Birkózó-vb: Merész álom az érem, de... – Váncza

Vágólapra másolva!
2018.10.07. 14:52
null
Váncza a felnőtt-vb-n is bizonyíthat (Fotó: MTI)
Bemutatjuk az FTC birkózószakosztályának 19 éves sportolóját, Váncza Istvánt, aki a 63 kilogrammos kötöttfogásúak között bizonyíthat október végén a budapesti Papp László Sportarénában, a felnőtt-világbajnokságon. (x)

Minden jel arra utal, hogy a még juniorkorú versenyző kiemelkedő formában van...

Váncza István parádés évet tudhat maga mögött: a felnőtt Magyar Nagydíjon, illetve a junior Európa- és világbajnokságon is a dobogó harmadik fokára állhatott fel. A történet Győrben kezdődött, ahol a Nagydíjon legyőzte a 2017-es felnőtt világbajnoki ezüstérmes kazah Mirambek Ajnagulovot...

„Nem gondoltam volna, hogy megverhetem – mondja az FTC sportolója. – Az első három percben erősebbnek éreztem, de nem annyira, hogy esélyt se lássak a fordításra. Tudtam, ha tovább hajtok, meglehet. A sejtésem beigazolódott, fölé tudtam kerekedni.”

A felnőtt kötöttfogásúak szövetségi kapitánya, az 1988-as olimpiai bajnok Sike András elmondta: az év elején arról egyeztetett István vezetőedzőjével, a pekingi ötkarikás ezüstérmes Fodor Zoltánnal, hogy a fiatal sportolót a 60 vagy a 63 kilogrammosok mezőnyében indítsák el az idén. Arra jutottak, hogy nem célszerű többet fogyasztania, az lesz a legjobb, ha a nagyobbak között méreti meg magát.

A döntés helyesnek bizonyult, hiszen a Magyar Nagydíj után Váncza a junior-világbajnokságon, valamint az Eb-n is jól teljesített; mindkétszer a dobogó harmadik fokára állt fel.

A birkózó teljesítménye meglepő lehet annak fényében, hogy a legutóbbi három évben nem volt magasan jegyzett nemzetközi eredménye – ezt megelőzően 2014-ben szerzett érmet világversenyen, akkor a kadét-világbajnokságon lett harmadik.

„Nagy csoda nem történt, csupán annyi, hogy keményen odatette magát, úgy állt hozzá a birkózáshoz, ahogyan az ennyi idős fiataloknak kell – kezdi Sike. – Technikás versenyző, de erőnlétben rengeteget kell még fejlődnie. Hozzáteszem: ez az eset sokkal jobb annál, mint amikor a fizikum van meg előbb, hiszen az erőnlétet könnyebb fejleszteni.”

Váncza szezonja még közel sem ért véget, súlycsoportjában a „nagyok” között is kiharcolta a válogatottságot, így a hónap végén szőnyegre léphet a budapesti felnőtt-világbajnokságon, amelyen akár meglepetést is okozhat:

„Azt azért nem mondom, hogy érmes lehetek, ez merész álom. Azonban a mezőny még nem ismer, és ez előnyömre válhat. A vetélytársaim nem tudják, milyen technikákat hajtok végre, milyen akciókkal dolgozom. Úgy vélem, kedvező sorsolással és néhány bravúrral pontszerző helyen végezhetek.”

A vezetőedző szerint tanítványa felszabadultan birkózhat a Papp László Sportarénában:
„Én nem tennék rá nagy terhet. Annyi várható el tőle, hogy álljon meg a lábán, s tisztesen álljon helyt. Amennyiben kedvező a sorsolása, úgy elképzelhető, hogy egy vagy akár több meccset is tud nyerni, de az nyilvánvaló, hogy a legjobbakkal szemben egyelőre kevés az esélye.”

Nem Váncza lesz az egyetlen olyan magyar birkózó, aki 23 év alattiként lép szőnyegre Budapesten. A szövetség szakmai alelnöke, a háromszoros világbajnok Komáromi Tibor szeptember 21-én hirdette ki a válogatott keretét. Ekkor kiderült, hogy szép számmal bizonyíthatnak az utánpótláskorúak a vb-n, hiszen nyolcan vannak közülük a csapatban – hárman még juniorok, a többiek pedig az U23-as korcsoporthoz tartoznak. (x)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik