Továbbra is a Barca a trónon, de mögötte helycsere történt

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.10.31. 16:46
null
Lionel Messi és André Gomes gólöröme a szombati bilbaói bajnoki meccsen (Fotó: AFP)
Bár ezúttal volt némi mozgás az első ötben – az MU kárára visszakapaszkodott a Bayern München, helyet cserélt a Manchester City és a PSG –, az éllovas ugyanaz, mint legutóbb: friss szerkesztőségi szavazásunk eredménye szerint az FC Barcelona várja a legjobb erőben a labdarúgó Bajnokok Ligája e heti fordulóját. A döntetlenszériába keveredő Atlético Madrid pozíciója változott a legtöbbet (három hely vissza), mindhárom olasz csapat feljebb tornászta magát, és immár lehetetlen volt átsiklani a Besiktas remeklése felett – a BL-ben hibátlanul teljesítő „fekete sasok” méltóságteljes szárnycsapásokkal elfoglalták helyüket a 16-os listánkon.

 

A 4. FORDULÓ PROGRAMJA
KEDD
A-CSOPORT

20.45: FC Basel–CSZKA Moszkva
20.45: Manchester United–Benfica (Tv: Sport2)
B-CSOPORT
20.45: Paris Saint-Germain–Anderlecht
20.45: Celtic–Bayern München (Tv: Film Mánia)
C-CSOPORT
20.45: Atlético Madrid–Qarabag
20.45: Roma–Chelsea (Tv: Sport1)
D-CSOPORT
20.45:
Sporting CP–Juventus
20.45: Olympiakosz Pireusz–FC Barcelona (Tv: M4 Sport)
SZERDA
E-CSOPORT
20.45:
Sevilla–Szpartak Moszkva
20.45: Liverpool–NK Maribor
F-CSOPORT
20.45:
Napoli–Manchester City (Tv: Sport1)
20.45: Sahtar Doneck–Feyenoord
G-CSOPORT
18.00:
Besiktas–Monaco (Tv: Sport1)
20.45: FC Porto–RB Leipzig (Tv: Film Mánia)
H-CSOPORT
20.45:
Borussia Dortmund–APOEL (Tv: Sport2)
20.45: Tottenham–Real Madrid (Tv: M4 Sport)
11 CSAPAT MÁR EZEN A HÉTEN KIVÍVHATJA A TOVÁBBJUTÁST – A FELTÉTELEK ITT!

16. (ÚJ) BESIKTAS (török)

Tehát új szereplő a listánkon a Besiktas, amely többek közt az RB Leipziget, a Monacót, a Baselt, a Portót és a Benficát is kitúrta erősorrendünkről. És ha van csapat, amely megérdemli, hogy ott legyen a legjobb tizenhat között, az a török együttes! Az isztambuliak ugyanis három fordulót követően is hibátlanok, azaz csoportjukban a már emlegetett RB Leipziget, a Portót és a Monacót is legyőzték, s összesen csupán két gólt kaptak. És ha így folytatják Quaresmáék, könnyen lehet, nem a 16. hely a végállomás számukra…

15. (15.) SEVILLA (spanyol)

Októberben megborult kicsit a Sevilla, legalábbis erre utal a három egymás utáni zakó, amelyből kettő (Valencia 0–4, Szpartak Moszkva 1–5, mindkettő idegenben) ráadásul kiütéses volt. A csapatot a Cartagena elleni kupasiker állította ismét jó útra, majd a Leganést is sikerült legyőzni a bajnokságban – a BL-ben a Szpartak Moszkva ellen lehet tovább építeni a győzelmi miniszériát. Sőt kellene is, lévén három kör után a Sevilla nincs továbbjutó helyen csoportjában – ha nem győzi le az oroszokat, akkor biztosan a Szpartak hátát nézi négy forduló után is.

14. (12.) BORUSSIA DORTMUND (német)

Egyáltalán nincs jó formában a BVB, amelynek szinte alig van már esélye arra, hogy továbbjusson a csoportjából. Mindent egy lapra feltéve kell játszania Peter Bosz csapatának a BL-ben, nagy kérdés, hogy legbelül ki, mennyire hisz még a továbbjutásban. Elengedni egyelőre biztosan nem fogják a sorozatot, de jelenleg aligha élvez prioritást az európai kupaküzdelem. A csapat mélyponton van, viszont a mostani esetleges győzelem lelkileg sokat jelenthet a hétvégi, Bayern elleni bajnoki előtt.

13. (13.) LIVERPOOL (angol)

Hengerelt a hétvégén a Liverpool: nagyobb különbségű győzelem is lehetett volna, ám hárommal „be kellett érniük” Jürgen Kloppéknak a Huddersfield ellen. Valószínűleg a szerdai meccs még ennyi nehézséget sem jelent számukra: az idegenbeli hétgólos győzelem után minden bizonnyal otthon is megszórják a szlovén Maribort. Azonban hiába könyvelhető el szinte előre a győzelem, ez a három pont még nem jelentene biztos továbbjutást a Liverpoolnak, hiszen a gárda három kör után csak öt ponttal áll. Közben más területekre is odafigyel a Pool: az angol U17-es válogatott a minap világbajnoki címet szerzett, s a csapatban ott volt a klub kötelékébe tartozó Rhian Brewster is. Az egyesület – Klopp külön is – gratulált az ifjú játékosnak, ám a német menedzser a lelkére kötötte: alkoholmentes itallal ünnepeljen!

Georginio Wijnaldum szerezte a harmadik liverpooli gólt a hétvégén (Fotó: AFP)
Georginio Wijnaldum szerezte a harmadik liverpooli gólt a hétvégén (Fotó: AFP)

 

12. (14.) AS ROMA (olasz)

Elég fergeteges volt a két héttel ezelőtti londoni 3–3 ahhoz, hogy a rómaiak a nyugalom és a takarékosság jegyében visszatérjenek a már-már elfeledett „kályhához” – azaz elővegyék a hetvenes évek olasz futballjának sikerreceptjét. Hiszen három szerzett góllal akár kilenc bajnoki pontot is lehet szerezni, nemde?! Tessék: bő egy hét alatt három 1–0-s győzelem a Serie A-ban – és lám, nálunk olyan magasra kapaszkodtak, mint ebben a szezonban még egyszer sem! Ha a védelmed biztos lábakon áll, még az sem tragédia, ha a leggólerősebb támadód csaknem 300 perce eredménytelen. Edin Dzekóval ez a helyzet, no de ő a Chelsea ellen elemében volt legutóbb, két gólt szerzett Londonban – és most megint az angol csapat lesz az ellenfél…

11. (9.) TOTTENHAM HOTSPUR (angol)

A United elleni rangadó után üres kézzel távoztak Manchesterből Mauricio Pochettino tanítványai. A BL-ben eddig remek szerepléssel büszkélkedhetnek, szerdán azonban újabb erőpróba vár rájuk, hiszen a Real Madrid látogat a Spurs ideiglenes otthonául szolgáló Wembleybe. A múltkori 1–1 után könnyen elképzelhető, hogy megint szoros mérkőzést vívnak a felek, a győzelem mindkét csapatnak továbbjutást jelentene. Természetesen a központi kérdés az angoloknál az, hogy a „vörös ördögök” elleni derbit kihagyó Harry Kane tudja-e vállalni a játékot – a csapat hét BL-góljából eddig ötöt ő szerzett, nagy érvágás lenne, ha a menedzser ezen a találkozón sem számolhatna vele.

10. (7.) ATLÉTICO MADRID (spanyol)

Diego Simeone csapata „szétikszeli magát”, legutóbbi hat tétmérkőzéséből ötször döntetlent játszott – egyik találkozón sem született kettőnél több gól, tehát ne Atléti-meccsre induljon, aki gólzáport akar… Az Atlético három forduló után még nyeretlen a Bajnokok Ligájában; a Qarabag elleni döntetlen nagyon rosszul jött a madridiaknak, akik nem véletlenül estek bármely más klubnál nagyobbat az erősorrendben. Hazai pályán kötelező legyőzni az azerieket, különben (BL-szempontból) nagy baj lesz. Nem ártana most már gólokat szerezni – több mint egy hónapja nem volt olyan meccs, amelyen egynél többször betalált volna az Atlético.

9. (11.) NAPOLI (olasz)

Vajon sikerült-e megfejtenie Maurizio Sarrinak, mi történt csapatával két héttel ezelőtt az első harminc percben? Ha azt vesszük, hogy a Citytől két gólt kaptak, az azóta lejátszott három bajnokin viszont csupán egyet az első fél órában, akkor igen – persze igaz, hogy az Interen kívül két könnyebb ellenfél (Genoa, Sassuolo) jött szembe velük. A százszázalékos bajnoki mérleg már a múlté (Inter, 0–0), ellenben a veretlenség és az első hely még megvan, s biztató, hogy Dries Mertens néhány nap leforgása alatt hárommal gyarapította góljai számát. Kellenek is a pozitív impulzusok, mert hiába emelkedett példátlanul magasra rangsorunkban a nápolyi egylet, a Sahtar elleni 1–2-t még ellensúlyoznia kell.

8. (10.) CHELSEA (angol)

Két helyet javított a gárda a legutóbbi alkalomhoz képest, már a nyolcadik helyen áll erősorrendünkben. Ami az elmúlt hétvégét illeti, Eden Hazard gólja győzelmet ért az AFC Bournemouth otthonában, a BL-ben pedig jöhet a múltkori szenzációs, 3–3-as döntetlent hozó Roma-randevú visszavágója – ezúttal az olasz fővárosban. Ha már csak fele annyira lesz izgalmas ez a meccs, mint a két héttel ezelőtti, nem szórakozunk rosszul… Az angol sajtó mindeközben Álvaro Morata ellentmondásos interjújától hangos: a csatár először közölte, hogy nem tudja elképzelni magát Londonban hosszú távon, mert a város túl nagy és stresszes számára. Ezt követően természetesen nem győzte tisztázni magát: a spanyol játékos nem sokkal később már azt mondta, akár tíz évre is a kékeknél maradna. Akár így, akár úgy, érdemes igyekeznie Rómában, hiszen amennyiben nyer csapata, a Chelsea, továbbjut.

7. (8.) JUVENTUS (olasz)

Bajnoki megtorpanás? Vezetésről elherdált pontok? Kihagyott büntetők? Hol van ez már?! A torinóiak eszményi két héttel feledtették a legutóbbi rangsorunk összeállításakor taglalt problémákat, és kedden a Sporting CP ellen már a továbbjutásért játszanak. A közelmúltban két mérkőzést vesztett állásból nyertek meg, az Udinese elleni hat góljukból négyet emberhátrányban pakoltak be, s a nem éppen gólzsák Sami Khediráról kiderült, hogy képes egy meccsen háromszor is a kapuba találni. Magára talált Gonzalo Higuaín is: az argentin támadó végre gólt szerzett egymást követő két bajnokin, a Milan elleni idegenbeli rangadón kettőt is. Április közepe óta nem volt képes ilyesmire, neki a legjobbkor jön a lisszaboni kirándulás.

Gonzalo Higuaín duplával intézte el a Milant (Fotó: AFP)
Gonzalo Higuaín duplával intézte el a Milant (Fotó: AFP)

 

6. (5.) MANCHESTER UNITED (angol)

Anthony Martial jött, látott és megszerezte a mindent (legalábbis a három pont sorsát) eldöntő találatot a hétvége PL-rangadóján a Tottenham ellen. José Mourinho alakulata ezzel folytatta nem akármilyen sorozatát: a csapat százszázalékos hazai pályán a bajnokságban, sőt otthon még gólt sem kapott. Utóbbi állítás a BL-ben is érvényes rá, sőt az európai kupában még nem vesztett pontot – ha a negyedik fordulóban több pontot szerez, mint a CSZKA Moszkva, akkor a továbbjutást is elkönyvelheti. A portugál menedzser a mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón vicces kedvében volt, arra a kérdésre, hogy játszhat-e egyszerre Rashford és Martial, azt válaszolta: „Persze. Csak azt nem tehetjük meg, hogy tizenkét emberrel játszunk, vagy egyszerre mindenkit a pályára küldünk.” Később elmondta, a hétvégi, Chelsea elleni rangadó ellenére sem tervez jelentős rotálást.

SZAVAZATOT KAPOTT MÉG
Szerkesztőségi szavazásunkon további hat csapat kapott szavazatot: a már két győzelemmel álló Basel és Sahtar éppúgy, mint a pont nélkül, a továbbjutásról alighanem lemaradó Benfica. S persze a „zűrös” G-csoport csapatai: a 16-os listánkra felkapaszkodó Besiktassal helyet cserélő RB Leipzig, valamint az FC Porto és a Monaco.

5. (6.) BAYERN MÜNCHEN (német)

Amióta Jupp Heynckes átvette a csapatot, magára talált a Bayern. Hiába volt a Dortmund előnye öt pont a bajnokságban a bajorokkal szemben, most a müncheniek már hárommal vezetnek a BVB előtt. A folyamatos terhelés miatt elővigyázatosságból Robert Lewandowski el sem utazott Glasgow-ba. Mivel Thomas Müller is hiányzik, klasszikus támadó nélkül állhat fel a gárda. A játékosok boldogok, hogy a csapat visszatért a győzelmi útra, mostanában mindenki megfelelő játéklehetőséget kap – a hangulat tehát újra a régi a klubnál!

4. (4.) REAL MADRID (spanyol)

A BL-játéknap előtt nagyon kellemetlen békát kellett lenyelniük a madridistáknak: a Real Katalóniában, a Girona ellen „állt fejre”, és szenvedett 2–1-es vereséget. Nem jött jól, pláne, hogy így a listavezető FC Barcelona és a Real Madrid között már nyolc pont a különbség, tehát a fővárosiak minden bizonnyal győzelmi kényszerben lesznek az el Clásicón decemberben. Zinédine Zidane szerint csapata koncentrációjával voltak problémák, Isco arra figyelmeztetett, a Realt sosem szabad leírni, ám ez így nem mehet tovább. Zidane eddigi edzősége sikersorozat, kérdés, hogyan tud reagálni, ha a Real Madrid nagyobb gödörbe kerül.

3. (2) PARIS SAINT-GERMAIN (francia)

Félreértés ne essék, a PSG még csak véletlenül sem amiatt csúszott hátra egy helyet a listánkon, mert rossz formában lenne. A párizsiak három fordulót követően is hibátlanok a Bajnokok Ligájában, sőt a bajnokságban sem találtak legyőzőre az eddigi 11 körben. A legrangosabb európai kupa jelenlegi idényében még gólt sem kapó franciák ráadásul újra az Anderlecht ellen lépnek pályára, a belgák pedig az előző körben sem okoztak túl nagy gondot Neymaréknak. Van tehát egy olyan érzésünk, lesz még feljebb a PSG!

Edinson Cavani remek formában van (Fotó: AFP)
Edinson Cavani remek formában van (Fotó: AFP)

 

2. (3.) MANCHESTER CITY (angol)

Továbbra is töretlen Guardiola csapatának szárnyalása. Mindösszesen 21, ebben a szezonban 15 meccs óta veretlen (15-ből…), ráadásul klubrekordot jelentő 13 meccses győzelmi szériában van, így immár erősorrendünk második helyére ért. A BL-csoportját százszázalékos teljesítménnyel vezető gárda a hazai győzelem után idegenben is megkísérelheti legyőzni az olasz bajnokság egyik topcsapatát. Könnyű dolga azonban ezúttal sem lesz a Napolival szemben, ám ha nem kap ki, biztosíthatja a csoportból való továbbjutást. Annak ellenére, hogy jó formában vannak, az angolok játszottak több tétmérkőzést eddig a szezonban, így a fáradtság első jelei is jelentkezhetnek akár – lassan erre is kell gondolnia a menedzsernek. Kevin De Bruyne azonban elmondta, kimerültség ide vagy oda, a cél a legjobb 16 közé jutás. Kérdés, mit szólnak ehhez a nápolyiak?

1. (1.) FC BARCELONA (spanyol)

Katalóniában fokozódik a káosz, az állandóságot a régió jelképének számító FC Barcelona képviseli: a gárda továbbra is magabiztosan menetel, ezzel őrzi első helyét erősorrendünkben. Tíz bajnoki forduló alatt csak két pontot veszített és három gólt kapott a Barca, amely a Real Madrid elleni spanyol Szuperkupa-összecsapások óta őrzi veretlenségét. A jó széria immár 14 tétmérkőzést számlál (13 győzelem, egy döntetlen), Lionel Messi 15 tétmérkőzésen 16 találatnál jár, Ernesto Valverde vezetőedző szerint a bilbaói győzelem azt is bizonyította, hogy a csapat tud szenvedve nyerni. Ez pedig, mint tudjuk, a nagy csapatok sajátja.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik