Szalah egyértelmű kihívója lett Messinek és C. Ronaldónak

Vágólapra másolva!
2018.04.25. 16:25
A Liverpool–AS Roma (5–2) BL-elődöntő-odavágót megelőzően, a Mohamed Szalah játékát elemző cikkünkben részletesen bemutattuk, melyek az egyiptomi legnagyobb erényei ebben a szezonban, és mi lehet az egyetlen módja a semlegesítésének. Nos, a rómaiak ehhez képest minden olyan hibát elkövettek, amit a Poollal szemben büntetlenül nem lehet. Ugyanakkor az is kiviláglott a meccsből, amit eddig csak sejtettünk – jelen pillanatban Mohamed Szalah a világ egyik legjobb labdarúgója, nem a csapattársaihoz, Firminóhoz és Sadio Manéhoz, hanem Lionel Messihez és Cristiano Ronaldóhoz mérhető igazán. Jöjjenek a mérkőzés fényében a részletek pontról pontra...

TOTÁLIS AS ROMA-BUKÁS, HALVÁNY REMÉNY...

Keddi elemzésünkben a következőket írtuk arról, hogyan lehetne megállítani Mohamed Szalahot:

„Az egyik legfontosabb tényező a hozzá vezető passzutak lezárása lesz. Ha megkapja a labdát, pláne ha a kapuhoz közel kapja meg – bár távolról is képes észvesztő sprintekre a labdával –, akkor egy az egyben már nagyon nehéz útját állni. Ezért az is kulcskérdés, amit a Barca elleni negyeddöntő visszavágóján ugyancsak jól megoldott a Roma, hogy ne tudjon kontrázni az ellenfél, mert Szalah (és egyébként a másik oldalról induló Sadio Mané is) hihetetlen ritmusváltásra képes, amikor gyors ellentámadásra van lehetősége."

Ehhez képest azonban Szalah kis túlzással akkor kapott labdát a Roma ellen, amikor csak akart, és persze a liverpooli kontrák is működtek. Az első gól előtt az ellenfél térfelén történt labdaszerzés után (tegyük hozzá, a labdaszerzésnél mintha szabálytalanság történt volna) két védő teljesen elváltotta egymást, nem tudták eldönteni, ki menjen az egyiptomival, aki így végül üresen maradt. A második gól tipikus liverpooli kontrából született, a harmadik és a negyedik előtt pedig megint szabadon kapta meg a labdát Szalah a jobb szélen, és senkitől sem zavartatva adhatta be középre.

LIVERPOOL–AS ROMA – STATISZTIKÁK
Labdabirtoklás (százalékban) 49.2–50.8
Lövés/kaput eltaláló 21/12–14/6
Passzpontosság (százalékban) 74.9–76.5
Kulcspasszok 17–11
Labdaszerzés 13–13
Sikeres cselek 7–13
Forrás: skypsorts.com és whoscored.com

Nem tudni, mi volt a Roma vezetőedzőjének, Eusebio Di Francescónak az elképzelése Szalah semlegesítését illetően, de hogy a terv csődöt mondott, az egészen biztos. Eleve óriási kockázat, vagy inkább vakmerőség volt három belső védős rendszerrel felállni a Liverpoollal szemben, mert ahogy följebb léptek a szélső védők, hogy segítsék a támadásokat, hatalmas területek nyíltak mögöttük, és nemcsak Szalah, hanem a másik oldalon Mané előtt is lehetőségek adódtak. A belső védők egyszerűen nem értek ki a szélsőkre és a váltások sem működtek a hátvédek között – az első és a harmadik gól is jól példázta ezt.

És hiába mutatnak a statisztikák néhány adat tekintetében enyhe Roma-fölényt – például a labdabirtoklást az angol források szerint 51:49 százalékban a vendégek nyerték (az uefa.com 50:50 százalékot ír, ellentmondva a WhoScorednak és a Sky Sportsnak) és minimálisan pontosabban is passzoltak. Mindez azonban semmit sem ér azok után, hogy a Liverpool 11-szer találta el a kaput a hat római kísérlettel szemben, és míg a „vörösök" 17 gólhelyzetet eredményező, úgynevezett kulcspasszt tudtak bemutatni, addig a „farkasok" csak 11-et, tehát több volt a felesleges, a támadójátékot nem szolgáló átadásuk. Mindezek, az 5–2-es végeredménnyel párosítva óriási különbséget jelentenek a két csapat között.

Az persze már egy másik kérdés, hogy miután Klopp megajándékozta a rómaiakat Szalah 75. percbeli lecserélésével, a hajrában lőtt két góllal még maradt halvány reménye a Romának a továbbjutásra, például ha a visszavágón tudatosan építeni tud a légi párbajokban megmutatkozó óriási fölényére (64:36 arányban nyerte meg a Roma a légi csatákat, ez volt az egyetlen mutató, amiben sokkal jobbnak bizonyult a vendégcsapat a hazainál).

A Barcelona ellen otthon produkált csodajátékkal talán lehetne fordítani, ám ahogy a német mester mondta a meccs után, a Liverpool nem Barcelona...

SZALAH MEGMOZDULÁSAI A ROMA ELLEN


FIRMINO ÉS MANÉ JÓ JÁTÉKOSOK, SZALAH VILÁGKLASSZIS

A Liverpool–AS Roma mérkőzés azt is remekül megmutatta, mi a különbség a jó játékosok és a világklasszisok között.

Sadio Mané jó kis szélső, nem véletlenül lőtt kilenc mérkőzésen nyolc gólt ebben a BL-szezonban. Viszont a Roma ellen a 28. és a 34. percben egymás után négyszer is rossz döntést hozott, illetve rossz megoldást választott, aminek következtében négy ígéretes helyzetből egyszer sem találták el a kaput a hazaiak. Előbb teljesen tiszta helyzetben a kapu fölé lőtt, majd egy perccel később, a következő lövésénél eltörte a labdát, azután egy lendületes támadásnál az ellenfél tizenhatosánál vendégjátékoshoz passzolt, utóbb pedig lesről lőtt gólt, holott ha egy ütemmel később indul, akkor szabályos gólt szerez. A második félidőben Szalah passzából azért így is el tudott könyvelni egy találatot.

Firmino remek csatár, kedden háromszor hozták nagy helyzetbe a társai, abból két ziccert értékesített, és volt két gólpassza is. Mané és Firmino bármire képesek a labdával és igyekeznek hozni azt, ami adott játékhelyzetekben elvárható tőlük – gólok, gólpasszok. Van, hogy eredményesebbek az átlagosnál (mint például kedden Firmino), máskor több a rossz döntésük, mint a jó (mint kedden Manénak).

Viszont vannak azok a labdarúgók, akik függetlenül a jó és rossz megmozdulásaiktól – bár azért persze előbbiek vannak többségben, és kimondottan hatékony a játékuk –, a puszta jelenlétükkel, a labda nélküli mozgásukkal képesek döntően befolyásolni mérkőzéseket. Lars Hallengreen, a Midtjylland korábbi vezető scoutja fogalmazott úgy nemrég egy interjúban, hogy azokból lesznek az igazán kiemelkedő labdarúgók, akik kimagasló játékintelligenciájuknak köszönhetően másokat megelőzve ismernek fel játékhelyzeteket és olyan döntéseket tudnak hozni, amelyek másoknak eszükbe sem jutna, előrelátó módon fogják fel és alakítják a játékot. Hallengreen a hokiból hozott példát, Wayne Gretzkyét, aki egyszer egy elsőre érthetetlen hátrafelé mozgással teremtett helyzetet a társának, aki végül eldöntötte a meccset. A játékintelligencia ebben a felfogásban valami olyasmi, mint a profi sakkozók előrelátása – Mohamed Szalah pedig ebben igazi nagymester a futballpályán.

Amellett, hogy négy kapura lövéséből mind a négy el is találta a kaput (kettőből gól lett), a három beadásából pedig csupán egy nem sikerült (a másik kettőből gólt lőttek a társak), olyan megmozdulásai is voltak, amiket csak ő, illetve rajta kívül nagyon kevesen húztak volna meg adott helyzetben. Olyan döntéseket hoz a másodperc tört része alatt, amelyekkel nemcsak az ellenfeleket, hanem a nézőket, szurkolókat is teljesen meglepi.

Az első gólja előtt számos lehetősége adódott, mivel teljesen üres területre mozgott és méterekre volt a legközelebbi védő, de ő a lehető legnehezebbet választva kilőtte a hosszú felsőt – tökéletes meglátás és kivitelezés.

A második találatnál Alisson jó ütemben mozdult ki a kapujából, így a két védő közé hihetetlen ritmusváltással befutó Szalahnak nem volt sok lehetősége: ha továbbviszi, akkor a visszaérő védőknek lett volna esélyük a mentésre, ha pedig nem ismeri fel, hogy alá kell löbbölnie a labdának, akkor a kapusban akad el a lövés.

Az első gólpasszánál ismét tökéletes ütemben futott be az üres területre, de érdemes megnézni még a labdaátvétel előtti utolsó pillanatot: már akkor benézett középre, amikor még nem volt nála a labda, és miután látta a hosszún érkező társakat, alighanem már akkor eldöntötte, mit fog csinálni.

Salah már a labdaátvétel előtt felméri a terepet – Kulcspillanat a harmadik gól előtt
Salah már a labdaátvétel előtt felméri a terepet – Kulcspillanat a harmadik gól előtt

Ez azért kulcsfontosságú momentum, mert miután átvette a labdát, már a védők is érkeztek, és addigra a középen futó társak még inkább takarásban voltak, ő viszont tudta, hova kell passzolnia, mert már az átvétel előtt felmérte a terepet.

Az is különleges, hogy a harmadik és a negyedik liverpooli gólnál is laposan adott be, holott Firmino magassága mellett indokolható lett volna a magas labda is, ám így volt tökéletes.

MESSIVEL ÉS CRISTIANO RONALDÓVAL EGY SORBAN

Ilyen megmozdulások után pedig nem csoda, hogy Szalahot most már egyre többen az Aranylabdát 2008 óta kibérlő Lionel Messi, Cristiano Ronaldo pároshoz hasonlítják. Akárcsak egy éve is aligha hitte volna bárki, hogy egy egyiptomi futballistának lehet esélye megtörni az argentin és a portugál klasszis uralmát, de most nagyon úgy fest, hogy Szalahnak valóban lehet sansza erre.

„Nehéz őt Lionel Messivel vagy Cristiano Ronaldóval összehasonlítani, mert nem játszik annyira régóta ennyire kiemelkedően, nem évek óta ilyen kiegyensúlyozott, azonban kétség sem fér hozzá, hogy jelenleg Szalah a világ legjobbja" – mondta határozottan a keddi meccs után a némi liverpooli elfogultsággal bíró korábbi csapatkapitány, Steven Gerrard.

A magunk részéről viszont az elfogultsággal nem vádolható adatokból indulnánk ki, persze nagyon nem mindegy, hogy mit veszünk alapul. A WhoScored statisztikái szerint, a bajnokságban elért átlagokat tekintve Lionel Messi (8.69), Cristiano Ronaldo (8.00), Mohamed Szalah (7.76) lenne a sorrend a különböző mutatók összesített átlaga alapján, ha viszont a BL-meccseket vesszük alapul, akkor Cristiano Ronaldo (8.55) után következne Szalah (8.24), majd pedig Messi (8.03).

A statisztikák fentről lefelé haladva: a meccsek száma kezdőként és zárójelben csereként, játszott percek, gólok, gólpasszok, sárga lap, piros lap, lövések meccsenként, passzpontosság (százalékban), légi párharcok meccsenként, meccs embere, összesített mutató (Forrás: WhoScored.com)
A statisztikák fentről lefelé haladva: a meccsek száma kezdőként és zárójelben csereként, játszott percek, gólok, gólpasszok, sárga lap, piros lap, lövések meccsenként, passzpontosság (százalékban), légi párharcok meccsenként, meccs embere, összesített mutató (Forrás: WhoScored.com)

Messzemenő következtetéseket persze nem érdemes levonni ezekből a számokból, hiszen a BL-ben sem pont ugyanazokkal az ellenfelekkel találkozott Szalah, mint Messiék, a bajnokságban meg egyértelműen erősebb mezőnyben kell hétről hétre helytállnia. Ezzel együtt érdekes, hogy a lövések mérkőzésenkénti átlagos számát illetően mind Messitől, mind Ronaldótól elmarad, ahogy passzpontosságban is, viszont a bajnoki gólok tekintetében mindkettejüknél jobb az átlaga, a BL-ben pedig több gólpasszt adott a két aranylabdásnál.

Ráadásul az Aranylabda odaítélésénél alighanem nagyobb súllyal esik majd latba a BL-ben nyújtott teljesítmény. Ezért sok függ még attól, hogy Cristiano Ronaldo a Real Madriddal bejut-e a döntőbe, illetve hogyan zárja a sorozatot a Liverpool, no meg persze nyáron még lesz egy vb is...

Szóval az Aranylabda egyelőre még várhat, ám maga a tény, hogy a jelenlegi szezonban (márpedig az Aranylabdát egy adott idény alapján ítélik oda, nem számít a múlt) Szalah a statisztikai mutatók terén is egyértelműen versenyre kelt Messivel és Ronaldóval, óriási teljesítmény egy egyiptomitól, aki fiatal korában négy-öt éven keresztül napi nyolc órán át utazott azért, hogy egyáltalán edzésre mehessen...


BAJNOKOK LIGÁJA
ELŐDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
LIVERPOOL (angol)–ROMA (olasz) 5–2 (2–0)
Liverpool, Anfield. V: Brych (német).
LIVERPOOL: Karius – Alexander-Arnold, Lovren, Van Dijk, Robertson – Oxlade-Chamberlain (Wijnaldum, 18.), Henderson, Milner – Szalah (Ings, 75.), Firmino (Klavan, 93.), Mané. Menedzser: Jürgen Klopp
ROMA: Alisson – Fazio, Manolasz, Juan Jesus (Perotti, 67.) – Florenzi, Strootman, De Rossi (Gonalons, 67.), Kolarov – Nainggolan – Cengiz Ünder (Schick, a szünetben), Dzeko. Vezetőedző: Eusebio Di Francesco
G: Szalah (35., 45.), Mané (56.), Firmino (62., 69.), ill. Dzeko (81.), Perotti (85. – 11-esből)

ONLIVE TUDÓSÍTÁS ITT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik