Dakar: afrikai nap a szaúdi Dakar kőkemény, 2. napján

T. A.T. A.
Vágólapra másolva!
2020.01.06. 15:16
null
Giniel de Villiers volt a leggyorsabb az autósoknál
Afrikai nap a szaúdi Dakaron: az autós mezőnyben a 2009-es győztes dél-afrikai Giniel de Villiers volt a leggyorsabb, míg a motorosoknál a botswanai Ross Branch országa első részsikerét aratta.

 

Nem mentek messze a Vörös-tenger partjától, a gondtalan pihenéstől viszont annyira távol voltak, hogy távolabb nem is lehettek volna. A Dakar-mezőny gyötrelmei nem csökkentek (úgy tűnik, az új helyszín vadonatúj kihívások elé állította a résztvevőket): egyik völgyből a másikba száguldottak, próbára téve a navigátorok képességeit, s a pilóták sem gyönyörködhettek a tájban, ugyanis a sziklás talaj fokozott figyelmet igényelt. És még ha figyeltek, akkor sem úszták meg defekt vagy technikai gond nélkül. Carlos Sainz és Stéphane Peterhansel eltévedt, Nasszer al-Attijah vasárnap után hétfőn is három defektet kapott (és még el is tévedt), Fernando Alonsónak meg féltengelyt kellett cserélnie, ami miatt két és fél órát veszített... És akkor csak néhányat említettünk az élmezőnyt sújtó problémák közül.

De nézzük, mi történt a menőkkel! A dél-afrikai Giniel de Villiers lett az első versenyző, aki három különböző kontinensen tudott Dakar-szakaszt nyerni: Afrikában, Dél-Amerikában és most Ázsiában. Ő a mezőny egyik legmegbízhatóbb, legkiegyensúlyozottabb versenyzője, eddig 16 alkalommal állt rajthoz a Dakaron, mindannyiszor célba ért, és csupán egyszer végzett a top tízen kívül.

Az összetettben az argentin Orlando Terranova állt az élre – ez megint olyan fordulat, amelyre aligha voltak felkészülve azok, akik megtippelték az esélyeseket. „Gyönyörű szakasz volt, ugyanakkor kőkemény – nyilatkozta Terranova. – Az elejétől kezdve nyomtam a gázt, ahogy csak bírtam, a hatvanadik kilométernél kaptunk is egy defektet, ami óvatosságra intett. Aztán egyszer csak Nasszer al-Attijah szembejött, s bár tudtuk, hogy jó irányba haladunk, azért tettünk egy kört, mert iszonyú volt a káosz. Sok időt veszítettünk, az eredmény meglepetés.”

A motorosoknál a botswanai Ross Branch egymás után érte utol ellenfeleit, a szakasz legvégén az összetett éllovas Sam Sunderlandet is megelőzte, így hazája első szakaszgyőztese lett. „Ez a szupermaratoni szakasz, szóval amennyire lehetett, próbáltam óvni a motort – nyilatkozta az összetett éllovas Sunderland. – Hosszú, nehéz nap volt ez is, gyors és lassú szakaszokkal, kanyonokkal, rossz látási viszonyokkal. Az se jó, ha elöl rajtolsz, mert akkor keresni kell az utat, az se, ha hátul, mert akkor meg nem látod a sziklákat a portól.”

No igen, a Dakar nehézségei... A határon túli motorosok közül Gyenes Emánuel ezen a napon a legjobb volt a szervizcsapat nélkül induló, úgynevezett „magányos hősök” kategóriájában, amelyben a versenyzők a szakasz után maguk szervizelik a gépüket (ez a 49. helyet jelentette a szakaszon), míg Saghmeister Gábor a 120. helyről várja a folytatást.

DAKAR RALI

2. szakasz, al-Vadzs–Neom, 367 km
Autósok
1. Giniel De Villiers, Alex Haro Bravo (dél-afrikai, spanyol, Toyota) 3:37:20 óra
2. Orlando Terranova, Bernardo Graue (argentin, Mini) 3:57 perc hátrány
3. Sejk Kalid al-Kasszimi, Xavier Panseri (arab emírségekbeli, francia) 5:42 p h.
Az összetett állása (élcsoport)
1. Terranova, Graue 7:07:36 óra
2. Carlos Sainz, Lucas Cruz (spanyol, X-Raid) 4:43 p h.
3. Nasszer al-Attijah, Matthieu Baumel (katari, francia) 6:07 p h.

Motorosok
1. Ross Branch (botswanai, KTM) 3:39:10 óra
2. Sam Sunderland (brit, KTM) 1:24 p h.
3. Pablo Quintanilla (chilei, Husqvarna) 2:21 p h.
Az összetett állása (élcsoport)
1. Sunderland 7:05:22 óra
2. Quintanilla 1:18 p h.
3. Kevin Benavides (argentin, Honda) 1:32 p h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik