Bayern-Barca és Dortmund-Real a BL-elődöntőben

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.04.12. 11:56
Pénteken délben, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) nyoni székházában tartották a Bajnokok Ligája és az Európa-liga elődöntőjének sorsolását. Előbbiben a Bayern München és az FC Barcelona csatázik az egyik ágon, a másikon a Real Madrid és a Borussia Dortmund. Az Európa-ligában a BL-címvédő Chelsea az FC Basellel, a Fenerbahce a Benficával csap össze a döntőbe kerülésért.

Bayern–Barca és Dortmund–Real az elődöntőben (Fotó: Reuters)
Bayern–Barca és Dortmund–Real az elődöntőben (Fotó: Reuters)
Bayern–Barca és Dortmund–Real az elődöntőben (Fotó: Reuters)
Bayern–Barca és Dortmund–Real az elődöntőben (Fotó: Reuters)
Bayern–Barca és Dortmund–Real az elődöntőben (Fotó: Reuters)

 

A SORSOLÁS

Ezúttal Ruud van Nistelrooy volt az UEFA-főtitkár, Gianni Infantino segítője a nyoni sorsoláson. A korábbi holland válogatott támadó játszott az Európa-liga elődöntőjében, a HSV játékosaként az akkor még Gera Zoltánt is soraiban tudó Fulhamtől kapott ki. A 2013-as döntő helyszínét, az Amsterdam ArenA-t is jól ismeri a Manchester United és a Real Madrid korábbi csatára, hiszen a 2004-es Eb-n mesterhármast szerzett ott Skócia ellen.

BAJNOKOK LIGÁJA

Az Európa-liga sorsolása után a Bajnokok Ligája párharcait húzták ki, és először a Bayern München neve került elő. A német bajnok a Barcelonával küzd a döntőért, ami azt jelentette, hogy a Real Madrid a Borussia Dortmunddal találkozik a legjobb négy között.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg a Bajnokok Ligáját?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A Bayern München és a Barcelona eddig hatszor csapott össze tétmérkőzésen: a bajorok háromszor győztek, két döntetlen mellett egy katalán siker született. A szerzett gólok tekintetében jobb a Barca, a spanyolok 9-szer vették be német ellenfelük kapuját, és csak 8 gólt kaptak.

A Borussia Dortmund eddig egyszer győzte le a Real Madridot, háromszor ikszelt a spanyol gigásszal, és kétszer kikapott tőle. A Bajnokok Ligája 1997–1998-as kiírásában is az elődöntőben találkozott a két csapat, akkor a királyi gárda került ki győztesen a párharcból.

BAJNOKOK LIGÁJA
AZ ELŐDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA

Április 23., kedd: Bayern München (német)–FC Barcelona (spanyol)
A visszavágót május 1-jén rendezik.
Április 24., szerda: Borussia Dortmund (német)–Real Madrid (spanyol)
A visszavágót április 30-án rendezik.

Az elöl álló csapatok kezdik otthon a párharcot, mindegyik mérkőzést 20.45 órakor rendezik. A május 25-én 20.45 órakor rendezendő döntőben a Borussia Dortmund–Real Madrid párharc győztese lesz a pályaválasztó a Wembleyben.

NYILATKOZATOK, ÉRDEKESSÉGEK A SORSOLÁS UTÁN.

EURÓPA-LIGA

A felvezetés ezúttal is a szokásos volt, a jól öltözött tar úriember, Gianni Infantino köszöntötte az egybegyűlteket az UEFA székházában. A főtitkár gratulált a legjobb négy közé jutott csapatoknak, majd szólította Van Nistelrooyt, aki a golyókat húzza az üvegtálakból.

Először a Fenerbahcét húzta ki Van Nistelrooy, a török együttes ellenfele a portugál Benfica lesz. Ez azt jelentette, hogy a BL-győztes Chelsea a Basellel küzd a fináléba kerülésért. A svájci csapatnak nem lesz idegen London, hiszen a negyeddöntőben a Tottenhamet ejtette ki.

A Basel és a Chelsea még soha nem találkozott tétmeccsen, a Benfica és a Fenerbahce már igen: a BEK 1975–1976-os kiírásának első fordulójában a portugál csapat odahaza 7–0-ra győzött, majd idegenben 1–0-ra kikapott, így 7–1-es összesítéssel simán továbbjutott. Ez volt egyébként a Benfica legnagyobb különbségű európai kupagyőzelme.

EURÓPA-LIGA
AZ ELŐDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
Fenerbahce (török)–Benfica (portugál)
Basel (svájci)–Chelsea (angol)

Az első mérkőzéseket április 25-én rendezik, a visszavágókra egy héttel később kerül sor, mindegyik mérkőzés 21.05 órakor kezdődik. Az elöl álló csapatok kezdik otthon a párharcot. A május 15-én 20.45 órakor rendezendő döntőben a Fenerbahce–Benfica párharc győztese lesz a pályaválasztó.

 

ELŐZMÉNYEK

A Bajnokok Ligája elődöntőjébe jutott csapatok közül három, a Bayern, a Barcelona és a Real egy éve is elődöntős volt – a trióból csak a németek jutottak be a fináléba –, így a Dortmund tűnik a leginkább outsidernek a még álló csapatok közül: a fekete-sárgák 15 év után kerültek be ismét az elitliga legjobb négy együttese közé, ám szezonbeli teljesítményükkel bizonyították, hogy joggal jutottak el a sorozat végső fázisába.
NST: A golyók már elindultak a hűtőházból...
Elolvasom!

A BL-sorsolás előtt azonban rendhagyó módon jön az Európa-liga elődöntőjének sorsolása, amelyen a csütörtökön továbbjutott négy csapat – Basel, Benfica, Chelsea, Fenerbahce – érintett. A négy együttes közül kettő – a Basel és a Fener – még soha nem jutott elődöntőbe európai kupában, sőt, a bázeli csapat a futballtörténelem első svájci elődöntőse a nagy kupák valamelyikében (BL/BEK, El/UEFA-kupa, KEK)!

Mindkét sorozatban közös, hogy nincs kiemelés, illetve országonkénti szétválasztás, így akár újabb el Clásicóra kerülhet sor a BL elődöntőjében. A sorsoláson az is kiderül, melyik csapat lesz a pályaválasztó a fináléban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik