UEFA: tovább hanyatlik a holland foci, oda a biztos BL-hely

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.12.09. 12:22
null
A Feyenoord leszerepelt a csoportkörben, de legalább ott volt – a következő bajnoknak nincs garantált helye a főtáblán (Fotó: AFP)
Folytatódik a holland labdarúgás hanyatlása. Azok után, hogy a válogatott a 2016-os Európa-bajnokság után a 2018-as vb-ről is lemaradt, a következő klubidényben még a bajnokcsapata sem lesz garantáltan főtáblás a Bajnokok Ligájában – amióta automatikus helyek vannak a BL-ben, ez még nem fordult elő.

Bár az Ajax tavasszal Európa-liga-döntőt játszott, az idén kiesett a Bajnokok Ligája selejtezőjében, így csak a bajnokFeyenoord vehetett részt a csoportkörben.

Csakhogy a rotterdamiak utolsók lettek a Manchester City, a Sahtar Doneck és a Napoli mögött. Az Európa-ligában szereplő egyetlen holland klub, a Vitesse a Lazio, a Nice és a Zulte-Waregem mögött lett utolsó.

A két csapat nagyon kevés koefficiens-pontot szerzett Hollandiának, amely jelen állás szerint a 12. helyre csúszik vissza az európai rangsorban – írja a BBC.

Mivel jövőre a spanyol, az angol, a német és az olasz első négy is automatikusan főtáblás lesz (a franciák és az oroszok 2-2 csapatot delegálnak, és ott lesz még négy – jelen állás szerint a portugál, az ukrán, a belga és a török – bajnok), csökkent a további kiadó helyek száma, és a holland bajnoknak a mostani rendszer bevezetése óta először selejtezőt kell játszania.

Holland klub legutóbb 2002-ben nyert európai kupát, a Feyenoord lett UEFA-kupa-győztes a Dortmund legyőzésével.

Az UEFA koefficienslistája az elmúlt öt év eredményeit veszi figyelembe, azaz a 2018–2019-es szezonhoz a 2013–2014-es idénytől a mostani szezon végéig tartó eredménylisták számítanak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik