Birkózó-vb: Németh megsérült az elődöntőben, Olejnik ötödik

KOHÁN GERGELY, PUSZTAI VIOLA (videó)KOHÁN GERGELY, PUSZTAI VIOLA (videó)
Vágólapra másolva!
2018.10.23. 19:08
null
Németh Zsanettnek sérüléssel bajlódva esélye sem volt az elődöntőben (Fotó: Török Attila)
A szabadfogásúak 97 kilogrammos kategóriájában Olejnik Pavlo vereséget szenvedett a bronzmeccsen, így ötödik helyen zárt a budapesti birkózó-világbajnokság keddi napján. Németh Zsanett két győzelem után az elődöntőben megsérült, majd kikapott török ellenfelétől, és kétségessé vált a részvétele a szerdai bronzmérkőzésen a 76 kilósok között. A 72 kilósoknál vereséggel rajtoló Szmolka Nikoletta vigaszágra került.

GALÉRIA A VERSENYNAPRÓL ITT!

Cikkünk a nap folyamán új bejegyzésekkel frissült, ezeket a legfrissebbtől olvashatják.

19.25:

Olejnik Pavlo bronzmérkőzéséről Gulyás István, szabadfogású birkózók szövetségi kapitánya beszélt az NSO Tv-nek.

„Nagyon jó mérkőzés volt, minden igényt kielégített. Egyetlen probléma volt, hogy 2:2-re elvesztettük. Nagyon sajnálom, hogy nem sikerült megszereznie a bronzot, mert kiválóan felkészült erre a világbajnokságra. Mindig az a legfájóbb, ha ilyen kicsin múlik a siker vagy a kudarc, csak egy hajszál választja el egymástól. Most ennek mi voltunk a szenvedő alanyai, nagyon szomorú vagyok emiatt” – mondta a kapitány.

Videónkból továbbá az is kiderül, hogy értékelte a magyar versenyzők szereplését a budapesti világbajnokságon, kitől várt volna jobb eredményt és kivel volt elégedett.

18.42:

A honosított, ukrán színekben Európa-bajnok és kétszeres vb-bronzérmes Olejnik Pavlo volt az első, aki magyar színekben éremért birkózhatott a budapesti világbajnokságon. Ellenfele szintén „importversenyző” volt, az olasz-kubai Abraham Conyedo Ruano, aki az első menetben 1:0-s vezetést szerzett, miután a bírák Olejniket látták passzívabbnak (utóbbi a figyelmeztetés után az akciózásra rendelkezésre álló fél percben kikapta ugyan ellenfele lábát, de a mögé kerülés végül nem sikerült).

Rendkívül jól védekezett az olasz, ám a második menetben visszaintették, és minekutána ő sem tudott akciót csinálni, 1:1-gyel már Olejniknek állt a zászló, később szerzett ponttal. Nagyon izgalmasan alakult a bronzcsata, de végül mégis Ruano jött ki belőle jobban: Olejnik ugyan szemfüles kitolás után egy perccel a vége előtt már 2:1-re vezetett, de ötvennel a vége előtt az olasz is kiléptette, így 2:2-vel, utolsó ponttal övé lett a bronzérem – továbbra sincs meg tehát az első magyar érem a budapesti világbajnokságon.

Olejnik Pavlo nagyot küzdött, de kikapott olasz riválisától a bronzmeccsen (Fotó: Török Attila)
Olejnik Pavlo nagyot küzdött, de kikapott olasz riválisától a bronzmeccsen (Fotó: Török Attila)

18.15:

Ritter Árpád, a női birkózó-válogatott szövetségi kapitánya értékelt az NSO Tv-nek, miután Németh Zsanettet a meccs után közvetlenül elvitték orvosi kivizsgálásra.

„Németh Zsanett az elődöntőben a második percig nagyon jól birkózott a világbajnoki címvédő török Adarral szemben, betartotta a taktikai utasításokat, vezetett is 1:0-ra. Aztán az ellenfél akciója után úgy érezte, kimozdult a térde, ráadásul be is ütötte a szőnyegbe, és az orvosok most vizsgálják, hogy pontosan mi van vele. A meccset végigbirkózta, nem gondolkoztunk azon, hogy lehozzuk a meccs második felében, mert még reménykedtünk, hogy amíg dolgozik benne az adrenalin, annyira nem érzi a fájdalmat. De nem tudott ezen felülkerekedni annak ellenére, hogy mindent megtett, hogy fennmaradjon a szőnyegen. Holnap az orvosokkal közösen eldöntjük, hogy megmérkőzik-e a bronzéremért” – mondta Ritter Árpád.

18.07:

A legnagyobb tisztelet és elismerés jár Németh Zsanettnek, aki óriási fájdalmai ellenére – elképzelhető, hogy keresztszalag-szakadással... – is végigbirkózta a hat percet az elődöntőben, mert nem akarta cserbenhagyni az őt éltető magyar közönséget.

„Meg sem fordult a fejemben, hogy feladjam, ez egy hazai világbajnokság... – mondta könnyek között is magától értetődő hangon a meccs után a nap legnagyobb hőse. – Félek, hogy elszakadt a keresztszalagom, bár biztosat egyelőre nem tudok mondani. Nagyon erős ez a török lány, már amikor lerántott a vállamnál, az is majdnem kifordult, de a térdemnél egyből éreztem a fájdalmat, és hogy baj van. Nagyon szerettem volna vele izgalmas meccset birkózni, ez talán sikerülhetett is volna, de nem így...”

Német Zsanett megerősítette, sportszerű volt a török, aki vétlen volt a sérülésnél, utána pedig relatíve „finoman” próbált csak hozzányúlni.

Az UTE Eb-ezüstérmes kiválóságának bronzmeccse szerda este esedékes, hátha addig valami csodát tudnak tenni vele az orvosok – hihetetlenül bosszantó és „magyaros” lenne ugyanis, ha pont az az egyetlen versenyzőnk nem tudna egy ilyen miatt megküzdeni az éremért, aki igazán megérdemelné...

17.33:

Németh Zsanett az elődöntőben a 76 kg-os kategória favoritja, a világ- és Európa-bajnoki címvédő török Yasemin Adar ellen is rendkívül agilisan kezdett, olyannyira, hogy a török nem is nagyon tudott mit kezdeni vele, passzivitásért megintették, és a rendelkezésére álló fél perc alatt sem volt képes akciót végrehajtani az Újpest versenyzőjén (1:0).

Ezt követően viszont megvillantotta klasszisát, egy mögé kerüléssel 2:1-re fordított, majd bekövetkezett a baj: egy válldobással megpróbálta lerántani Némethet, akinek nagyon szerencsétlenül maga alá fordult a térde. Rögtön utána látszott, nagy a baj, a magyar lány alig tudott lábra állni, nemhogy akciózni vagy védekezni...

Itt emelnénk ki a török ellenfél kivételes sportszerűségét: nem rohamozta a láthatóan szenvedő, könnyek között küzdő Némethet, csak annyira, amennyire „muszáj” volt, inkább hagyta, hogy lepörögjön az óra (a vége 10:1, de ez természetesen nem a realitásnak megfelelő végeredmény).

17.21:

A Szmolka Nikolettát legyőző mongol Naszanburma Ocsinbat döntőbe jutott, így a magyar versenyző a vigaszágra került.

Sleisz Gabriella ugyanakkor nem járt szerencsével, legyőzője nem jutott a fináléba.

14.05:

Eldőlt, hogy az azeri és japán ellenfelét legyőző egyszeres világ- és kétszeres Európa-bajnok klasszis, Yasemine Adar lesz Németh ellenfele, a mérkőzésre a délutáni program elején, a hazai szövetség honlapjának tájékoztatása szerint 16.45-től kerülhet sor.

14.00:

Kisebb dráma után végül életben maradtak Szmolka Nikoletta vigaszágas reményei, miután a törtök Tosun és a Szmolkát legyőző mongol Ocsinbat mérkőzése csak hosszas videózás és szabályértelmezés után dőlt el.

A találkozó utolsó akciójára a török kapott két pontot, s került 8–6-os előnybe, ám videózást követően végül ezt visszavonták a bírák és a mongolnak adtak egy pontot, így ő került a legjobb négy közé, és ezzel életben tartotta Szmolka reményeit a vigaszágas szereplést illetően.

13.45:

Németh Zsanett remekül kezdett a negyeddöntőjében és ugyan Gelegzsamc kibillentette az elején az egyensúlyából, nem kapott érte pontot a mongol, sőt, még őt figyelmeztette a bíró, és akció hiányáért így Németh kapott pontot fél perc után.

A második három percben továbbra is a 24 éves veszprémi születésű Németh volt aktívabb, támadásokat indított, ám ezeket a mongol megkontrázta, ám az új szabályok értelmében kontratámadásokért nem jár pont.

Szűk két perccel a vége előtt aztán Németh kapott figyelmeztetést, de ő – a mongollal szemben – megcsinálta fél percen belül az akciót (2–0), sőt, újabb fél perccel később még mögé is került, amiért kapott két újabb pontot. A teljesen elfáradt mongol a végén már nem egyáltalán talált fogást az újpestiek versenyzőjén, aki így bejutott az elődöntőbe!

Németh Zsanett szenzációs menetelése az elődöntőig tartott Budapesten (Fotó: Török Attila)
Németh Zsanett szenzációs menetelése az elődöntőig tartott Budapesten (Fotó: Török Attila)

13.00:

Németh Zsanett ellenfele a venezuelai Maria José Acosta Acostát legyőző 35 éves mongol, Narancsimeg Gelegzsamc lesz, aki 2010-ben 72 kilóban Ázsia-bajnok volt.

12.55:

A magyarok közül utolsóként 72 kilós hölgyek mezőnyében szereplő Szmolka Nikoletta mutatkozott be, a 2013-as Ázsia-bajnok Naszanburma Ocsirbat ellen lépett szőnyegre, és hamar tusveszélyes helyzetbe került, amiből kimenekült ugyan, de így is 4 pontos hátrányba került. Ráadásul mongol ellenfele túlfeszítette a karját, ami után ápolni kellett a magyar lányt.

A PEAC versenyzője azonban nem adta fel, és ugyan még a szünet előtt újabb két pontot csinált rajta mongol. A második menet alig kezdődött azonban el, amikor Ocsirbat egy földre vitelért kapott négy pontot, amivel véget is ért a mérkőzés, Szmolka technikai tussal kikapott.

12.30:

A női 76 kilóban induló 2017-es Eb ezüstérmes Németh Zsanett a fehérorosz Vaszilisza Marzalijuk ellen kezdett a nyolcaddöntőben, és a nap magyar szempontból addigi legizgalmasabb meccsén harcolta ki a továbbjutást, alig öt másodperccel a vége előtt végrehajtva a győzelemhez szükséges akciót.

A meccs Németh két pontos akciójával kezdődött, ám a fehérorosz 4–2-re fordítani tudott, miután egy akción belül egy mögékerüléssel és egy billentéssel is két pontot csinált a magyaron. A második menetben Németh egy kitolással ugyan javított, de egy rosszul sikerült akciója után Marzalijuk könnyen szerzett két újabb pontot. 6–3, oda. Az Újpest sportolója azonban vérszemet kapott, és egy mögékerüléssel és egy kitolással egyenlített 15 másodperccel a vége előtt.

Ez azonban még mindig a fehérorosznak kedvezett, mert több értékesebb akciója volt. Németh azonban nem adta fel és öt másodperccel a vége előtt mögékerült fáradt ellenfelének és megnyerte a mérkőzését!

12.05:

A női 65 kilósok mezőnyében induló Sleisz Gabriella a japán Gempej Ajana ellen lépett szőnyegre súlycsoportjának nyolcaddöntőjében. Az első pontot japán kapta, miután a hatékonyan védekezve birkózó Sleiszt figyelmeztette a vezetőbíró, és ezzel le is zárult az első menet. A másodikban aztán a japán lány kétszer is felkapta a nála magasabb riválisát és előbb négy, majd két pontért eldobta, ráadásul a végén kapott még egy pontot, így végül 8:0-ra győzve továbbjutott.

A szabadfogásúak 97 kilogrammos kategóriájának bronzmérkőzésén Abraham de Jesus Conyedo Ruano lesz az ukrán születésű Olejnik Pavlo ellenfele a Papp László Sportarénában zajló birkózó-világbajnokság keddi napján.

Az olasz versenyző a vigaszágon, egy élvezetes mérkőzésen, a mongol Batzul Ulziisaikhan 8:4-es legyőzésével vívta ki a jogot, hogy megküzdjön a dobogós helyért. Eddigi legjobb eredményét még kubai színekben érte el, amikor 2015-ben ezüstérmes lett a Pánamerikai Játékokon.Olejnik Pavlo és Abraham de Jesus Conyedo Ruano csatájára a 18.00 órakor kezdődő esti programban kerül sor.

11.50:

Szűk egy órával Wilson meccse után aztán eldőlt, hogy számára másfél perc után véget ért a világbajnokság, mert a nyolcaddöntőben a kirgiz versenyző szoros meccsen 6:5-re kikapott az olasz Dalma Canevától.

11.02:

A női 68 kilóban induló Wilson Vanessa lépett elsőként szőnyegre a magyarok közül a budapesti birkózó-világbajnokság keddi napján, ám sajnos nem tartott túl sokáig a szereplése. Az idei Ázsia Játékokon bronzérmes Mejerim Zsumanazarova másfél perc után technikai tussal győzött. A kanadai születésű Wilson fél perc után két pont hátrányba került, miután a 19 éves kirgiz lábra támadásával nem tudott mit kezdeni.

A második sikeres lábra támadása után a kirgiz összefogta Wilson lábait és addig pörgette, míg végül 10–0-s előnyre tett szert, vagyis technikai tussal tovább is jutott. Wilson számára maradt a reménykedés, hogy a kirgiz döntőbe jut és akkor a vigaszágon szerepelhet.

A délelőtti programban még a 65 kilós Sleisz Gabriella, a 72 kilogrammos Szmolka Nikoletta és a 76 kilósok között szereplő Németh Zsanett lesz érdekelt, valamennyien a nyolcaddöntőben kezdenek.

Az esti éremcsatákban a szabadfogásúak 97 kilogrammos kategóriájában az ukrán születésű Olejnik Pavlo a bronzéremért léphet majd szőnyegre.

BIRKÓZÓ-VB
NŐK
65 KG
NYOLCADDÖNTŐ
Gempej Ajana (japán)–Sleisz Gabriella 8:0

68 KG
SELEJTEZŐ
Mejerim Zsumanazarova (kirgiz)–Wilson Vanessa 10:0

72 KG
NYOLCADDÖNTŐ
Naszanburma Ocsirbat (mongol)–Szmolka Nikolett 10:0

76 KG
NYOLCADDÖNTŐ
Németh Zsanett–
Vaszilisza Marzalijuk (fehérorosz) 8:6
NEGYEDDÖNTŐ
Németh Zsanett–Narancsimeg Gelegzsamc (mongol) 4:0
ELŐDÖNTŐ
Yasemine Adar (török)–Németh Zsanett 10:1

FÉRFIAK, SZABADFOGÁS
BRONZMÉRKŐZÉS

Abraham de Jesus Conyedo Ruano (olasz)–Olejnik Pavlo 2:2

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik