Rekordösszegért vásároltak, s közel ennyiért is adtak el játékosokat a BL-, El-résztvevő csapatok (Fotó: AFP)

 

A csütörtökön közzétett pénzügyi jelentésből kiderült: a BL-főtáblán érintett 32 klub 2.7 milliárd euróért vásárolt játékosokat, míg az El-csoportkör 48 együttese – köztük a Ferencváros – 1.3 milliárd euróért.

A csapatok előnyben részesítették a fiatalabbakat: az összeg 64 százalékát 24 esztendős, illetve annál is fiatalabb labdarúgókra költötték, és csak hét százalékot a 28 év feletti futballistára. Posztonkénti bontásban a négymilliárd euróból 35-35 százalékot költöttek védőkre és csatárokra, 25 százalékot középpályásokra, és 5 százalékot kapusokra.

A rekordösszegű költekezéstől nem sokkal maradnak el a játékosok eladásából származó bevételek sem, amelyeket 3.72 milliárd euróra becsülnek. Ez elsősorban olyan országok csapatainál jelentkezik tényezőként – például Hollandiában, Portugáliában, Svájcban –, ahol a klub pénzügyi és szakmai modellje is részben arra épül, hogy fiatal tehetségeket olcsón megszereznek, majd pár év munkát követően, már nemzetközi szinten jegyzett labdarúgóként a nagy kluboknak adják őket tovább.