Formula E: Evans szerezte meg a pole pozíciót Chilében

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2020.01.18. 17:19
null
Evans rajtolhat az élről Santiagóban (Fotó: AFP)
Mitch Evans szerezte meg a pole pozíciót a Formula E 2019–2020-as szezonjának chilei időmérőjén. A második Maximilian Günther lett, míg a harmadik helyen Pascal Wehrlein végzett. Igaz, a negyedikként záró Felipe Massa azonos időt futott a némettel.

 

A harmadik állomásához érkezett a Formula E 2019–2020-as kiírása, a mezőny Szaúd-Arábia után Chile felé vette az irányt. Az első szabadedzésen a rijádi dupla nyitányon egy pole pozíciót szerző Sam Bird bizonyult a leggyorsabbnak António Félix da Costa és Edoardo Mortara előtt, míg a piros zászlóval kétszer is megszakított második gyakorláson Oliver Rowland végzett az élen Felipe Massa és Mitch Evans előtt.

Az időmérő előtt újra „megalakult” a 4 hatfős csoport a bajnokság állása alapján, aminek eredményeképp először Alexander Sims, Stoffel Vandoorne, Bird, Rowland, Lucas di Grassi és André Lotterer hajthatott pályára. Minden egyes csoportban a leggyorsabb kört teljesítő pilóta egy ponttal gazdagodik, míg összességében a hat leggyorsabb kört futó versenyzőnek nyílik lehetősége harcba szállni az úgynevezett superpole-ért – ennek megszerzése további 3 pontot jelent.

Az első hatosból Vandoorne nyitott az élen 1:05.556-os idővel, amivel az élen is tudott végezni Lotterer előtt, míg Rowland azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy eltalálta a falat.

A második csoportban aztán következett a Mortara, Robin Frijns, Nyck de Vries, Daniel Abt, James Calado és Jean-Éric Vergne alkotta hatos. Közülük Mortara bizonyult a leggyorsabbnak 1:05.547-tel, mögötte De Vries érkezett 13 ezredes hátrányban.

A harmadik csoportban Da Costa, Brendon Hartley, Jérome d'Ambrosio, Evans, Pascal Wehrlein és Maximilian Günther szerepelt. Ebből a hatosból Evans autózott remek kört, 1:04.941-es idejével az összesített lista élére ugrott, s rajta kívül Günther és Wehrlein is maga mögé utasította az előző csoportok versenyzőit.

A negyedik csoportban végül Massa, Sébastien Buemi, Neel Jani, Oliver Turvey, Ma Csing-hua és Nico Müller is teljesíthette a maga körét. Az élen Buemi zárt 1:05.390-nel, s ezzel az összesített lista harmadik pozíciójába lépett előre. Hozzá hasonlóan Massa és Turvey is remekelt, ugyanis mindkettejük köre továbbjutást ért.

A superpole-ért tehát Evans, Günther, Buemi, Massa, Turvey és Wehrlein maradt versenyben, míg a bajnokságot vezető Sims a 15. helyen zárt.

Elsőként Wehrlein hajtott pályára, a német 1:05.645-ös idővel nyitott, majd a másodikként érkező Turvey 143 ezredes hátránnyal sorolt be mögé. A britet Massa követte, aki bár 1 tizedes lemaradást szedett össze az első mérőpontig, végül azonos időt futott Wehrleinnal.

Massa után Günther hagyta el a bokszutcát, s futott 1:05.102-t, amivel az élre tört. A német azonban nem örülhetett sokáig, hiszen az utolsóként próbálkozó Evans nála is jobb időt ért el. Az új-zélandi egyedüliként ment be 1:05 alá, s szerezte meg 1:04.827-es körével a három pontot jelentő superpole-t.

A 20 órakor kezdődő versenyen így Evans várhatja az élről a piros lámpák kialvását Santiagóban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik