DTM: „Nincs ennél nagyobb show” – hazánkban a mezőny

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.06.01. 17:42
null
Gary Paffett nehéz hétvégére számít a Hungaroringen (Fotó: Dömötör Csaba)
A Hungaroringre érkezett a német túraautó-bajnokság (DTM) mezőnye. Az első szabadedzésen már túl is vannak a versenyzők, akik közül néhányan beszéltek a 2018-as szezon eddigi két fordulójáról, valamint a hétvégi magyarországi viadalról.

Bár a DTM tavalyi szezonja az Audi sikerével zárult, a 2018-as idény harmadik hétvégéje előtt a Mercedes áll a legjobban – a stuttgartiak ráadásul négyszer annyi pontot gyűjtöttek eddig, mint az Audi pilótái. A Mercedest erősíti Gary Paffett is, akinek a szezonnyitó hockenheimi és az azt követő lausitzringi versenyhétvégén is sikerült egy-egy futamot nyernie. Paffett így az összetett második helyén áll, lemaradása csak egy pont a listavezető Timo Glockhoz képest.

„Az autónk eddig mindenhol versenyképes, és elégedett vagyok a szezonkezdetünkkel – mondta a korábbi Formula–1-es tesztpilóta. – Azt viszont nehéz megmondani, hogy mennyire lesz jó a Mercedes a Hungaroringen, hiszen az utóbbi években nem mentünk olyan jól ezen a pályán, de optimista vagyok. Azt azonban nem várhatjuk, hogy minden hétvégén futamot tudunk nyerni. Szeretem ezen a pályán, ahogy a különböző típusú kanyarok követik egymást, az időjárási körülmények viszont nehezek lesznek.”

ELINDULT A HÉTVÉGE!
Péntek délután már birtokba is vették a Hungaroringet a DTM-es autók, ugyanis az első szabadedzéssel megkezdődött a magyarországi hétvége programja. A tréningre ráadásul az esőfelhők is megérkeztek a mogyoródi versenypálya fölé, ám a néhány csepp eső nem nehezítette meg különösebben a csapatok és a versenyzők dolgát. Az edzést Jamie Green (Audi) nyerte márkatársai, Robin Frijns és René Rast előtt.

A 2018-as szezon egyik újonca, Philipp Eng számára jól indult a szezon, ugyanis az előző versenyhétvégén már dobogóra is állhatott. Ráadásul a BMW versenyzője áll a legközelebb ahhoz, hogy hazai hétvégéjének mondja a mostanit, ugyanis Lucas Auer mellett a mezőny másik osztrák pilótájaként viszonylag közel versenyez a hazájához.

„Ezen a pályán nehéz előzni, így elengedhetetlen a jó rajtpozíció, ezért nem szabad hibázni a kvalifikáción – vélekedik a Hungaroringről Eng. – Nem hiszem, hogy idén több lesz az előzés, bár a kettes szektorban közel lehet maradni az előttünk lévőkhöz, így ott talán jobb lett a helyzet. Szeretem Magyarországot és Budapestet, ez nagyszerű város, bár az autóban ülve nem gondolok a városra, csak a Hungaroringre. Még az éjszaka folyamán is változnak a körülmények a pályán, így már az első és a második szabadedzés között is nagy lesz a különbség.”

Ami a tavalyi hungaroringi hétvégét illeti, az Audi szerepelt a legjobban. René Rast mindkét futamon a pole pozícióból indulhatott, és a másodikat sikerül is megnyernie – a szombati viadal Paul di Resta (Mercedes) sikerét hozta. Loic Duval – aki számára nem alakult a legjobban a 2018-as szezonkezdet – a tavalyihoz hasonló sikeres hétvégében reménykedik az Audi számára.

„Nehezen alakult az első két hétvégénk, főleg az időmérőkön voltunk lemaradva, szóval keményen dolgozunk azon, hogy javuljunk ezen a területen – mondta Duval. – A Hungaroringen erős szokott lenni az Audi, így szerezhetünk néhány értékes pontot. Az autónk jól bánik a gumikkal, így tovább tudunk használni egy-egy szettet. Szoros a mezőny, nagy kihívást jelent, hogy mindent jól összerakjunk. Nem hiszem, hogy jelenleg van még egy olyan sorozat, ahol akkora show lenne, mint a DTM-ben.”

A DTM hungaroringi programja holnap 8.35-kor folytatódik a második szabadedzéssel. A szombati időmérőt 11.20-tól, a versenyt 13.30-tól rendezik. A vasárnapi program hasonlóan néz ki: a harmadik szabadedzés 8.30-kor, a kvalifikáció 11.20-kor, a verseny 13.30-kor veszi kezdetét.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik