Autósport: F3-as futamot nyert az amputált lábú pilóta

Vágólapra másolva!
2019.05.20. 11:17
null
Billy Monger öröme Pau-ban
Az akkor 17 esztendős autóversenyző, Billy Monger két éve egy brit F4-es versenyen szenvedett súlyos balesetet, amely miatt mindkét lábszárát amputálni kellett. A pilóta a balesete után visszatért az együlésesek világába és több mint két év után az elmúlt hétvégén ismét futamot nyert: az esős időben rendezett Pau-i Nagydíjon győzött Franciaországban.

Valamivel több mint két évvel ezelőtt az autósportok rajongói szerte a világban egy emberként aggódtak Billy Mongerért, aki a brit F4-es szériában szerepelve a Donington Parkban súlyos balesetet szenvedett, aminek következtében amputálni kellett mindkét lábát. A május elején 20. életévét betöltő pilóta a baleset után sem hagyott fel a versenyzéssel, tavaly már teljes szezont futott a brit Formula–3-as bajnokságban, s végül négyszer is dobogóra állhatott az év során.

Monger idén is folytatja a pályafutását: az F3-as Euroformula Open-bajnokság futamain vesz részt a Carlin csapat színeiben, és a sorozat negyedik állomásán rögtön meg is szerezte az első győzelmét a kategóriában!

Monger nem akármilyen futamot nyert meg, a száguldás ugyanis nedves pályán kezdődött, s a 11. helyről rajtoló brit versenyző az esőgumikon könnyedén előzte meg száraz pályára való abroncsokkal közlekedő kollégáit, sőt az élen haladók ütközését kihasználva az élre állt, s a helyét a biztonsági autós fázis végéig meg is tartotta.

Mongernek a győzelme előtt a szezon első három futamán egy kilencedik pozíció volt a legjobb eredménye, míg mostani diadalával feljött az összetett hatodik helyére.

„Nem hiszem el, hogy sikerült. A 11. helyről indulva a felvezető körön arra gondoltam, kijövök friss esőgumikért, kockáztatok. Semmi veszítenivalóm nem volt. Bejött” – összegezte a futamot Monger, aki szentimentálisabb húrokat is megpendített a viadalt követő nyilatkozatában.

„Két éve nem gondoltam volna, hogy én még valaha autóversenyeket fogok nyerni, úgyhogy most madarat lehet velem fogatni. A sérülésemre nem úgy tekintek, mint egy engem behatároló tényezőre, hanem mint egy kihívásra, amit le kell győznöm. Úgy a versenyautóban, mint a mindennapi életben” – árulta el Monger, hogy milyen hozzáállás segítette a győzelem felé vezető úton.



 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik