Birkózó-vb: Lőrincz Tamás döntőbe jutott!

KOHÁN GERGELYKOHÁN GERGELY
Vágólapra másolva!
2018.10.27. 13:12
A parádés pénteki nap után utolsó három versenyzőnk is megkezdte szereplését a Papp László Budapest Sportarénában a birkózó-világbajnokságon: Kiss Balázs és Lám Bálint kikapott a nyolc közé kerülésért, azonban Lőrincz Tamás két tükörsima tust követően az üzbég Bilan Nalgievet is legyőzte, és elődöntőbe jutott. Ott pedig az olimpiai és világbajnok dél-koreai Kim Hjon Vut legyőzve bejutott a vasárnap esti fináléba.
Lőrincz Tamás (jobbra) tussal kezdett (Fotó: Földi Imre) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK
Lőrincz Tamás (jobbra) tussal kezdett (Fotó: Földi Imre) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK

DÉLUTÁN

18.15: A Magyar Birkózószövetség tájékoztatása szerint vasárnap a vigaszágon szereplő Kiss Balázs a szlovákiai Soós Tamás ellen 13.30-tól lép szőnyegre, míg Lőrincz Tamás az orosz Csehirkin ellen 15.30-tól birkózik a világbajnoki döntőben.

18.00: „Elképesztően nehéz meccs volt, a hatból az utolsó négy percben az életemért küzdöttem, de szerencsére a végére ellenfelem is elkészült az erejével. Szerintem jogos volt a dél-koreai második intése” – értékelt Lőrincz és elárulta, azért különösen értékes számára ez a siker, mert élete talán legfájóbb vereségét szenvedte el az ázsiaitól, azóta viszont rendre revánsot vesz rajta.

Lőrincz a fináléra előretekintve elmondta, nem túl jó a mérlege az orosszal szemben, de ilyen közönség előtt szerinte van esélye, mert az őt fogadó hangorkán mindig megsokszorozza az erejét, illetve az a tudat, hogy a felesége és a gyermeke előtt szerepelhet, szintén plusz motivációt ad számára, mert minden vágya aranyérmet akasztani a lánya nyakába. (MTI)

17.30: A bolgár Kiril Milov, aki legyőzte Kiss Balázst, az elődöntőben megverte grúz származású szerb ellenfelét és döntőbe jutott, azaz Kiss nekiveselkedhet a vigaszágas küzdelmeknek.

17.15: A délutáni program első meccsét vívta Lőrincz Tamás, ellenfele a dél-koreai olimpiai és világbajnok Kim Hjon Vu volt, megismétlődött tehát a londoni olimpiai finálé Budapesten, csak immár nem 66, hanem 77 kilogrammban.

A két extraklasszis úgy ismeri már egymást, mint a rossz pénzt; 2012-ben, a nyári játékok fináléjában emlékezetes döntőben a koreai győzött, a tavalyi világbajnokságon viszont Lőrincz.

A magyar kiválóság igen aktívan kezdett, támadóbban lépett fel, próbált akciót végrehajtani a koreain, így nem meglepő, hogy másfél perc után Kimet küldték le a bírók. Az egy pontot megkapta ugyan Lőrincz, de nem tudta megforgatni ellenfelét, így akciópont nélkül, de magyar előnnyel zárult az első menet.

A másodikban továbbra is Lőrincz volt az aktívabb, a bírók mégis Lőrinczet küldték le parterbe, ezzel a koreai egyenlített, de túl sokáig várt a támadás elkezdésével, így állásból folytatták a felek és már csak 2:19 volt hátra.

Kevesebb mint másfél perccel a vége előtt viszont újra a koreait intették újabb egy pontért (ha eddig a rémes bírói ítéleteket kifogásoltuk, úgy a korrekt, ha most megjegyezzük, itt végre normális bíráskodás folyt); Lőrincz azonban nem kérte a parterhelyzetet, hanem állásból folytatták a felek.

Tíz másodperccel a vége előtt őrült izgalmak jöttek: a koreaiak challenge-et kértek, miközben Lőrincznek vérezni kezdett a szája, és videózás után eldőlt, hogy alaptalan volt a reklamáció, így Lőrincz újabb ponttal gazdagodott, és 3:1-re győzött, így bekerült a döntőbe.

Érdekesség, ellenfele az az orosz Alekszandr Csehirkin lesz, aki a tavalyi, párizsi világbajnokság elődöntőjében legyőzte őt, s ezüstérmesként végzett – a vajdasági magyar Nemes Viktor verte a fináléban –, ám később doppingvétség miatt megfosztották érmétől, amit éppen Lőrincznek adtak oda – vasárnap este meglátjuk, most melyikük a jobb!

BIRKÓZÓ-VB
KÖTÖTTFOGÁS, 77 KG
Lőrincz Tamás
–Kim Hjon Vu (dél-koreai) 3:1

DÉLELŐTT

Remek győzelemmel kezdett olimpiai ezüstérmes klasszisunk, az immár a 77 kilogrammosok között versenyző Lőrincz Tamás, aki „kipörgette a teremből” román vetélytársát, George Marieát, sima 8:0-s technikai tussal vette a 16 közé jutást.

Nagyon egyben van Lőrincz, aki második mérkőzését is tükörsima technikai tussal nyerte meg, egyúttal sokadszor bizonyította, olyan érzéke van ehhez a sportághoz, mint talán senkinek ma Magyarországon. A Honvéd ceglédi klasszisa így máris a negyeddöntőben járt!

Lőrincz – akinek az újdonsült világbajnok Bácsi Péter is a lelátóról szorít több ezer magyar szurkoló mellett – a negyeddöntőben a junior Európa-bajnok Bilan Nalgiev ellen folytatta, és úgy is magabiztosan nyert 3:0-ra, hogy egy kétpontos dobására valamiért csak egyet adtak – sebaj, most ez is belefért, hiszen a meccset végig uraló magyart meg sem tudta mozdítani az üzbég. A 17 órakor kezdődő elődöntőben az olimpiai és világbajnok dél-koreai Kim Hjon Vu következik majd.

Elnyűhetetlen világbajnokunk, Kiss Balázs (97 kg) érdekes meccset birkózott kínai ellenfelével – a bírók továbbra sem állnak a helyzet magaslatán: a saját szabályaikat sem ismerik, vagy ha igen, teljesen következetlenül alkalmazzák; összevissza integetnek, a szőnyegbíró teljesen mást mutat, mint az oldal, és így tovább, teljes a káosz... –, de az végül 4:4-nél belefeküdt a tusba, köszöntük szépen, így Kiss is nyolcaddöntős lett.

Ám nagyon nem úgy sikerült a folytatás Kiss számára, ahogy azt elképzelte. A BVSC világbajnoka rögtön a bolgár Kiril Milov elleni összecsapás elején megpróbálta eladni szokásos válldobását, de az ellenfél belefogott, a meglepetés erejével megkontrázta az akciót és mire kettőt pislogtunk, technikai tusig pörgette éremre is esélyes klasszisunkat – mindösszesen húsz másodpercig tartott a küzdelem, sokkhatás ez a javából...

Ráadásul Kiss – egyelőre ismeretlen okból – megszédült, miután lejött a szőnyegről, olyan volt, mintha nem is lenne teljesen magánál. Sike András szövetségi kapitány vízzel próbálta locsolni az arcát, ezt követően pedig be is kísérték az orvosi szobába – reméljük, nincs komolyabb baja.

Nem sikerült a győzelem Lám Bálintnak sem. Pedig Eb-ezüstérmes nehézsúlyúnk a súlycsoport második kiemeltjeként egyből a nyolcaddöntőben kezdett, és bár a szokásos intéssel vezetett 1:0-ra a német Eduard Popp ellen, a pörgetést nem tudta megcsinálni (nem sok hiányzott hozzá), a második menetben jött a menetrendszerű visszaintés, majd ami a nagyobb baj, a német belefogott egy kísérletébe és hanyatt döntötte négy pontért (dobásnak jóindulattal sem volt nevezhető), a vége ezzel 5:1 – a Honvéd versenyzője így a vigaszágban bizakodhat.

Torba Erik nem tudott élni az újabb esélyével, a vigaszágon is kikapott és kiesett a 60 kilogrammos kategóriában. A Bp. Honvéd 22 éves versenyzőjének két meccset kellett volna nyerni ahhoz, hogy a bronzmérkőzésen léphessen szőnyegre este, ám már az első összecsapásán megállította őt a német Etienne Kinsinger (3:5).

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik