernadett
Vágólapra másolva!
2020.01.18. 21:02
null
Günther a sorozat történelmének legfiatalabb futamgyőztese lett (Fotó: Twitter)
Maximilian Günther révén az idény harmadik versenyén is BMW-győzelem született. A fiatal német pilóta hosszú körökön keresztül vezette a versenyt, majd Antonio Félix da Costa előzése után úgy tűnt, hogy meg kell elégednie a második pozícióval. Günther azonban nem hagyta magát, s az utolsó körben visszavette a vezetést, így elsőként látta meg a kockás zászlót.

 

Mitch Evans bizonyult a leggyorsabbnak a santiagói időmérőn, így a Jaguár-pilóta várhatta az élről a piros lámpák kialvását. Mellé Maximilian Günther parkolhatta le a gépét a rajtrácson, míg a második sor Pascal Wehrleiné és Felipe Massáé lett. Érdekesség mellesleg, hogy ők ketten azonos időt autóztak a kvalifikáción.

Evans megtartotta az első helyet a startnál, majd mögötte Wehrlein jött fel a második pozícióba. A mezőny második felében volt némi tülekedés az első körben, de látszólag nagyobb mértékben senkinek sem sérült meg a négykerekűje.

A 6. körben André Lotterer hajtott bele hátulról a bajnoki éllovas Alexander Simsbe, ami az utóbbi futamának végét jelentette. Nem sokkal később Sam Birdöt forgatták meg, aztán Oliver Rowland autójának első szárnya szakadt le – ráadásul a darabok rövid ideig nehezítették a többiek dolgát a pályán.


It's Porsche vs BMW and plenty of contact! @bmwmotorsport @tagheuerporschefe @andre_lotterer @alexandersims #SantiagoEPrix #ABBFormulaE #FormulaE #racing #motorsport #Porsche #motorsport

604 Likes, 5 Comments - ABB Formula E (@fiaformulae) on Instagram: "It's Porsche vs BMW and plenty of contact! @bmwmotorsport @tagheuerporschefe @andre_lotterer..."

Fél távnál Evans továbbra is magabiztosan állt az élen, miközben Massa rövid időn belül több pozíciót is veszített. A 19. körben Günther végül elkezdte keményen támadni Evanst a vezetésért, ám „csak” a második próbálkozása végén járt sikerrel.

Bár Günther átvette az első helyet, Evanst nem sikerült leszakítania magáról. A 28. körben a címvédő Jean-Éric Vergne autóján sérült meg a bal első kereket védő elem, amelyet nem sokkal később el is hagyott a pályán, majd kihajtva a bokszutcába feladta a versenyt.

A 35. körre Antonio Félix da Costa feljött a második helyre, s röviddel ezután el is kezdte támadni Günthert. Noha kissé vitatható módon, de végül sikerült átvennie a vezetést a portugálnak. Később Günther megpróbálta visszavenni az első pozíciót, ám az első próbálkozások során nem járt sikerrel.

Az utolsó kör legvégén azonban még Da Costát is meglepte a német, amikor egy határozott manőverrel elment az élen álló versenytársa mellett. Günther végül megnyerte a santiagói futamot, és a Formula E történetének legfiatalabb győztese lett. Da Costa és Evans állhatott fel mellé a dobogóra. A bajnoki összetettben a hatodik helyen célba érő Stoffel Vandoorne állt az élre.

LAST LAP OVERTAKE FOR THE LEAD! There's nothing quite like Formula E. #SantiagoEPrix #ABBFormulaE #FormulaE #racing #motorsport #racing

86 Likes, 0 Comments - ABB Formula E (@fiaformulae) on Instagram: " LAST LAP OVERTAKE FOR THE LEAD! There's nothing quite like Formula E. #SantiagoEPrix #ABBFormulaE..."

Az idény február 15-én folytatódik Mexikóvárosban.

FORMULA E
SANTIAGO, VERSENY

1. Maximilian Günther (német, BMW)
2. Antonio Félix da Costa (portugál, DS Techeetah)
3. Mitch Evans (új-zélandi, Jaguar)
4. Pascal Wehrlein (német, Mahindra)
5. Nyck de Vries (holland, Mercedes)

A bajnokság élmezőnye 3 verseny után: 1. Stoffel Vandoorne (belga, Mercedes) 38 pont, 2. Alexander Sims (brit, BMW Andretti) 35 pont, 3. Sam Bird (brit, Virgin) 28, 4. Maximilian Günther (német, BMW Andretti) 25, 5. Lucas di Grassi (brazil, Audi) 24, 6. Oliver Rowland (brit, Nissan) 22

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik