PSG: Minden egyes nevetés jólesett a lelkemnek – Lőw Zsolt

TÓTH ÁDÁMTÓTH ÁDÁM
Vágólapra másolva!
2018.12.14. 13:35
null
A Paris Saint-Germain kispadjáról remek a kilátás: a Thomas Tuchel segítőjeként a világ legjobb játékosaival dolgozó Lőw Zsolt munkája minden percét élvezi (Fotó: Imago)
Lőw Zsolt, a Bajnokok Ligája csoportköréből kedden továbbjutó Paris Saint-Germain másodedzője még mindig látja a sztárfutballistákban a gyermeket. A Nemzeti Sportnak adott interjúban elárulta, mire a legbüszkébb a jelenlegi idényben, és beszélt arról is, mekkora a nyomás a BL-ben szereplő csapaton.

 

– Valóban rettegett katlan a Crvena zvezda stadionja?
– Elképesztő hangulat uralkodott a találkozón, a játékosaink azonban végig megfelelően koncentráltak, és higgadtak maradtak a sorsdöntő helyzetekben – mondta Lőw Zsolt, a Paris Saint-Germain 39 esztendős másodedzője, miután a PSG 4–1-re legyőzte a Crvena zvezdát, és első helyen jutott tovább csoportjából a Bajnokok Ligájában. – Voltak intő jelek az összecsapás előtt: a Liverpool kikapott Belgrádban, míg a Napoli erejéből csupán gól nélküli döntetlenre futotta. A Crvena zvezda stadionja a régi futball hangulatát idézi, az öreg betonépületet látva feltörtek bennem a klasszikus mérkőzések emlékképei. Nem a gazdag szurkolók mérkőzése volt a keddi, az őszinte labdarúgásé volt a főszerep. Büszkeséggel tölt el, hogy magabiztosan diadalmaskodtunk idegenben, és a Liverpool elleni kettő egyes győzelmünk során is jól játszottunk.

– Nagy utat tettek meg az Anfield Roadon elszenvedett három kettes vereség óta.
– Az angliai mérkőzésen még nem álltunk készen egy topcsapat elleni küzdelemre. Ugyanakkor nem vallottunk szégyent, sőt, a találkozó hajrájáig méltó partnerei voltunk ellenfelünknek. Buta hiba miatt kaptunk ki. Azóta összeért a társaság, jobban megismertük a futballistáinkat, ahogy ők is hétről hétre nyitottabbak felénk. Még nem értünk az utunk végére, de jó irányba haladunk. Legalább hat hónapnak el kell telnie, amíg az edzői csapat munkája meglátszik együttese játékán.

– Erről árulkodik, hogy a bajnokságban már tesztelték a háromvédős felállást.
– Rugalmas hadrend kialakításán dolgozunk Thomas Tuchel vezetőedzővel, aminek lényege, hogy mérkőzés közben is gond nélkül változtathassunk taktikai felállásunkon. A bajnokságban már próbálgattuk, milyen három védővel szerepelni, a Bajnokok Ligája legutóbbi két mérkőzésén viszont maradtunk a négyvédős szisztémánál. Sikerként könyvelem el, hogy megtaláltuk középpályásaink helyét a rendszerben: Marco Verratti és Marquinhos biztos pont az együttesünkben. Neymarnak új szerepkört alkottunk, a brazil támadót gyakrabban keresik labdával, de emellett a védekezésből is kiveszi a részét.

– Korábban említette, hogy hiába kezeli a média világsztárként Neymart vagy Kylian Mbappét, ugyanúgy ott van bennük a gyermek. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a brazil cselgép az Aranylabda átadásának napján a Call of Duty nevezetű videojátékkal szórakoztatta magát.
– Nem tudom pontosan, mivel foglalatoskodott, de semmi baj sincsen a viselkedésével. Elképesztő nyomás nehezedik a csapatunkra, ezért nagyon fontos, hogy képesek legyünk megőrizni emberi mivoltunkat. A Zvezda elleni mérkőzést követő hazaúton láttam, ahogy öten-hatan önfeledten játszottak a Mario Karttal a repülőgépen – minden egyes nevetés jólesett a lelkemnek. Azt ugyanis sokan elfelejtik, hogy a labdarúgók nem gépek, nem lehetnek mindig boldogok, s hogy hullámzóan teljesítenek a hosszú idény során. A lényeg, mindenki a saját életkorának megfelelő érettséggel álljon az élethez.

– Kylian Mbappé viselkedése jócskán túlmutat a korán.
– Abszolút. Ő a korát meghazudtolva gondolkozik, hamarabb felnőtt, mint tizenkilenc esztendős társai. Élmény vele foglalkozni, emellett óriási felelősség is segíteni őt a fejlődésében. Az Aranylabda-gálán a legjobb fiatal futballistaként megkapott Kopa-trófea is híven tükrözi képességeit, meg azt, hogy hamarosan a világ legjobbja lehet.

ISMÉT LIVERPOOL? MIÉRT IS NE?!
A Paris Saint-Germain és a Liverpool jutott tovább a Bajnokok Ligája C jelű csoportjából, a Napoli az Európa-ligában folytatja. Az angol együttes drámai mérkőzésen nyert 1–0-ra Carlo Ancelotti legénysége ellen, s a találkozót követően Jürgen Klopp menedzser elárulta, szívesen eleget tenne a szurkolói kérésnek, és ismét összecsapna a PSG-vel.
„Miért is ne?! – mondta Lőw Zsolt is. – A nyolcaddöntőben értelemszerűen nem találkozhatunk, de a torna későbbi szakaszában ismét összekerülhetünk. Nem riadnánk meg a feladattól, ugyanúgy borsot törhetnénk az orruk alá, mint a párizsi mérkőzésünkön.”

– Érzi a csapatra nehezedő nyomást?
– Igen. Óriási a nyomás rajtunk, a klub vezérkara kötelezőként jelölte meg a csoportkörből való továbbjutást, noha a harmadik kalapból olyan vetélytársat sorsoltak mellénk, mint az előző kiírás BL-döntőse, a Liverpool. A Napoli is különleges együttes: Maurizio Sarri csodálatos gépezetet alkotott Olaszországban, amelyet a többszörös BL-győztes vezetőedző, Carlo Ancelotti finomított – s mi mindkét gárdát megelőztük! Sokan természetesnek gondolják a PSG egyeduralmát a francia élvonalban, de én a tizennégy meccses győzelmi sorozatunkra vagyok a legbüszkébb az őszi szezonban. Mindig is csodáltam a Bayern Münchent a Bundesligában, hiszen állandó üldözöttként folyton magas színvonalon teljesített. Az új ligarekord felállítása pozitív visszacsatolás a munkánkról, amint az is, hogy eddig csak az Anfielden kaptunk ki.

– A csoportelsőségnek köszönhetően fellélegezhetnek egy időre. Hogyan tovább?
– Szeretnénk most kicsit megállni, és élvezni a sikert. Ha mindenkiben leülepedett a diadal, folytatjuk sűrű programunkat a bajnokságban és a honi kupákban. Elhalasztott mérkőzésünket januárban pótoljuk, a BL nyolcaddöntőjével egy ideig biztosan nem foglalkozunk.

– A PSG az elmúlt esztendőkben nem volt szerencsés a sorsoláskor. Az előző kiírásban a későbbi győztes Real Madrid állította meg, két éve meg a Barcelona a nyolcaddöntőben.
– Közhelyesnek hathat, amit mondok, de a Bajnokok Ligája ezen szakaszában már tényleg nincs könnyű mérkőzés. Ahogy az életben, a sportban is döntő lehet a szerencse. Ritkán látni olyat, hogy egy együttes tavasszal végig ellentmondást nem tűrően menetel a végső győzelem felé, ezért ameddig lehet, Fortuna istennő segítségét sem utasítjuk el. Persze akkor sem leszek csalódott, ha elmarad az égi áldás, így is eléggé szerencsésnek vallhatom magam Párizsban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik