UEFA: kizárhatják a Manchester Cityt a Bajnokok Ligájából

Vágólapra másolva!
2018.12.04. 12:59
null
Ceferin komoly büntetést ígér az FFP-vel másodszor elhasaló Citynek (Fotó: AFP)
Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) független vizsgálatot indított a Manchester City ellen, miután egy hónapja a Der Spiegel „Football Leaks”-sorozatában megírta, az angol klub Gianni Infantino jelenlegi FIFA-elnök segítségével kerülte el a pénzügyi fair play megszegéséért járó szankciókat. Aleksander Ceferin, az UEFA elnöke szigorú büntetést helyezett kilátásba, és ha beigazolódik a klub felelőssége, akár ki is zárhatják a csapatot a Bajnokok Ligájából – a következő idénytől.

Egy hónappal ezelőtt jelent meg a Der Spiegel „Football Leaks”-sorozatának legújabb darabja, amelyben az európai futball több milliárd eurós ügyleteiről rántja le a leplet. Akkor arról írt a lap, hogy a Manchester City Gianni Infantino, FIFA-elnök segítségével kerülte el a büntetést a pénzügyi fair play (FFP) megszegéséért.

Az UEFA végrehajtó bizottságának Dublinban tartott ülése után Aleksander Ceferin elmondta, hogy egy konkrét ügyben folyik már független vizsgálat, amely hamarosan lezárul – és vélhetően az angol klub esetére gondolt.

„Vizsgáljuk a helyzetet, és már folyamatban van egy független vizsgálat is. Nagyon hamar válaszokat fogunk kapni ebben a konkrét esetben – mondta Dublinban Ceferin.

Az írországi UEFA vb-ülésről beszámoló lapok szerint az UEFA tisztviselői egyetértenek abban, hogy „a szervezet egyik kulcsfontosságú szabályát fenyegeti veszély, amelynek megszegéséért csak súlyos, sportszakmai büntetés lehet a megfelelő válasz.” A „sportszakmai büntetés” kitétel vélhetően a klub Bajnokok Ligájából történő kizárását jelentené, hiszen a Manchester City már visszaesőnek számít az FFP-szabályok megszegésének terén.

Négy éve egyszer már megbüntették a Cityt a pénzügyi szabályok megsértése miatt mintegy 55 millió euróra, de akkor a súlyosabb szankciókat elkerülte a klub, ráadásul a bírságot később lecsökkentették valamivel több mint 20 millió euróra.

A Der Spiegel cikksorozatának novemberben megjelent részében olyan e-mailekre hivatkozik, amelyek szerint a Citynél sokkal mélyebben gyökereznek a problémák, mint kezdetben gondolni lehetett.

A City egyik vezető pénzügyi tisztségviselője, Jorge Chumillas egy elcsípett levélben arról ír, hogy az Etihad Airlanesnek tulajdonított, 76 millió euró körüli szponzori szerződést valójában a klub tulajdonosa, az Abu-dzabi United Group (ADUG) fizeti.

A lap azt is állítja, hogy miután a Citynél elkezdtek attól tartani, hogy nem fognak megfelelni a pénzügyi fair play előírásainak, létrehoztak egy „zárt kifizetési kört”, amelyben az ADUG egy harmadik félnek fizetett, hogy az fizessen a klubnak a játékosok arculati jogaiért. A „Longbow-projekt” névre keresztelt ügylet éves szinten 13–15 millió euró közötti bevételt generált a klubnak.

A botrányosnak tűnő ügyben a City szűkszavúan nyilatkozott, mondván nem kívánnak kommentálni környezetükből kiragadott mondatokat, amelyeket a klub alkalmazottaitól illegális módszerekkel szereztek be. „Az ilyen akcióknak a célja egyértelműen a klub szándékos lejáratása és jó hírnevének megsértése” – szögezte le a Manchester City vezetősége a Der Spiegelnek küldött reagálásában.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik