Villámgyors szlovénok, lelkes olaszok, nem felhőtlen katalánok – így érkeztünk meg Barcelonába

BORBÉLY LÁSZLÓ (Barcelona)BORBÉLY LÁSZLÓ (Barcelona)
Vágólapra másolva!
2020.10.19. 21:28
Hétfőn hosszú túra után a Nemzeti Sport csapata megérkezett Barcelonába, a Ferencváros elleni Bajnokok Ligája-mérkőzés helyszínére, ahol a koronavírus-járvány miatti intézkedések következtében lényegesen kevésbé pezseg az élet, mint korábban, de nem csak emiatt borús, és vár kifejezetten szoros mérkőzést a katalánok egyik szurkolója. Helyszíni riport.
A keddi mérkőzés helyszíne (Fotó: Török Attila)
A keddi mérkőzés helyszíne (Fotó: Török Attila)

 

Vasárnap reggel öt órakor vette kezdetét hosszú utunk Barcelonába, és a szlovén határ villámgyors átlépése után az olaszországi beengedéssel sem sokat kellett bajlódnunk: amikor a derék talján határőr kérdésére elmondtuk, hogy a Ferencváros barcelonai BL-mérkőzésére tartunk, a korábbi marcona ábrázat is sokkal kisimultabb lett, és szívélyesen („va bene!” – rendben) bocsátott minket további utunkra – volt belőle hátra még bőven...

A mintegy 2000 kilométeres túrára tekintettel két napra húztuk szét az utazást, a franciaországi szabályozás miatt pedig biztos, ami biztos alapon még a határ olaszországi részére foglaltunk menet közben szállást. Első célunk közeledését végeláthatatlan alagutak jelezték, de a kedélyeket javítandó a szállás felé tartva jött a megnyugtató hír, hogy az utolsó akkreditációs kérelmet is elfogadták a Barcelonánál.

A latinos tempó amúgy is jellemző volt az ügyintézések során, a mérkőzés előtti sajtótájékoztatókra jelentkezést két lépcsőben, nagyjából húsz-húsz órás várakozási idő után nyugtázták a katalánok, ám hétfő reggelre minden akadály elhárult ezen a téren is.

Átmeneti lakhelyünk elfoglalása során a barcelonai célállomásunk hallatán elmosolyodó idős vendéglátónk útba igazított minket egy hamisítatlan olasz pizzéria felé, de lelkünkre kötötte, hogy az amúgy három percre lévő helyig mindenképpen legyen rajtunk végig a szájmaszk, mert ellenkező esetben szankciók várhatók. Az éjszakai csatangolások megelőzése végett ráutaló magatartással kulccsal és redőnnyel is lezárták az épületet, avagy „reggel nyolcig fiam se ki, se be”.

Hétfőn folytattuk utunkat, szerencsére zökkenőmentesen – igaz, a spanyol határon álló felfegyverzett őrök és a meglógni szolgálók elrettentésére alkalmazható, útra vethető „szögesdrót” akaratlanul is kissé összerezzenésre késztette az embert.


A szállodába érkezvén az utca embereit faggattuk a keddi BL-meccsel, a Ferencvárossal és a magyar labdarúgással kapcsolatban – az aligha meglepő, hogy a Barcelonát tartják favoritnak, viszont első hallásra kissé meglepően szoros ütközetre számított egyikük.

„Barca-szurkoló vagyok, szoktunk járni a mérkőzésekre is
– mondta a korábban alacsonyabb osztályban is futballozó riportalanyunk. Ez egy őrült város, mindig nyüzsögnek az utcák, rengeteg turista csak a Barca miatt jön, de most a koronavírus-járvány miatti intézkedések miatt ezek nem látszanak, én is otthon nézem majd a találkozót, még a barátokkal sem ülünk össze.”

„Nyilvánvalóan a Barcelona a favorit, erősebb csapat, de a Bajnokok Ligájában bármi megtörténhet – tette hozzá. – A Ferencvárosról annyit tudok, amit a neten olvastam, Kubalát természetesen ismerem, azt viszont nem tudtam, hogy ő is játszott a zöld-fehéreknél. Ha a végeredményre kellene tippelnem, 2–1-es Barcelona-sikert mondanék, mert a hazai csapat tele van klubon belüli problémákkal, és a hétvégi meccset is elveszítette.”

Szállásunk szerb recepciósa a magyar futballal kapcsolatos kérdésünkre elmondta, tudja, hogy hosszú idő után jutott el ismét a BL-csoportkörbe a Ferencváros, de ő inkább a vízilabdát szereti és megemlékezett a nemrég elhunyt Benedek Tiborról is.

Sok fészkelődésre nem volt idő, máris érkezett a Ferencváros sajtótájékoztatója, amelyen Szerhij Rebrov többek között arról is beszélt, hogy igaz, hogy a héten még rendeznek egy el Clásicót, de számukra az Újpest elleni derbi olyan, mint a katalánoknak a Real Madrid elleni csörte!

BAJNOKOK LIGÁJA 2020–2021
A G-CSOPORT MENETRENDJE
1. FORDULÓ
Október 20., kedd
18.55:
Dinamo Kijev (ukrán)–Juventus (olasz) (Tv: Spíler2) – élőben az NSO-n
21.00: FC Barcelona (spanyol)–FERENCVÁROS (zárt kapuk mögött; Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n

A G-csoportban szereplő csapatok BL-be nevezett kereteit itt olvashatja!

A Nemzeti Sportot a helyszínről tudósítja: Borbély László, Smahulya Ádám (szöveg),Nagy-Pál Tamás(videó) és Török Attila (fotó)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik