Tizenegyesölő védő, potyázó csatár – mezőnyjátékosok a kapuban

D. Á.D. Á.
Vágólapra másolva!
2019.11.07. 12:21
null
Kyle Walker természetesen nem az első mezőnyjátékos, aki megállta a helyét a kapuban (Fotó: Twitter/Goal)
Mint arról beszámoltunk, szerda este a Manchester City 1–1-es döntetlent ért el az Atalanta otthonában úgy, hogy Ederson sérülése és Claudio Bravo kiállítása miatt Kyle Walkerrel a kapuban kellett befejeznie a mérkőzést Pep Guardiola csapatának. A találkozó után összegyűjtöttünk néhány olyan futballistát, aki az angol védő sorsára jutott – azaz mezőnyjátékosként kényszerből kapuskesztyűt húzott.

Walker a lefújás után elárulta, önként jelentkezett kapusnak, amikor kiderült, hogy Bravónak el kell hagynia a pályát. A 29 éves játékos nem csupán megúszta kapott gól nélkül, de a videón látható egy darab védésével többet mutatott be 10 perc alatt, mint előtte Ederson és Bravo együtt! Egy kis időutazásra indultunk, és megnéztük, melyek voltak a legemlékezetesebb „vészkapusos” esetek.

WALKER „BRAVÚRJA”

„Hogy önként jelentkeztem-e? Egy kicsit igen, néha ugratom a kapusokat az edzéseken, és beállok magam is a kapuba. Mint láthatták, néha két érintés kell egy védéshez. Azért jöttünk ide, hogy pontot vagy pontokat szerezzünk, egy ponttal távozunk, ez jó eredmény” – mosolygott a kamerákba a lefújás után a City védője/vészkapusa, Kyle Walker.



Felipe Melo
még 2012-ben vált hőssé a Galatasarayban. A brazil védekező középpályásnak Fernando Muslera kiállítása után kellett beállnia a kapuba a 89. percben, amikor is büntetőt ítéltek az ellenfél javára. Az isztambuli csapat 1–0-ra vezetett, a 3 pont pedig nagyon fontos volt, hiszen azzal egy pontra feljöttek volna az akkori listavezető Antalyasporra. Melo nem szeppent meg – nem mintha ijedős futballistaként ismertük volna meg –, óriási vetődést mutatott be, kiütötte a labdát, a Galatasaray pedig megnyerte a mérkőzést. Az EA Sports is értékelte Melo megmozdulását: a FIFA 13 Ultimate Teamben beválasztották a hétvége csapatába – mint kapus! Vajon az EA Walkert is megjutalmazza?


A 2007-ben szebb időket élő Manchester United a Tottenham ellen vívott emlékezetes mérkőzést. Igaz a „vörös ördögök” 4–0-ra kiütötték az észak-londoniakat a White Heart Lane-en, mégsem ettől maradt különleges az összecsapás. Edwin van Der Sart ugyanis le kellett cserélni a hajrában, miután Robbie Keannel ütközött, helyére pedig John O'Shea érkezett a kapuba, hiszen már nem maradt cseréje Sir Alex Fergusonnak. Az ír védőnek egy óriási bravúrt is be kellett mutatni azt követően, hogy Ferdinand röviden passzolta haza a labdát. A Manchester Unitednél nem O'Shea helyzete volt az egyetlen, amikor egy mezőnyjátékosnak kellett védenie: 2008-ban Rio Ferdinand is hasonló sorsa jutott a Portsmouth ellen az FA-kupa negyeddöntőjében.

Ha már az angoloknál tartunk, nem szabad elmennünk a Tottenham jelenlegi klasszisa, Harry Kane mellett sem. A 2014–15-ös idényben még fiatal tehetésgként jegyzett támadó az Aszterasz Tripolisz ellen ért el mesterhármast az Európa-ligában, mégis rossz szájízzel hagyta el a pályát. Hugo Lloris a kiállítás sorsára jutott, Kane-nek pedig csatárként volt annyi bátorsága, hogy beálljon védeni. Mint kiderült, ez nem volt jó ötlet – egy 20 méteres szabadrúgást nagyon csúnynán bepotyázott, a találkozó után pedig csak annyit mondott, hogy innentől a védéseket a kapusokra bízza inkább.




Rodrigo Palaciónak sérülés miatt kellett beugrania a kapuba a Hellas Verona elleni Olasz Kupa-meccsen. Az Inter 2–0-ra vezetett, amikor az argentin csatár felhúzta a kesztyűt, a veronai csapat pedig nem is tudott túljárni a rutinos csatár eszén, aki egy-két védéssel hívta fel magára a figyelmet a lefújás előtt.

Ki ne emlékezne Cosmin Moti esetére? A román védő a Bajnokok Ligája selejtezőjének rájátszásában állt kapusnak a Steaua Bucuresti elleni tizenegyespárbajban. Elképesztő teljesítményt nyújtott, hiszen saját tizenegyesét értékesítette, mellette pedig kétszer is hárítani tudott, így repítette a Ludogorecet a BL-csoportkörbe.

FRISSÍTÉS (14.50)

Az 1997–1998-as idény utolsó fordulójában 4–1-re verte a DVTK a Videotont egy felejthetetlen mérkőzésen, ahol az akkor 49 éves Veréb György kezdett a kapuban, és a mai napig a DVTK sikeréért az utánpótlásban dolgozó Kiser László gólt szerzett, majd 11-est hárított. A csapat a Veréb (Dávid, 68.) – Téger, Földvári, Kovács T. – Ternován (Turóczi, 60.), Kiser, Buzás, Jakab, Kákóczki (Buliga, 79.) – Domokos, Kulcsár összeállításban szerepelt, a DVTK góljait Domokos Béla (2), Kulcsár Sándor és Kiser László szerezte.

Ha Ön is emlékszik hasonló esetre, ossza meg velünk a hozzászólások között!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik