Szavazás: posztonként hárman maradtak – ők lehetnek a BL-idény legjobbjai

T. I.T. I.
Vágólapra másolva!
2019.08.08. 14:54
null
Lionel Messi a csatároknál, Virgil van Dijk a védőknél került a legjobb három közé (Fotó: AFP)
Az UEFA honlapja öt kategóriában is nyilvánosságra hozta azon jelöltek listáját, akik az idény legjobbjai lehetnek az Európai Labdarúgó-szövetség és az ESM közös szavazásán. A Nemzeti Sport az idén is az olvasók közreműködését kérte, akik hozzászólásaikkal segíthették lapunk döntését a voksolásnál. A győzteseket augusztus 29-én hirdetik ki Monacóban.

 

Tizenkét futballista közül öten is a Liverpool játékosai a kategóriák legjobbjai közt – már ami a Bajnokok Ligáját illeti.

Immáron kilencedik alkalommal szervez közös szavazást az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) és az Európa vezető sportújságait tömörítő ESM (European Sport Media) – köztük a Nemzeti Sport. Idén is ugyanazokban a kategóriákban hirdetnek győzteseket, mint tavaly, tehát a 2018–2019-es idényt figyelembe véve Európa legjobb futballistáját, a Bajnokok Ligája legjobb kapusát, védőjét, középpályását, csatárát, valamint az Európa-liga legjobbját díjazzák.

A Bajnokok Ligája posztonkénti díjaira és Európa legjobb futballistájára a harminckét főtáblás csapat vezetőedzője, az Európa-liga legjobb játékosára a csoportkörbe jutó negyvennyolc együttes szakvezetője szavaz, ők egészülnek ki az ötvenöt UEFA-tagállam egy-egy ismert sportújságírójával.

Magyarországról a Nemzeti Sport főszerkesztőjét kérték fel a szavazáson való részvételre. Szöllősi György az idén is kikérte az olvasók tanácsait, mielőtt leadta szavazatát.

A szavazólapon egyaránt három játékost lehetett megjelölni mind a hat kategóriában – az első helyen leadott név mellé öt, a második mellé három, a harmadik mellé egy pont kerül.

Ebből állt össze a végleges lista, az UEFA pedig most kihirdette posztonként a három legjobb BL-játékost. A legtöbb futballistát a Liverpool adja, összesen öt játékos került be a végső győzelemre is esélyesek közé az aktuális BL-győztestől. A döntős Tottenham és az elődöntős Ajax, illetve a Barcelona kettő-kettő, a negyeddöntőig jutó Juventus egy jelöltet ad.

Az Európa-liga legjobbjainál nincs posztonkénti bontás, itt Olivier Giroud, Eden Hazard (mindkettő Chelsea) és Luka Jovics (Frankfurt) a várományos.

A kategóriák legjobbjait augusztus 29-én a monacói gálaesten hirdetik ki.

A JELÖLTEK
Kapusok: Alisson (Liverpool), Hugo Lloris (Tottenham), Marc-André ter Stegen (Barcelona)
Védők
: Trent Alexander-Arnold (Liverpool), Matthijs de Ligt (Ajax/Juventus), Virgil van Dijk (Liverpool)
Középpályások
: Frenkie de Jong (Ajax/Barcelona), Christian Eriksen (Tottenham), Jordan Henderson. (Liverpool)
Támadók: Sadio Mané (Liverpool), Lionel Messi (Barcelona), Cristiano Ronaldo (Juventus)
Az Európa-liga legjobbja: Olivier Giroud (Chelsea), Eden Hazard (Chelsea/Real Madrid), Luka Jovics (Frankfurt/Real Madrid)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik