Rebrov és Koeman „őrmester”: több bennük a közös, mint gondolnánk

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2020.10.20. 17:30
null
Rebrov és Koeman „őrmester”: több bennük a közös, mint gondolnánk (Fotó: Török Attila és AFP)<br />
A labdarúgó Bajnokok Ligája G-csoportja azért is érdekes – túl azon, hogy ebben a négyesbe szerepel a Ferencváros –, mert három olyan edző is ide kapott besorolást csapatával, aki fényes játékoskarriert futott be és a kispadról nem lesz könnyű hasonló eredményeket elérnie. Andrea Pirlo (Juventus), Szerhij Rebrov (FTC) és Ronald Koeman (FC Barcelona) is magasra tette a lécet. Portrénkban most a Barca új mesterét, Ronald Koemant mutatjuk be edzői oldaláról, párhuzamba állítva egy kicsit a mostani ellenfél, a Ferencváros vezetőedzőjével.

Néha megtalálják a megfelelő feladatok az embert – ha megengednek némi szubjektivitást, Ronald Koemanról következik portré, aki a szerző gyerekkorában a második számú kedvence volt a szűnni nem akaró gombfocicsatákban (kicsit lemaradva Kovács Kálmán mögött, de biztosan előzve a csoda gólerős mexikói balhátvédet, az asztali életen kívül középcsatárként fungáló Francisco Javier Cruzt és a honvédos Sallai Sándort).

JÁTÉKOSKÉNT IS LEGENDA

MOST RAJTA A SOR!
Az 1980-as évek nagy „tulipános” négyeséből vezetőedzőként leghamarabb Ruud Gullit mutatkozhatott be: utolsó idényét a Chelsea-ben mint játékos-edző húzta le. Bár kiválóan indult, hiszen ő lett minden idők legfiatalabb FA-kupa-győztes edzője, sőt, az első külföldi is e téren, a nagyobb sikerek elkerülték, noha nem kevés lehetőséget kapott a „szexi futball” kitalálója. Legutóbbi klubcsapata a Tyerek Groznij volt (2011), majd dolgozott a holland válogatottnál is: Ronald Koeman elődjeinek, Danny Blindnek és Dick Advocaatnak volt a segítője. Marco van Bastennel együtt, aki 2004 és 2008 között volt főnöke is az Oranjénak, kevés sikerrel, majd az Ajax, Heerenveen, AZ triónál sem remekelt, négy éve nem edzősködik már. Frank Rijkaard 2013-ban akasztotta szögre edzői noteszét, Szaúd-Arábiában. Előtte a Barcát visszavitte a klubfutball csúcsaira, de sem a válogatott (2000-es kontinenstorna), sem a Sparta Rotterdam, sem a Galatasaray élén nem volt sikeres.

Ronald Koemant annak idején a nagy R. Koeman, Marco van Basten, Ruud Gullit, Frank Rijkaard négyes legszürkébb tagjaként tartották számon, a PC (mindkettő…) előtti ősidőkben egyenesen csak „pulykatojásképű bekk”-ként emlegették őt a magyar sajtóban. Mégpedig egyre többet, ugyanis Ronald Koeman csak a pályán kívül szorult háttérbe a tulipános trió mögött, a gyepen kulcsszerepet kapott hosszú indításai, magabiztosan végrehajtott büntetői és bombaerős szabadrúgásai miatt.

Az 1963-ban született Ronald – akinek bátyja, a 2008 és 2010 között Magyarország szövetségi kapitányaként is dolgozó Erwin, és édesapja, Martin is válogatott futballista volt – a Groningenben tűnt fel, amelyben 90 bajnokin 33 gólt szerzett. Az Ajaxban is letette névjegyét, majd a PSV-vel (1988-ban) és az FC Barcelonával (1992-ben) is BEK-et nyert, sőt a katalánok első BEK-sikere alkalmával ő szerezte a győztes gólt szabadrúgásból a Sampdoria ellen, a döntő hosszabbításában. Barcelonában igazi Dream Teamnek lehetett tagja (arról a remek csapatról bővebben ITT olvashat).

Majd deresedő üstökkel és meszesedő derékkal 1995-ben a Feyenoordhoz igazolt, és onnan vonult vissza két év múlva. Persze azt se felejtsük el, hogy 1988-ban Európa-bajnok lett a holland válogatottal, a Van Breukelen – Van Aerle, Rijkaard, R. Koeman, Van Tiggelen – Vanenburg, Wouters, Mühren, E. Koeman – Gullit, Van Basten-féle, Rinus Michels által irányított csapattal.

Kétszer volt az Év játékosa Hollandiában, egyedülálló módon védőként lett 1994-ben a Bajnokok Ligája gólkirálya. Bombagóljainak és ötvenméteres gólpasszainak se szeri, se száma, pályafutása során kétszáznál is több gólt szerzett tétmérkőzésen (az Oranjében 78/14-gyel zárt). Az 1992-es BEK-döntő végén 120 km/h-s sebességgel vágódott Gianluca Pagliuca kapujába a szabadrúgása.

„TANONCKÉNT” KEZDTE NAGY EDZŐK MELLETT

Nem sokáig élvezte a visszavonult csillagok életét, 1997-ben maga mellé vette asszisztensnek a válogatott kapitánya, Guus Hiddink Rijkaarddal és Johan Neeskensszel együtt, és együtt dolgoztak a bronzérmet hozó 1998-as világbajnokságon (Koeman legjobb vb-szereplése…, és ugyan erről sokan elfeledkeznek, de két válogatott mérkőzésen volt Rijkaard első számú segítője is!

Ám visszatért Katalóniába, szintén „tanoncként”, azaz segédedzőként csatlakozott Louis van Gaal stábjához, másfél év, 78 mérkőzés erejéig, tehát duplán nem ismeretlen neki most a Barca öltözője. Annyit biztosan tanult az akkori eseményekből, hogy ha valahol, hát Katalóniában nem lehet fejjel a falnak rohanni, és csakis a hagyományokra építve lehet sikereket elérni.

Koeman Michelstől, majd Hiddinktől kitanulta a klasszikus holland futball csínját-bínját, Van Gaaltól a katonás rendet vette át, később képes volt alapembereit kihagyni a csapatból fontos mérkőzésekre is fegyelmezetlenségekért, például Southamptonban az elkéső Sadio Manét.

KACSKARINGÓS ÚTON LETT VITESSE-EDZŐBŐL SZÖVETSÉGI KAPITÁNY

Koeman már 30 évesen eldöntötte, edző lesz, Rijkaarddal, Gullittal és Neeskensszel elvégzett egy topjátékosoknak kiírt edzői gyorstalpalót, első önálló csapata a Vitesse lett, amellyel UEFA-kupás helyen végzett. 2000 tavaszán megverték az Ajaxot és a PSV-t is, a fiatal Mahamadou Diarrával és a tapasztalt Pierre van Hooijdonkkal a fedélzeten. Természetesen 4–3–3-as hadrendben, de az eindhovenieket a következő idényében ötvédős felállással lepte meg.

NÉVJEGY
RONALD KOEMAN
Született: Zaandam (Hollandia), 1963. március 21.
Klubjai játékosként: Groningen, Ajax, PSV, FC Barcelona (spanyol), Feyenoord
Sikerei játékosként: 2x BEK-győztes, Európa-bajnok, 4x holland, 4x spanyol bajnok
Válogatottság: 78 meccs/ 14 gól
Csapatai vezetőedzőként: Vitesse, Ajax, Benfica (portugál), PSV, Valencia (spanyol), AZ, Feyenoord, Southampton (angol), Everton (angol), holland válogatott, FC Barcelona (spanyol)
Sikerei edzőként: 3x holland bajnok, 2x holland, 1x spanyol kupagyőztes, Portugáliában Szuperkupa-győztes, a Nemzetek Ligájában 2.

Az Ajaxot Amszterdamban klasszikus 4–4–2-ben verték meg, el is csábította őt egykori csapata. Itt is ezt és a klasszikus holland felállást kombinálta, harmadik mérkőzésén a Vitesse-t verve meg idegenben két csatárral, az Ibrahimovic, Mido párossal. Két bajnoki címet nyert Koeman alatt az Ajax, 2002-ben és 2004-ben, de a gyenge nemzetközi szereplés megpecsételte a sorsát, a Milan mellett a Celta Vigóval és az FC Bruges-zsel is meggyűlt a baja; majd 2005 elején az Auxerre elleni UEFA-kupa-búcsú az ő búcsúja is lett.

Hamar jött az újabb felkérés, a Benficánál Giovanni Trapattoni utóda lett: itt a hazai terepen bukott el, pedig a BL-ben remekeltek, ősszel legyűrték a Manchester Unitedet (a csapatban a Barcától eltanácsolt Geovannival, Luisaóval és Nuno Gomesszel), a Liverpoolt odahaza 4–3–3-ban, idegenben előremutató 4–2–3–1-ben verték meg, majd a későbbi győztes Barcát 4–1–4–1-ben szorongatták meg. A mester 2006 nyarán a PSV kispadjára ült le, majd „természetesen” vezette harmadik volt klubját, a Feyenoordot is, mindkét helyen átlagosan két pontot szerezve mérkőzésenként, de ezt hozta Amszterdamban és Lisszabonban is.

Eindhovenben kalandos körülmények között kiharcolt bajnoki címmel debütált, és a BL-ben sem vallott szégyent, 2007 októberében azonban meglepő módon a Valenciához igazolt. Nem sokáig húzta ott, utolsó előtti mérkőzésén megnyerték a Spanyol Király-kupát (4–2–3–1), de a Bilbaóban elszenvedett 5–1-es vereség után (4–3–3) megkapta a munkakönyvét. Egyévnyi pihenő után következett az AZ, amelyet Van Gaal bajnokként hagyott ott. A pocsék ősz Koeman vesztét okozta, Jeremain Lens, Graziano Pelle, Jonathas csatársor ide vagy oda (ezt az időszakot később élete legrosszabb korszakának nevezte). Pellével a Feyenoordnál is összefutott, itt a mester kihozta a keretből a maximumot, ekkoriban került szóba a neve a magyar válogatott kapcsán is, ellenben Angliában nem ért el sikereket.

A Southamptonhoz 2014 nyarán került, Erwinnel az oldalán, és remekül indultak, első 14 mérkőzésükből 11-et megnyerve. A bajnokságban a hetediket egy hatodik hely követte, ám ez kevés volt a vezetőségnek. Koeman alatt játszott a Southamptonnál a mai Liverpool két kulcsembere, Virgil van Dijk és Sadio Mané is.

Másfél év jutott neki az Evertonnál, itt teljesen leszámolt a 4–3–3-mal, a négy védő előtt gyakorlatilag mindenféle variációt végigvett, talán túl gyakran is váltogatva a felállásokat. A két Koeman vesztét a 2017 nyarán (nagyrészt rosszul) elköltött 250 millió eurót követő sikertelenség okozta, a búcsút az Arsenal elleni 2–5 jelentette, 3–5–2-es felállásban. Ronald Koeman később azzal indokolta a kudarcot, hogy Romelu Lukaku helyére nem igazolt senkit, a nagy célpontja Olivier Giroud volt (azért Wayne Rooney-t sikerült hazahívnia).

Féléves pihenő után következett a holland válogatott, amelynek kispadja már korántsem volt olyan csábító, mint korábban, elődjének, Dick Advocaatnak az okozta a vesztét, hogy nem jutottak ki a vb-re (és előtte az Eb-ről is lemaradt Hollandia). Ehhez képest Koeman döntőbe jutott az Oranjével a Nemzetek Ligájában (1–0-ra kaptak ki a fináléban a portugáloktól) és kiharcolták az Eb-részvételt is.

REND, FEGYELEM, ANALIZÁLÁS – REBROV


Szerhij Rebrov kapcsán nem túlzás kijelenteni, hogy játékos-pályafutása során, az aranylabdás Andrij Sevcsenko mellett (vagy inkább után) az önálló ukrán futball második legnagyobb egyénisége, legnépszerűbb futballistája, 1996-ban és 1998-ban az év labdarúgója hazájában. Pályafutása ugyan a Sahtar Donecknél indult, de akkoriban a Sahtar még nem versenyezhetett a „nagy” Dinamo Kijevvel, amely 1992-ben szerződtette az ígéretes csatárt, és nyolc év alatt ott teljesedett ki a karrierje. Ez idő alatt Bajnokok Ligája-elődöntőbe jutott a Dinamóval és 189 bajnokin 93 gólt szerzett a klub színeiben. A BL-ben pályafutása során (a selejtezőkkel együtt) 68-szor szerepelt, 31 gólt ért el. Ebből a Barcának négy mérkőzésen hármat lőtt (az FTC másik csoportellenfelének, a Juventusnak két találkozón egyet). Első alkalommal, 1993 szeptemberében éppen Ronald Komennal állt a legközelebb hozzá, amikor kapásból, a tizenhatos vonaláról a kapuba bombázott. A 4–1-es Barca-győzelemmel záruló mérkőzés utolsó gólját éppen Koeman szerezte. A Dinamo után (egyszer még visszatért, 2005 és 2008 között három évet még lehúzott Kijevben) futballozott Angliában (Tottenham, West Ham United), Törökországban (Fenerbahce) és Oroszországban (Rubin Kazany) is. Utóbbi két országban egyaránt bajnok lett, de ezek az időszakok már nem hasonlíthatók össze a kijevivel, a Dinamóval kilencszer lett bajnok, hétszer kupagyőztes. Az ukrán válogatottal 2006-ban világbajnokságon szerepelt, egyébként a válogatottban nagyon hasonló mutatókat produkált, mint Koeman a hollandoknál: 75 meccsen 15 gól (Koeman 78 mérkőzésen 14-szer talált be a nemzeti csapatban).

Rebrov 46 éves, 11 évvel fiatalabb Koemannál, az edzői pályát 16 évvel kezdte később, mint a holland. 2014 áprilisában először még ideiglenesen nevezték ki a Dinamo vezetőedzőjének, de miután kupát nyert a csapattal, véglegesítették, és a következő három évben még egy kupát, szuperkupát és két bajnoki címet is nyert a klubbal a nagy rivális Sahtar előtt, valamint bejutottak a Bajnokok Ligája csoportkörébe is (2015–2016). Ma már bánhatják Kijevben, hogy 2017-ben nem hosszabbítottak szerződést Rebrovval, ugyanis a távozása óta nem volt bajnok a csapat, miközben 2015-ben hatéves nyeretlenség után lett újra első a Dinamo.

Úgy látszik, Rebrovnak (aki a Ferencváros előtt a szaúdi al-Ahlinál is dolgozott) ez a specialitása: hosszú nyeretlenségi sorozatok lezárása, a sikertelenség megtörése. A korábbi mestere, Valerij Lobanovszkij aprólékos, következetes, analizáló munkastílusát továbbvivő edző a Ferencvárost tavaly 15 év szünet után vezette be az európai csoportkörbe, akkor még az Európa-ligába, most pedig 25 év után a Bajnokok Ligája csoportkörébe. Közben egymás után nyert két bajnoki címet a csapattal, amire 1996 óta nem volt példa az FTC-nél.

A sikereit elsősorban annak köszönhette, hogy Koemanhoz hasonlóan, kisebb-nagyobb konfliktusok árán is csapategységet teremtett (emlékezhetünk arra, hogy rövid időre Böde Dániel és Davide Lanzafame is kikerült nála az FTC keretéből fegyelmezési célból, majd mind a ketten távoztak is a klubtól), és megkereste azokat a játékosokat, azt a játékfelfogást, amivel a nemzetközi porondon is sikeres tud lenni. Mert és tudott is változtatni a bajnokságban jól működő, 4–2–3–1-es hadrenden. Ugyanis az európai kupameccseken három labdaszerző, védekezőbb felfogású belső középpályással és nem négy, hanem csak három támadóval játszatja csapatát.

A fegyelemnek, a bátorságnak és a következetességnek az lett a jutalma, hogy egy éven belül másodszor szerepelhet az FTC Barcelonában az európai kupa csoportkörében, tavaly, az Espanyoltól még pontot is csent…
P. K.

MIT ADHAT A BARCELONÁNAK?

Hogy miben hoz újat Koeman az FC Barcelona életébe? Ha egy szóval kellene válaszolni, az a mester tanítványaitól kapott új beceneve lenne: „őrmester”. Bizony, elődjei alatt nemcsak taktikailag nem fejlődött a Barca, hanem erőnlétben is egyre jobban elmaradt a riválisoktól. Sokaknak szokatlan volt, hogy lényegesen többet és sokkal intenzívebben tréningeznek, de mi más lehet a siker útja, ha nem ez? A szakértők szerint immáron éppen olyan színvonalúak a Barca-edzések, mint a mai két etalonnál, a Liverpoolnál és a Bayern Münchennél.

Az edzések fél tízkor kezdődtek a nyáron, ma kicsit később, de legalább másfél óráig tartanak, és a Marca bennfentes újságírói szerint szigorú büntetést kapnak a késők és az ilyen-olyan okokkal bliccelők, mert korábban előfordultak bizony tömeges hiányzások; Ousmane Dembélé pedig nem mindig volt képes a havi egymillió eurós fizetésért cserébe reggelenként felkelni holmi tréningek miatt…

Ráadásul, ahogyan korábban szokás volt, például Pep Guardiola alatt, Koeman is megköveteli, hogy egy órával a kezdés előtt mindenki jelenjen meg. A régi edzések fele-harmada a hírek szerint kényelmes rondózással telt el, de a hosszas labdatartó játékoknak is búcsút inthettek, sőt korábban több alkalommal is csúszott a tréning, mert az alapemberek fontos kosárlabda-mérkőzést vívtak egymás ellen…

A foglalkozásokat a bajnoki idényben már áttették 11 órára, az előző héten egy napon két edzést is tartott Koeman, 11-kor és fél hatkor. Keményebben dolgoznak tehát – akik maradtak, ugyanis a holland nem kertelt posztra kerülése után, nyíltan kiadta a korábbi alapemberek útját, Luis Suárez, Arturo Vidal és Ivan Rakitic is mehetett, ráadásul mai szinten eurócentekért. Nem szívbajos a mester (szó szerint, szerencsére tavaszi szívműtétje jól sikerült), csírájában elfojtotta az első lázadást. Az első elégedetlen váratlan módon Antoine Griezmann lett, aki kifejtette, hogy klubjában nem a megfelelő poszton futballozik, bezzeg szövetségi kapitánya érti a csíziót.

„A felelősség az edzőé, a játékos feladata pedig az, hogy a legjobbját nyújtsa. Keresem a csapat számára legjobb megoldást, és ha azt gondolom a legjobbnak, hogy a jobb szélen szerepeljen, akkor ott fog játszani” – törte le őt azonnal és keményen Koeman, aki egyébként is őszintén nyilatkozik, elismerte például, hogy a Sevilla jobb fizikailag, mint ők, és a nyáron a klub anyagi helyzete miatt nem tudta megszerezni az összes kiszemeltjét.

Rijkaard és Guardiola óta kulcskérdés Lionel Messi mindenkori viszonya az edzővel, bizony, az alá-fölérendeltségi viszonyok nem voltak mindig egyértelműek, illetve néha a hírek szerint nagyon is egyértelműek voltak…

A holland szerencséjére a Messivel ezen a nyáron történtek miatt nem kérdés, ki a vezér az öltözőben és az edzőpályán, de ha tényleg ez lesz az argentin zseni utolsó itteni idénye (mielőtt lejár a szerződése), várhatóan mindent belead, hogy klubikonként távozhasson.

„Látva a keretet, szerintem a 4–2–3–1-es rendszer a legmegfelelőbb számukra, a játékosaim képességeihez tökéletesen illeszkedik” – hárította el Koeman a „hollandoknak kötelező a 4–3–3” közhelyet.

„Mi, hollandok imádjuk megtartani a labdát, és dominálni a mérkőzést, nem pedig csak rohangálni a labda után. Megtanultam anno, hogyan kell a jó futballt játszani, edzőként ezt akarom átadni. Érzem, hogy készen állok erre – mondta a mester Barcelonába érkezve. – Sokat tanultam az edzőimtől, sok tapasztalatot szereztem edzőként is. Él a kapcsolat a Barca és Hollandia között.”

A cikk végére kiderül: Ronald Koeman hasonló mintát követve építi edzői karrierjét, mint Rebrov. Johan Cruyff és Michels öröksége, meglátásai, a holland futball játékossága itt, a szovjetes, Valerij Lobanovszkij fémjelezte drill és a fizikai képességek fontossága ott, de ami közös: a sok futásra, labdatartásra, stabil védekezésre épülő taktika a pályán, vasfegyelem a gyepen és azon kívül is.

Ez a recept (lehet) a siker receptje.

A NAGY TALÁLKOZÁS: AMIKOR REBROV ÉS KOEMAN IS GÓLT SZERZETT – FC BARCELONA–DINAMO KIJEV 4–1


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik