Visszatértek, maradnának...

2471092 24710922471092 2471092
Vágólapra másolva!
2014.08.24. 01:08
A Boavista hat hosszú év után tért most vissza az élvonalba, hogy aztán fokozatosan visszakapaszkodjon oda, ahová tartozik - a portugál nagyok...

A Boavista hat hosszú év után tért most vissza az élvonalba, hogy aztán fokozatosan visszakapaszkodjon oda, ahová tartozik - a portugál nagyok közé. Sok sikert kívánunk nekik, de még mielőtt belejönnének, szívesen adnánk egy kis zakót útravalóul. A szebb napokat is látott portói csapat legelszántabb magyarországi drukkere nem más, mint Latz, aki bár nem túl optimista a közös csörténk előtt, de bizakodóan tekint előre a jövőt illetően.A Boavista hat hosszú év után tért most vissza az élvonalba, hogy aztán fokozatosan visszakapaszkodjon oda, ahová tartozik - a portugál nagyok közé. Sok sikert kívánunk nekik, de még mielőtt belejönnének, szívesen adnánk egy kis zakót útravalóul. A szebb napokat is látott portói csapat legelszántabb magyarországi drukkere nem más, mint Latz, aki bár nem túl optimista a közös csörténk előtt, de bizakodóan tekint előre a jövőt illetően.

Töredelmesen bevallom, hogy totálisan elvesztettem a fonalat Nuno Gomes nevelőegyesületével kapcsolatban. Kacifántos egy történet az övék, annyi biztos, de Latz nem fordult el tőlük még a legnehezebb időkben sem (ilyen egy igazi drukker!), s miután megkértem, hogy válaszoljon néhány kérdésemre, azonnal igent mondott és szakított ránk egy kis időt. A továbbiakban tehát a magyarországi Boavista blog mindenese, azaz Latz válaszol a kérdéseimre:

1. Az utóbbi években nagyon nehéz lehetett Boavista drukkernek lenni. Te hogyan élted meg ezt az időszakot?

Különösen a kizárásunkat követő első két szezon volt nehéz. Azon túl, hogy két év alatt két osztályt zuhantunk, folyamatos volt a klub létbizonytalansága. Egy időben még az is felmerült, hogy elárverezik a stadiont és csak a distritaisban indulhatunk. Aztán szépen lassan elkezdett életjeleket adni magáról a csapat: jött a 2011-es harmadosztályú bajnoki ezüst, tavaly a megreformált rendszerben az alapszakasz-győzelem, a kettő között pedig három gólkirályt (Beré, Fary, Bobô) adtunk a ligának, két utánpótlás-válogatottat (Rúben Alves, Carraça) meg az országnak. Az mondjuk bosszantó volt, hogy rendszeres közvetítések híján meglehetősen ritkán tudtam meccseket nézni, de szerencsére elég sok összefoglaló készült vagy a szurkolók, vagy az aktuális ellenfelek, az utolsó szezonban pedig végre a Boavista hivatalos Youtube-csatornája által is. Ami biztosan meg fog maradni ezekből az évekből, az a nagyon mélyről visszakapaszkodott Salgueiros elleni derbik, amelyek mindig egészen különleges megvilágításba helyezték néhány napra a harmadik vonalat. Amit viszont kifejezetten sajnálok – és ezzel nem vagyok egyedül –, hogy a csapat nem saját erejéből harcolta ki a visszajutást a legjobbak közé. Úgy lett volna igazán szép a történetünk. Ettől még persze jogos és örülök is a csapat visszahelyezésének a Primeira Ligába, egyben bízom benne, hogy élünk is a lehetőséggel.

2. Mennyire érzed felkészültnek a Boavistát arra, hogy ismét a legmagasabb szinten játsszon?

Meglátásom szerint még nem állt össze a csapat, rengeteg új játékos érkezett a nyáron, nagy volt a jövés-menés, de még így is ráférne az erősítés a keretre. Jó lenne, ha az átigazolási szezonból hátralévő időben még szerződtetnénk egy-két első osztályú tapasztalattal felvértezett játékost. Ugyanazt tudom mondani, amit a blogomon is kifejtettem: a fő cél egyértelműen a bennmaradás kiharcolása lesz. Minden ennél hangzatosabb célkitűzésre csak ennek bebiztosítása után szabad gondolni.

Armando Petit

Petit, mint a Boavista edzője

3. Armando Petit - a benfiquisták egyik nagy kedvence - nálatok fejezte be a pályafutását nemrégiben. Mennyire voltál vele megelégedve az utolsó évében?

Igen, két éve lett csapatkapitányból játékos-edző, majd végleg leült a kispadra. Sajnos nem játszhatott sokat az utolsó idényében: eleve úgy érkezett haza Kölnből, hogy egy teljes évet kihagyott elülső keresztszalag-sérülése miatt és ez nyomott hagyott az erőnlétén. Ráadásul a bajnokság és a kupa első fordulóját azért kellett kihagynia, mert nem érkezett meg időben a játékengedélye. Amikor viszont pályán volt, akkor látszódott, hogy ugyan lelassult, de a technikai képességei nem koptak meg. Nyolc bajnokin két gólt ért el, majd végérvényesen szögre akasztotta a stoplist.

4. Kik azok a játékosok a Boavistában, akikre a legjobban kéne figyelnünk, és miért?

Elsősorban Brayan Beckelesre hívnám fel a figyelmet. Ő a hondurasi válogatott tagjaként ott volt a brazíliai világbajnokságon, csapata mindhárom meccsén kezdett. Jelenleg egyértelműen ő a legértékesebb játékosunk. Alapból egy támadó felfogású jobbhátvéd, de Petit az idény kezdetére középpályást faragott belőle, a Braga ellen látottak alapján nem is rosszat. Rajta kívül a tavaly még a Gil Vicentét erősítő fürge zöld-foki-szigeteki szélső, Brito számít "nagy" névnek. Carraça nevét is érdemes megjegyezni: a fiatal középpályás már két évvel ezelőtt, 19 évesen is alapember volt nálunk – belőle akár még a következő Petit is válhat. Bobô és Lucas kapcsán pedig érdekesség, hogy mindketten Magyarországról igazoltak a Boavistába; előbbi tavaly a Vasasból, utóbbi idén Kaposvárról.

Brayan Beckeles

Brayan Beckeles a hondurasi válogatott színeiben

5. Az első fordulóban a Boavista simán (3:0) kikapott a Bragától. Jelentheti ez akár azt is, hogy a liga élcsapatai még túl nagy falatok lesznek a Boavistának?

Egészen biztosan, de ezt sejteni lehetett előre. Nekünk most a tabella alsó felébe várható csapatok, így a Penafiel, a Moreirense, az Arouca, a Paços Ferreira és a többiek lesznek a fő ellenfeleink. Persze a Porto elleni derbi azért derbi marad, és azt hiszem, nem csak mi örülnénk nagyon annak, ha pontokat rabolnánk a sárkányoktól...

6. Mennyire voltak kitartóak a szurkolóitok, amíg távol voltatok a Primeira ligától? Hogyan látják most a helyzetet a Boavista drukkerek? Mit gondolsz, meg fog telni a stadionotok a hazai meccseken?

Azt mondanám, hogy akik megmaradtak, azok nagyon kitartóak voltak. A harmadosztályban jelentősen megcsappant a nézőszám, sajnos a 2000-2500 fős hazai nézőszám már igen jónak volt mondható. Elég szomorú volt az ürességtől pangó Bessa látványa, de a szurkolói csoportok legalább mindig rendesen kitettek magukért, idegenben is. Négy éve Lousadában például túlságosan is, volt egy kis balhé a rendfenntartó erőkkel... A mostani közhangulatot leginkább a bizakodó szóval tudnám jellemezni. Nagyszerű volna, ha megtelne a stadion, de a realitásoknál maradva a félháznak is örülnék. Teltház már az utolsó élvonalbeli években sem sűrűn volt. Az alacsony nézőszámok egyébként ugyanolyan rákfenéi a portugál labdarúgásnak, mint a magyarénak.

7. Milyen eredményt tippelsz az esti meccs előtt, ill. így látatlanban mit gondolsz, hányadik helyen végez majd a Boavista a szezon végén?

Sima Benfica-győzelem várható, de saját szurkolói előtt elvárható lenne a Boavistától, hogy olyan teljesítményt nyújtson, ami reménytkeltő a jövőre nézve. Ha tippelni kell, legyen mondjuk 3:1 nektek. Hogy mi lesz a szezon végén? Csak legyünk a vörös zóna felett! Én a 16. helynek már úgy fogok örülni, mintha megint bajnokságot nyernénk. De legyünk optimisták: 14. helyen végzünk majd!:)

Nagyon szépen köszönjük Latz kollégánknak a korrekt együttműködést, ill. neki is és mindenkinek jó meccsnézést holnapra!

Kezdés: 20:30, streamek itt és itt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik