PSG: Atalanta? Alighanem mindkét fél elszenved egy-két pofont – Lőw Zsolt

TÓTH ÁDÁMTÓTH ÁDÁM
Vágólapra másolva!
2020.08.06. 12:03
null
Neymar (balra) és a sérült Kylian Mbappé megállíthatatlan párost alkot (Fotó: AFP)
Lőw Zsolt, a Paris Saint-Germain magyar másodedzője a Nemzeti Sportnak adott interjújában vallott a labdarúgásról alkotott filozófiájáról, beszélt az Atalanta elleni negyeddöntőről, valamint az új lebonyolítási rendszerről.

 

– A neves fogadóirodák szerint két csapat esélyesebb a Bajnokok Ligája megnyerésére, mint a PSG. Kitalálja, melyek? 
– Hűha, nem egyszerű kérdés, mert még a nyolcaddöntős szakasz sem zárult le teljesen – felelte a Nemzeti Sport megkeresésére Lőw Zsolt, a Paris Saint-Germain másodedzője. – Az egyik a Bayern München lehet, a másikon töprengek kicsit. A Barcelonára vár még a visszavágó Napoli ellen, ahogyan a Real Madridra és a Manchester Cityre is. Utóbbi kettő éppen egymással játszik, talán valamelyik közülük lehet előttünk. Eltaláltam?

– Igen. A Bayern München mellett a Manchester Cityt emlegetik még favoritként. A Real Madrid az első mérkőzésen elszenvedett kettő egyes veresége miatt került hátrébb.     
– Pedig a Real Madridot nem lehet leírni. Biztos vagyok benne, hogy a bajnoki cím megnyerése után új lendületet kap Zinédine Zidane csapata. Igaz, Sergio Ramos nem játszhat a visszavágón, ami érvágást jelent. Személyesen is tapasztaltuk, milyen, amikor csapatkapitánya és vezére nélkül kénytelen kiállni a madridi csapat, a BL csoportkörében három nullára nyertünk szeptemberben. A novemberi összecsapáson már lehetőséget kapott, és látványosan feljavult együttesének játéka, aligha véletlen, hogy döntetlenre végeztünk ellenük.

Fotó: Imago Images
Fotó: Imago Images

– Reálisnak tartja az előbb vázolt erősorrendet?     
– Igen, én is a favoritok közé sorolnám magunkat. Persze, ehhez szükségünk lenne a százszázalékos Kylian Mbappéra. Versenyt futunk az idővel, jó lenne, ha már az Atalanta elleni negyeddöntőre felépülne. Az egyik legfontosabb labdarúgónk, aki egy-egy villanásával eldönti az összecsapást, gyorsasága nélkülözhetetlen a támadóharmadban. Megéreztük a hiányát a Lyon elleni Ligakupa-döntőben. Neymarral remek párost alkot, természetes, hogy nehéz őt pótolni, hiszen éppen azért világklasszis, mert kevés hozzá fogható futballista van a mezőnyben.

– A Bajnokok Ligája idei győztese a „minitornáról” kerül ki. Örül, hogy egy mérkőzésen dől el a továbbjutás, vagy kedvezőbb lett volna az oda-vissza vágós párharc?     
– Az egymeccses párharcok során még nagyobb jelentőséget kapnak a hibák, ezért én jobban hajlottam volna az oda-vissza vágós megoldásra. Bármennyire közhelyesnek hangzik: a legjobbakkal versenyzünk, egyetlen összecsapáson a szerencsének nagy szerepe lesz. Két találkozón is lehet valaki peches, de száznyolcvan perc alatt jobban kiegyenlítődnek a viszonyok.

– Nem lebecsülve olasz vetélytársukat, a sorsolásra nem panaszkodhatnak, mert az águkon egyetlen korábbi BL-győztes sem szerepel, míg a másikon a Bayern München a Barcelonával, a Juventus a Real Madriddal nézhet farkasszemet – ha utóbbiak sikerrel veszik nyolcaddöntőjüket.     
– Tiszteljük az ellenfelünket. Az Atalantát emlegethetnénk »sötét lóként« is, de nem állná meg a helyét a kifejezés, mert az utóbbi hónapokban mutatott szenzációs futballjával már minden labdarúgást szerető ember figyelmét felkeltette. A koronavírus-járványt követő időszakban remekül játszottak a bergamóiak, az olasz élvonalban kilencvennyolc gólt szereztek, támadóik megállítása nehézséget okozhat. Ugyanakkor a legjobb nyolc között már mindegyik csapatnak lesz valamilyen fegyvere, amivel kellemetlen pillanatokat okozhat a másiknak.

–  Az Atalanta támadó felfogása kedvezhet a PSG-nek? Vagy szerencsésebb lett volna a védekezőbb stílusú Atlético Madridot kapni a negyeddöntőben?     
– Az olaszok elleni meccsünket úgy tudom elképzelni, mint két bokszoló egymásnak feszülését. Ádáz küzdelem zajlik majd a pályán, és alighanem mindkét fél elszenved egy-két pofont. Kérdés, hogyan reagálunk riválisunk »csapkodó« futballjára. Kicsit csavarva a történeten, ha az Atlético Madridot kapjuk, jobban kontrollálhattuk volna az ellenfelünket. Letámadásunkkal zavarba ejthetnénk a spanyol vetélytársunkat, míg az Atalanta ellen akkor kerülhetünk nyerő helyzetbe, ha »kinyílik«, és a védők mögé jutva kihasználjuk támadóink sebességét.

– A Harvard gazdasági kutatói tanulmányt írtak a PSG-ről mint márkáról, amit a klub a hivatalos Twitter-oldalán megosztott. A Párizsban eltöltött két éve alatt hat kupát megszerezve erősítette az egyesület brandjét és sportszakmai portfólióját. Jó döntést hozott, amikor Lipcsét elhagyva új kalandba vágott?     
– Büszke vagyok az elért eredményeimre, de tudjuk, még fejlődnünk kell ahhoz, hogy a BL-ben is diadalmaskodjunk. Sokat beszélhetnénk a labdarúgásról alkotott filozófiámról, azt vallom, az eredményesség és a megnyert kupák száma az igazi fokmérő a szakmámban. Úgy gondolom, a párizsi edzői stábot senkinek sem kell bemutatni, egyre több klub érdeklődik irántam. Tudja, mikor jelenteném ki biztosan, hogy a világ legjobb döntését hoztam, amikor két éve a PSG-t választottam?

– Hallgatom.     
– Ha a szeptemberi európai Szuperkupa-mérkőzésen én ülnek a Puskás Aréna egyik kispadján...

IRÁNY PORTUGÁLIA!
A Paris Saint-Germain játékosai és edzői stábja augusztus 8-án repül Portugáliába. Az utazás előtt és azt követően is mindenki átesik a kötelező egészségügyi ellenőrzéseken. Négy napig edzőtáborban gyakorolnak, majd augusztus 11-én indulnak tovább Lisszabonba, ahol elfoglalhatják a számukra kijelölt hotelt, és igénybe vehetik az edzőközpontot.

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
Péntek
21.00:
Juventus–Lyon (Tv: Spíler2) – élőben az NSO-n!
Az első mérkőzésen: 0–1
21.00:
Manchester City–Real Madrid (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
Az első mérkőzésen: 2–1
Szombat
21.00:
Barcelona–Napoli (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
Az első mérkőzésen: 1–1
21.00: Bayern München–Chelsea (Tv: Spíler2) – élőben az NSO-n!
Az első mérkőzésen: 3–0

A NYOLCCSAPATOS BL-TORNA (LISSZABON) PÁROSÍTÁSA
NEGYEDDÖNTŐ
Augusztus 12. (helyszín: Estádio da Luz)

21.00: Atalanta (olasz)–Paris Saint-Germain (francia)
Augusztus 13. (Estádio José Alvalade)
21.00: RB Leipzig (német)–Atlético Madrid (spanyol)
Augusztus 14. (Estádio da Luz)
21.00: Napoli (olasz)/FC Barcelona (spanyol)–Chelsea (angol)/Bayern München (német)
Augusztus 15. (Estádio José Alvalade)
21.00: Real Madrid (spanyol)/Manchester City (angol)–Olympique Lyon (francia)/Juventus (olasz)

ELŐDÖNTŐ
Augusztus 18. (Estádio da Luz)

21.00: RB Leipzig (német)/Atlético Madrid (spanyol)–Atalanta (olasz)/Paris Saint-Germain (francia)
Augusztus 19. (Estádio José Alvalade)

21.00:
Real Madrid (spanyol)/Manchester City (angol) vagy Olympique Lyon (francia)/Juventus (olasz)–Napoli (olasz)/FC Barcelona (spanyol) vagy Chelsea (angol)/Bayern München (német)

DÖNTŐ
Augusztus 23., 21.00 (Estádio da Luz)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik