PSG: Meg kellett húzni a nadrágszíjat – Lőw Zsolt

TÓTH ÁDÁMTÓTH ÁDÁM
Vágólapra másolva!
2019.09.18. 11:08
null
Lőw Zsolt másodedző továbbjutást vár a párizsi együttestől (Fotó: Imago Images)
A Paris Saint-Germain másodedzője elárulta, miként erősítettek a nyáron, mire számít a Real Madrid elleni mérkőzésen, illetve hogy a Neymar körüli hercehurca mennyiben nehezítette meg a csapat életét.

 

– Aligha lehetne nehezebb mérkőzéssel kezdeni a Bajnokok Ligája csoportkörét, mint a tizenháromszoros győztes Real Madrid ellen.
– Szívesen elkerültük volna a spanyol riválist, legalábbis az első fordulóban – mondta a Nemzeti Sportnak Lőw Zsolt, a Paris Saint-Germain másodedzője. – Köztudott, hogy sok a sérültünk, Edinson Cavani biztosan nem játszik, és Kylian Mbappé szereplésére sincs reális esély. Arról nem is beszélve, hogy Neymar kétmeccses eltiltását szerdán kezdi, szóval nem állunk túl fényesen. Ettől függetlenül parázs találkozóra számítok, a Real Madrid elleni mind a két összecsapásunkra nehéz lenne jósolni. Igazi ki-ki mérkőzés lesz.

A JÁTÉKOSOK VÉDELMÉBEN

Az előző idény után Jürgen Klopp (Liverpool) és Pep Guardiola (Manchester City) is arra panaszkodott, hogy abnormális mértékben terhelik a futballistákat a szövetségek.

„Elképesztő meccsdömpinggel kell szembesülniük játékosainknak, félek, nem lesz jó vége, ha ennyire kifacsarjuk őket – mondta Lőw Zsolt. Sajnálom őket, mert alig térnek vissza a nemzetközi mérkőzéseikről, rögtön újabb feladatok várnak rájuk. Decemberben még javában játszunk, és a következő évet már január negyedikén kupamérkőzéssel kezdhetjük, végtelenül feszes a program, ami senkinek sem kedvez.”

– A csoport másik két együtteséről, a Galatasarayról és az FC Bruges-ről mi a véleménye?
– Nem lebecsülve vetélytársainkat, de reális elvárás tőlünk a továbbjutás. Az előző idényben láthattuk, a Crvena zvezda otthonában a Liverpool és a Napoli is pontokat hullajtott, de mi tanultunk mások hibáiból. Végig koncentráltan kell futballoznunk, és nem érhet minket meglepetés. Törökországban őrült hangulat fogad minket, a Galatasaray játékosait biztosan motiválja az ottani atmoszféra. A Bruges ellen sem lazsálhatunk, mert a hibákat a BL-ben mindig megbüntetik.

– A legutóbbi kiíráshoz képest megerősödve vágnak neki a sorozatnak. Milyen benyomást tett az edzői stábra Mauro Icardi?
– Az argentin csatár képességeit senki sem vitatja. Csodálatos labdarúgó, aki élete nehéz időszakát hagyta maga mögött, nekünk mindenben támogatnunk kell. Nincs könnyű helyzetben, mert sokáig nem játszott, ezért nem kapkodhatjuk el a beépítését. A Strasbourg elleni bajnokin direkt csereként vetettük be, így jobban megtapasztalhatta a stadion hangulatát, majd hasznos időt töltött együtt társaival a pályán. Fokozatosan terheljük, reméljük, minél hamarabb formába lendül. Ha tizenöt-húsz gólt szerez az idényben, elmondhatjuk, hogy nagyon jó vétel volt. A középpályássort is jól megerősítettük: Ander Herrera és Idrissa Gueye már régebb óta a látókörünkben volt, s Pablo Sarabia megszerzésével már szélesebb választék áll a rendelkezésünkre. Abdou Diallo megvételével a védelmünk is ráncfelvarráson esett át: négy középhátvéd közül válogathat Thomas Tuchel vezetőedző. Az előző idény végére elfogytak játékosaink sérülések miatt, ilyen többé nem fordulhat elő.

– Ha már említette a stadionban uralkodó hangulatot: megkerülhetetlen Neymar személye és a szombati fogadtatása.
– Igen, a szurkolók úgy viselkedtek, ahogy számítani lehetett rá. Ugyanakkor hangsúlyozom, Neymarnak semmi baja sincs a klubbal, tiszteli a játékostársait és az edzői stábot, s mint azt a nyilatkozatában elárulta, személyes okok miatt távozna az együttestől. Ha mélyen mögé nézünk, el lehet fogadni az álláspontját, akárcsak a drukkerekét. A szurkolók csak a stadionban nyilváníthatják ki véleményüket, ők így fejezték ki nemtetszésüket. Előremutató lehet a brazil klasszis érett megnyilvánulása, biztos vagyok benne, hogy profin áll a munkához. Ha folyamatosan jól teljesít, idővel a szimpatizánsok is megbékélnek. A róla szóló pletykák és az állandó médiafigyelem megnehezítette mindannyiunk felkészülését az idényre, de megtanultuk, ez a velejárója, ha ilyen kaliberű labdarúgó van a csapatunkban.

FOGYNAK A MADRIDIAK
Nemcsak a Paris Saint-Germain, hanem a Real Madrid felkészülését is példátlan sérüléshullám nehezítette a szerdai találkozó előtt. Ebben az idényben már Luka Modric, Isco, Eden Hazard, James Rodríguez, Brahim Díaz, Federico Valverde és Rodrygo is megsérült, míg Marco Asensio hosszabb időre dőlt ki szalagszakadás miatt. Legutóbb Marcelo szenvedett nyaksérülést, így Modric, Isco, Valverde és Asensio mellett valószínűleg a brazil balhátvéd sem léphet pályára Párizsban.

– A hosszasan húzódó Neymar-történetnek lehetnek más tanulságai? Láthattuk a nyári átigazolási időszakban, hogy pénzért szinte lehetetlen megvásárolni a brazilt. Lehetséges, hogy elértük a plafont, és elérkezett a kölcsönszerződések ideje?
– A PSG által kifizetett kétszázhuszonkétmillió euró Neymarért bizonyosan sokáig mérföldkő lehet a labdarúgás történetében. Nem szabad megfeledkeznünk Kylian Mbappé szerződtetéséről sem, a két játékosért kifizetett pénz hatalmas anyagi terhet ró klubunkra. Tulajdonképpen az elmúlt két évben nem is erősíthettünk úgy, ahogyan elterveztük. A pénzügyi fair play szabályozza a csapatok (túl)költekezését, nekünk is meg kellett húznunk a nadrágszíjat. A kölcsönszerződések térhódítása is ezzel magyarázható, így a csapatok könnyebben tudnak játszani az éves költségvetésükkel, ráadásul így szem előtt lehet tartani a kiválasztott labdarúgót. Teszem azt, ha jól teljesít Icardi az egyéves kölcsönszerződése idején, természetesen igényt tartunk a további szolgálataira, de a futballista is nyerhet ezzel, mert hosszabb távra tervezhet. Visszatérve Neymar szerződésére. Lehetséges, hogy elértük az átigazolási plafont, mert Lionel Messi és Cristiano Ronaldo sem lesz már fiatalabb, talán csak Mbappé esetleges klubváltása során dőlhet meg a rekord. Értelemszerűen utóbbiért mi nem rajonganánk.

– Immár harmadik idényét kezdi a Bajnokok Ligájában másodedzőként, miben változott meg az élete?
– A mai napig libabőrös leszek, ha felcsendül a BL-himnusz. Hogy megváltoztam-e? Évről évre rutinosabb leszek, jobban osztom be az időmet, igyekszem odafigyelni magamra. Fontos, hogy kiegyensúlyozott legyen a magánéletem, csak így tudok a munkában is jól teljesíteni. A szerepkörömből adódóan pozitívan állok mindenhez, igyekszem a játékosaimat is feltölteni energiával, jobb teljesítményre ösztökélni őket mindennap.

BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
1. FORDULÓ, SZERDA
A-CSOPORT

18.55: FC Bruges (belga)–Galatasaray (török) (Tv: Spíler1)
21.00: Paris Saint-Germain (francia)–Real Madrid (spanyol) (Tv: Spíler2) – élőben az NSO-n!
B-CSOPORT
18.55: Olympiakosz Pireusz (görög)–Tottenham Hotspur (angol) (Tv: Spíler2)
21.00: Bayern München (német)–Crvena zvezda (szerb) (Tv: Spíler1)
C-CSOPORT
21.00: Dinamo Zagreb (horvát)–Atalanta (olasz)
21.00: Sahtar Doneck (ukrán)–Manchester City (angol), Harkiv
D-CSOPORT
21.00: Bayer Leverkusen (német)–Lokomotiv Moszkva (orosz)
21.00: Atlético Madrid (spanyol)–Juventus (olasz) (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik