Szünet után lenullázott Dinamo: az FTC olyat tett, amit egy más BL-csapat sem

MAROSI GERGELYMAROSI GERGELY
Vágólapra másolva!
2020.10.29. 11:48
null
Tokmac Nguen a góljával ismét kulcsszereplővé vált (Fotó: Török Attila)
Bravúros hajrával megszerezte első pontját a Ferencváros a labdarúgó Bajnokok Ligájában: a magyar csapat szerda este 0–2-es félidő után 2–2-es döntetlent játszott az ukrán Dinamo Kijevvel. Visszapillantónkban igyekszünk kicsit a felszín alá nézni: két teljesen ellentétes félidőt láthattunk, mondhatni, az FTC az első félidőben megmutatta, hogyan lehet elveszíteni egy BL-mérkőzést, a másodikban, hogy miként lehet megnyerni, így lett a vége (igazságos) iksz.

Ha nem is szedjük ízekre a Ferencváros–Dinamo Kijev Bajnokok Ligája-csoportmérkőzést, akkor is mindenképpen érdemes végigmenni olyan adatokon, statisztikákon, amelyek megmutatják, mekkorát fordult a világ – illetve a találkozó – egy félidő alatt. Gyakori közhely az „ellentétes félidőket láthattunk”, ekkora kilengés azonban ritkán fordul elő. A formátum: egy adat – egy magyarázat.

2 – FERENCVÁROSI LABDAÉRINTÉSEK A TIZENHATOSON BELÜL AZ ELSŐ 35 PERCBEN

Míg az első fordulóban az FC Barcelonának a két csapat közötti nagy minőségbeli különbség miatt nem volt különösebb oka arra, hogy a Ferencváros játékának megbénításával foglalkozzon (s az FTC ezzel élni is tudott, ha a mérkőzés nyitányára gondolunk), Mircea Lucescu, a Dinamo Kijev rutinos vezetőedzője mindent megtett ezért. Sikerrel. A Dinamo nagyon alaposan felkészült a zöld-fehérek játékából, és az első félidőben tulajdonképpen az egyetlen pozitívum az volt, hogy nem alakult ki még nagyobb különbség…

A kijeviek valóságos paralízisbe taszították a Ferencváros támadójátékát (a magyar együttes ráadásul messze elmaradt tudásától), ennek bizonyítéka a Whoscored.com labdaérintés-térképe, ami a 35. perces állapotokat mutatja. Eddig a pillanatig a hazai pályán játszó Ferencváros ugyan két lövéssel már jelentkezett, de az elképesztő, hogy összesen két labdaérintése volt a tizenhatoson belül és csak hét, ha a tizenhatost képzeletben meghosszabbítjuk 27 méterig. Márpedig a gólszerzés valószínűsége ilyenkor szinte nullára redukálódik.

Szintén jól látszik a féloldalasság: amíg az FTC a bal oldalon el tudott jutni legalább beadásokra alkalmas helyzetekig, a jobb oldalon a Lovrencsics Gergő, Olekszandr Zubkov párost teljesen semlegesítették a kijeviek.

A Whoscored.com labdaérintés-térképe a 35. percben (az FTC labdaérintései, jobbra a Dinamo Kijev kapuja). Kiemelve a tizenhatos, illetve az annak meghosszabbításával kialakított „veszélyzóna” (Statisztikai térkép: Whoscored.com)
A Whoscored.com labdaérintés-térképe a 35. percben (az FTC labdaérintései, jobbra a Dinamo Kijev kapuja). Kiemelve a tizenhatos, illetve az annak meghosszabbításával kialakított „veszélyzóna” (Statisztikai térkép: Whoscored.com)

33 – ISAEL MEGPRÓBÁLTATÁSAI

VILLANTAK A LAPOK

A mérkőzés szlovák játékvezetője, Ivan Kruzliak nem fukarkodott a lapokkal, tán még túlzásokba is esett: nyolc sárga és (az egyik sárgából következő) piros lapot osztott ki, a Dinamo Kijev Szerhij Szidorcsuk kiállítása miatt fogyatkozott meg a hajrára.

A Ferencváros 5 (jogosnak nem mind nevezhető) sárga lapja rekord a 2020–2021-es BL-csoportkörben az UEFA nyilvántartása szerint, és alighanem az első félidő alakulását is befolyásolta az a három, amelyet Somália, Heister és Haratin kapott az első 26 percben.

Semmi jót nem ígér, ha két belső középpályás és egy szélső védő is ilyen korán „besárgul”, főleg az előbbiek befolyásolhatják a játékot, hiszen a „piros lap árnyékában” kell tevékenykedni, ennek megfelelő körültekintéssel. Rebrov öt cseréjéből az első – nem meglepő módon – így Haratin leváltása volt. Eddig a Ferencváros kapta a legtöbb sárga lapot (9) a csoportkörben – a Juventus vezeti a „fegyelmi pontlistát” 8 sárga és 1 piros lappal.

Míg Szerhij Rebrov a BL-selejtezőben rendre Franck Bolival kezdett centerben, a Molde elleni visszavágón már kihagyta, s azóta a nemzetközi kupamérkőzéseken három támadóval, ám klasszikus középcsatár nélkül áll fel a Ferencváros. A keretben egyébként sem tolonganak a centerek: sok a támadó, ám csak Boli és az eddig keveset játszó Roko Baturina középcsatár, így kerül újabban középre Isael vagy Myrto Uzuni.

Ez egészen addig jó is, amíg nem kell az eredmény után futni, ám ha rosszul alakul a meccsforgatókönyv, akkor az általában bevetett Zubkov, Isael, Nguen trió kevesebb levegőhöz jut. Ez most különösen Isaelen érződött: a brazil légiósnál a Wyscout statisztikai rendszere 75 perc alatt csak 30 megmozdulást regisztrált, s ezek közül csupán 10 volt sikeres – az Újpest elleni derbin 29 perc alatt több sikeres megmozdulása volt a támadónak! Isaelnek csak egyetlen lövése volt, kilenc passza és nyolc párharcából kettőt nyert meg. Nagyon nem ment neki a játék.

A helyére becserélt Franck Boli „sikerrátája” sokkal jobb volt: 12 megmozdulásából 7 bizonyult jónak, mindkét lövése kaput talált, minden passza embert, s megszerezte a hajrában az egyenlítő gólt is. Mondhatni, logikus volt a csere, de nagyon be is jött…

0 – KIJEVI KÍSÉRLETEK SZÁMA A MÁSODIK FÉLIDŐBEN

Az első félidő alapján még egy súlyos vereség is benne volt a pakliban, a második alapján viszont a Dinamo Kijev még az egy pontnak is örülhetett – kérdés, hogy ha a Ferencváros néhány perccel korábban szerzi az egyenlítő gólt, tudott volna-e fordítani, a lendület alapján ez benne volt a játékban. Az első félidőben 5 kísérletet megeresztő Ferencváros a másodikban 9-ig jutott, a Dinamo viszont a fordulás után egyszer sem kísérletezett gólszerzéssel, ez pedig egészen ritka eset ezen a szinten.

Az UEFA hivatalos statisztikái szerint a Bajnokok Ligája 2. fordulójában a Ferencváros volt az egyetlen csapat, mely egy félidőben nulla kísérleten tudta tartani ellenfelét – ez a magyar bajnokcsapat dicsérete mellett nyilván az ukrán együttes kritikája is, Mircea Lucescu alighanem tett erre megjegyzést a találkozó után. Ebben a körben három csapat volt, melynek csupán egy kísérlete volt egy félidő alatt. A Rennes-nek a Sevilla otthonában (1–1 mindkét félidőben), az Olympique Marseille-nek a Manchester City ellen (1–1 mindkét félidőben) és a Borussia Mönchengladbachnak a Real Madrid ellen (1 az első félidőben, de az gól is lett!). Nulla viszont csak a Dinamo Kijevnek. A vendégek utolsó kísérlete a második gól előtti lövés volt, azt követően csak ferencvárosi kísérletek kerültek a statisztikák közé.

A Bajnokok Ligája első fordulójában szintén egy „nullázás” volt, az Internazionale elleni, milánói mérkőzésen a Borussia Mönchengladbachnak nem volt kísérlete az első félidőben az UEFA kimutatása szerint. Az a találkozó is 2–2-re végződött.

0.09 – TOKMAC NGUEN GÓLJA ÉS AZ XG-ÉRTÉK

A helyzetek, kísérletek minőségét mérő xG-mutató 0.99–1.91-et mutat, tehát 1–2-re „utal”. A Dinamo Kijev összes (mind a hét) kísérlete jó pozícióból leadott, tizenhatoson belüli lövés vagy fejes volt, míg a Ferencváros 15 kísérletének többsége (10) büntetőterületen kívüli, távoli próbálkozás volt, ennek megfelelően alacsony xG-értékkel bírt.

A Dinamo 7 kísérletéből 5 volt 0.15 xG-értékű, vagy magasabb (15 százalék vagy nagyobb az esélye a mintavétel alapjául szolgáló adatbázis szerint, hogy egy ilyen kísérletből gól születik), a Ferencvárosnak csak egy hasonló volt, Franck Boli egyenlítő találata. A kísérletek átlagos távolsága a Ferencvárosnál 23.23, a Dinamo Kijevnél 11.93 méter volt.

Tokmac Nguen valamelyest előzmény nélküli gólja – a Ferencvárosnak addig csak egy távoli lövése volt a második félidőben, csak ezt követően lett sok kísérlete – bravúros lövést követően született. A tizenhatoson belülről, de nehéz szögből eleresztett lövés xG-je 0.09 volt (9 százalék, hogy beakad – nem rossz, de nem is kiemelkedő), az extra az, ahogy Zubkov meglátja a védők között megnyíló területet és pontosan társához ível, majd az, ahogy Tokmac Nguen egészen szűken kapura fordul és ellövi a labdát, mielőtt Szerhij Szidorcsuk odazárna – erősen és precízen. A Ferencváros legértékesebb futballistája ismét megvillantotta azt, amivel ki tud emelkedni a mezőnyből – és amivel bizonyítja, hogy a legmagasabb szinten is lehet vele számolni. Alighanem BL-meccsről BL-meccsre emelkedik azon klubok száma, amelyek az „átigazolandók” listájára teszik.

TOKMAC NGUEN STATISZTIKÁI, 2020–2021
Kísérlet 20
Gól 9
Összesített xG 2.17
Gól–xG különbség +6.83

A WyScout modellszámítása és adatai. A különböző cégek modelljei enyhe eltéréseket mutathatnak.

Az nem kétséges, hogy Tokmac Nguen élete formájában futballozik, és szinte minden bejön neki, és ezt az is mutatja, hogy mennyivel felülmúlja az xG-számait a 2020–2021-es idényben. Évadbeli összesített xG-je csak 2.17, ez alapján csupán 2 gól „nézne ki” neki, ehhez képest 9 találatnál jár (+6.83 a gól–xG differencia). Hét találata 0.15-nél kisebb xG-jű kísérletből esett, helyzetei minősége alapján nem lehetne ilyen eredményességre számítani.

Ez egyszerre mutatja a norvég válogatott kerettag támadó kiemelkedő képességeit (rossz helyzetekből is betalál) és alighanem a jó forma és az ebből adódó magabiztosság együttes hatását (több mindent megpróbál, mert érzi, hogy megy neki a játék). Kérdés, hogy ez meddig fenntartható. Összehasonlításul: a félelmetes formában futballozó, a Premier League góllövőlistáját vezető Szon Hung Min (Tottenham Hotspur) van még hasonló „minden bejön” szériában, 5.67-es xG-értékre szerzett eddig 13 gólt ebben az idényben (+7.33).

Persze egy ilyen széria miatt soha, senki sem fog panaszkodni…

BAJNOKOK LIGÁJA
G-CSOPORT, 2. FORDULÓ
Ferencváros–Dinamo Kijev (ukrán) 2–2(0–2)
Budapest,Groupama Aréna,6444néző.Vezette:Kruzliak (szlovák)
FTC:Dibusz – Lovrencsics G. (Botka, 86.), Blazic, Kovacevic (Dvali, 86.), Heister – Haratin (Laidouni, 65.), Sigér D. (Mak, 73.), Somália – Zubkov, Isael (F. Boli, 73.), Nguen.Vezetőedző:Szerhij Rebrov
DINAMO KIJEV:Bojko – Kedziora, Zabarnij, Popov, O. Karavajev – Szidorcsuk, Saparenko (T. Baluta, 89.), Bujalszkij (Harmas, 82.), Cihankov (G. Rodrigues, 90+3.), De Pena – Szuprjaha (Verbic, 89.).Vezetőedző:Mircea Lucescu
Gólszerző:Nguen (59.), Boli (90.), ill. Cihankov (28. – 11-esből), De Pena (41.)
Kiállítva:Szidorcsuk (86.)

A csoport másik mérkőzésén
Juventus (olasz)–FC Barcelona (spanyol) 0–2(O. Dembélé 14., Messi 90+1. – 11-esből)
Kiállítva:Demiral (85., Juventus)

A G-CSOPORT ÁLLÁSA
1. FC Barcelona 2 2 7–1 +6 6
2. Juventus 2 1 1 2–2 0 3
3. Dinamo Kijev 2 1 1 2–4 –2 1
4. FERENCVÁROS2113–7–41
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik