Női BL: Marozsán gólt lőtt, a Lyon kiejtette a Wolfsburgot

NAGY ZSOLT (Wolfsburg)NAGY ZSOLT (Wolfsburg)
Vágólapra másolva!
2019.03.27. 20:24
Marozsán Dzsenifer csapata, a címvédő Olympique Lyon a 2–1-es hazai győzelem után idegenben 4–2-re megverte a Wolfsburgot a női Bajnokok Ligája negyeddöntőjében, így kettős győzelemmel, 6–3-as összesítéssel jutott be a legjobb négy közé. A franciák első gólját szabadrúgásból a magyar származású, német válogatott középpályás szerezte, míg a hazaiaknál Jakabfi Zsanett térdsérülés miatt nem léphetett pályára. A Lyon mellett az FC Barcelona, a Bayern München és a Chelsea jutott be az elődöntőbe.
Marozsán Dzsenifer (10) gólja adta meg az alaphangot a wolfsburgi mérkőzésnek (Fotók: Tumbász Hédi) – A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
Marozsán Dzsenifer (10) gólja adta meg az alaphangot a wolfsburgi mérkőzésnek (Fotók: Tumbász Hédi) – A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

Wolfsburg a farkasok terepe. A város címerétől kezdve az autókra tett matricákon át a színházi előadást hirdető plakátok aljáig, mindenhol a ragadozó sziluettje szerepel, de a sétálóutcán is könnyű szembetalálkozni egy falkát ábrázoló szoborcsoporttal, sőt még a gyalogosok átkelését segítő lámpa póznájára ragasztva is farkasok vicsorognak vissza. A harcias hozzáállás éppenséggel a Wolfsburg női futballcsapatának sem jött rosszul, elvégre bőven volt elszámolnivalója a vendégségbe érkező Lyonnal. Hogy csak a Bajnokok Ligája legutóbbi négy kiírását nézzük: 2016-ban a döntőben a franciák nyertek, 2017-ben a negyeddöntőben jutottak túl a németeken, 2018-ban szintén a fináléban múlták felül őket, idén pedig a negyeddöntő első mérkőzésén 2–1-es győzelmet arattak. Lélektani szempontból tehát a lyoniaknál volt az előny, a wolfsburgiak mellett viszont ott állt a fanatikus hazai tábor, amely zsúfolásig megtöltötte az AOK Stadiont.

„Hideg fejre és meleg szívre lesz szükség a továbbjutáshoz” – mondta Jakabfi László, a Wolfsburg csatárának, Jakabfi Zsanettnek az édesapja. Lánya ugyan nem léphetett pályára – az első mérkőzést megelőző német bajnoki mérkőzésen térdsérülést szenvedett –, ő azonban Wolfsburgba repült Magyarországról, hogy segítsen kiszurkolni a németek elődöntőt érő győzelmét. Esélylatolgatás közben aggodalmasan ráncolta homlokát: „Az ellenfélnél világsztárok sora játszik, de ha Magyarországnak sikerült Horvátország ellen…”

Jakabfi Zsanett és családja
Jakabfi Zsanett és családja

Az biztos, hogy a házigazdák megadták a mérkőzés felvezetésének módját, a kezdő sípszó előtt néhány perccel a Wolfsburg csapathimnusza élőben, gitárkísérettel csendült fel. Ezt hangszórókból dübörgő ütemes zene, majd farkasüvöltés követte, utóbbit a kivetítően videóval festették alá. Talán ennek és a csapatot lelkesen buzdító szurkolóknak is köszönhető, hogy a Wolfsburg az első másodperctől megpróbálta kapujához szögezni ellenfelét. A Lyon azonban magára talált, és megszerezte a vezetést. Marozsán Dzsenifer végzett el szabadrúgást a jobb oldalról, a labda mindenkit meglepve kapura ment, Almuth Schult későn reagált, s már csak a gólvonal mögül tudta kiütni.

MAROZSÁN GÓLJA

„SZINTE VÉGIG A MI AKARATUNK ÉRVÉNYESÜLT”

„Nagyon jó mérkőzést játszottunk, amelyen szinte végig a mi akaratunk érvényesült. A második félidő elején kicsit elaludtunk, két felettébb hasonló gólt is kaptunk, ezt leszámítva azonban fantasztikusan teljesítettünk. Erős a támadósorunk, tudtam, hogy sok gólt szerezhetünk idegenben. Mindenki nagyon boldog, hogy sikerült nyernünk, s továbbra is versenyben állunk a BL-trófeáért” – értékelt Marozsán Dzsenifer, a Lyon középpályása.

A franciák érezhetően megnyugodtak a góltól, és még határozottabban mentek bele a párharcokba, amelyeket már a hazaiak térfelén megpróbáltak kikényszeríteni. A wolfsburgi tábor válasza erre az volt, hogy minden látványosabb zöld mezes megmozdulást hatalmas tapsviharral jutalmazott, ezzel is erőt adva a „Wölfinneneknek”, azaz a farkaslányoknak. A félidő felénél azonban mindenki tehetetlen volt, Almuth Schult ütötte el a tizenhatoson belül Ada Hegerberget, a tizenegyest elvégző lyoni csapatkapitány, Wendie Renard pedig magabiztosan a kapu jobb oldalába lőtt. A párharc ezzel eldőlni látszott, a hazaiak azonban megpróbálták a lehetetlent: Pernille Harder két gyors góllal a második félidő elején visszahozta a reményeket, de csak addig, amíg Eugénie Le Sommer a túloldalon egy duplával ismét el nem oszlatta.

A mérkőzés folyamatosan lüktetett, a jó iramhoz sok helyzet és szép megoldás párosult, lyoni oldalon Marozsán Dzsenifer remek passzaival és beadásaival tűnt ki. A Wolfsburg küzdött, a játékosokat a közönség hatalmas ünneplésben részesítette, a párharcból azonban teljesen megérdemelten a franciák jutottak tovább és kerültek közelebb a női Bajnokok Ligája május 18-i budapesti fináléjához.

BERKESI JUDIT, A BUDAPESTI BL-DÖNTŐ NAGYKÖVETE, AZ M4 SPORT RIPORTERE IS A HELYSZÍNEN TEKINTETTE MEG A TALÁLKOZÓT

„A Lyon megérdemelten jutott tovább – ismerte el a németek vezetőedzője, Stephan Lerch. – Egyedül az zavar, hogy nagyon megkönnyítettük a dolgukat. Készültünk rá, hogy ellenfelünk az első perctől kezdve keményen letámad minket, az egyéni hibákra azonban nem lehet és azok közül néhány döntően befolyásolta a mérkőzést. Nem volt egyszerű dolgunk, kompenzálnunk kellett, hogy a Lyon kerete magasabb játékerőt képvisel. Az elmúlt években sokszor csaptunk össze egymással, és a két csapat közötti különbséget lelkesedéssel és hittel többnyire el tudtuk tüntetni. Ezúttal azonban nem ütöttük meg a Lyon szintjét.”

„Az volt a tervünk, hogy már a labdakihozatalnál megpróbáljuk megakadályozni a támadásaikat – mondta Reynald Pedros, a franciák vezetőedzője. – Ez a második félidő elejétől eltekintve tökéletesen működött is. A Wolfsburg egyenlítésekor kis zavart éreztem a csapaton, de sikerült átlendülni a kritikus perceken, és utána ismét mi irányítottuk a mérkőzést. Agresszívan és koncentráltan futballoztunk, abban a rendszerben, amiben mindig is szoktunk. Az európai kupamérkőzések mindig különlegesek, kíváncsian várjuk az elődöntőt.”

MAROZSÁN DZSENIFER MECCS UTÁNI FACEBOOK-BEJEGYZÉSE

NŐI BAJNOKOK LIGÁJA
NEGYEDDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ

WOLFSBURG (német)–LYON (francia) 2–4 (0–2)
Wolfsburg, 4445
néző. Vezette: Lina Lehtovaara (finn)
WOLFSBURG: Schult – Peter, Fischer, Goessling, Maritz – Cláudia Neto (Wolter, a szünetben) – Hansen (Minde, 81.), Gunnarsdóttir, Harder, Popp – Pajor (Doorsoun-Khajeh, 84.). Vezetőedző: Stephan Lerch
LYON: Bouhaddi – Bronze, Bathy, Renard, Bacha – Fishlock (Kumagai, 81.), Henry, Majri (Cascarino, 64.) – Hegerberg, Marozsán, Le Sommer (Van de Sanden, 83.). Vezetőedző: Reynald Pedros
Gólszerző: Marozsán (0–1) a 8., Renard (11-esből, 0–2) a 24., Harder (1–2) az 53., Harder (2–2) az 56., Le Sommer (2–3) a 60., Le Sommer (2–4) a 80. percben
Továbbjutott: a Lyon, kettős győzelemmel, 6–3-as összesítéssel

TOVÁBBI EREDMÉNYEK
LSK Kvinner (norvég)–FC Barcelona (spanyol) 0–1
(Martens 7.)
Továbbjutott: a Barcelona, kettős győzelemmel, 4–0-s összesítéssel

Paris Saint-Germain (francia)–Chelsea (angol) 2–1 (Diani 47., Berger 56. – öngól, ill. Kirby 91.)
Továbbjutott: a Chelsea, 3–2-es összesítéssel

Bayern München (német)–Slavia Praha (cseh) 5–1 (Rolfö 24., Leupolz 33., Islacker 41., 55., Roord 83., ill. Svitková 77.)
Továbbjutott: a Bayern München, 6–2-es összesítéssel

AZ ELŐDÖNTŐBEN
Bayern München (német)–Barcelona (spanyol)
Olympique Lyon (francia)–Chelsea (angol)

Az elődöntőkre április végén kerül sor, míg a döntőt május 18-án, szombaton 18 órától Budapesten, a Groupama Arénában rendezik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik